Artivist-brevet nr 9. För inspiration och senaste nytt.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Månadens Artivist:
Destiny Johannah af Kleen

Foto: Magnus Bankander

"Jag är en danskrigare"

Hon krigar för att alla människor ska ha rätt att uttrycka sig med sin kropp. Destiny Johannah af Kleen är dansaren som arbetar med att skapa mötesplatser för dansintresserade, koreograferar barn och ungdomsföreställningar och dansar i det integrerade danskompaniet WORK. 
 

Destiny bor i Stråtjära och är utbildad på bl.a Dansforum i Göteborg, Teaterhögskolan i Stockholm och Dance Space Center i New York. Hon har tidigare arbetat på bl.a Gottsunda Dans & Teater, Folkteatern Gävleborg och Dramaten.
 

Gävleborgs första scen för professionell dans

– Jag och min fru, Hanna af Kleen köpte en 100 år gammal missionskyrka i byn Skog i Söderhamn och driver sedan början av 2017 verksamhet där genom DansPlats Skog. Visionen är att det ska vara möjligt att både bo och vara verksam inom dansområdet i region Gävleborg.

– Dans kräver utrymme. Att skapa dans, utföra dans och att dela dans med andra kräver plats. Dansen i regionen behöver spelplatser och utrymmen där människor kan mötas, utöva och ta del av dans. På så sätt tycker vi att dansen befinner sig i kris. Det vi kan göra är att satsa på dansen och skapa en plats som är gjord för dans, ett utrymme där människor får plats att dansa.

– Vi har bl.a. skapat verket "Vi är Skog", ett communityprojekt där byns 205 invånare var delaktiga på något sätt.

– Tove Sahlin och Maria Johansson Josephsson från Shake It Collaborations huserade i huset under en vecka och visade sin föreställning "It is as it is" för fulla hus. 

Läs mer om DansPlats Skog.

Dansplats Skog. Foto: Robert Berglund

En Artivist för mig är...

– En person som försöker åstadkomma förändring genom konst. Som är intresserad av det som händer när människor möts. En visionär som ser hur det skulle kunna vara och presenterar det genom sin konst. En person som är lyhörd men aldrig backar. 

En artivistisk-förebild jag har...

– Charlotte Derbyshire, konstnärlig ledare för det integrerade danskompaniet Candoco Dance Company i London. Charlotte har arbetat hela sitt liv med att ifrågasätta vad dans kan vara, vem som får stå på scen och vilka och vems berättelser som får ta plats på scen.

Därför tror jag artivism kan förändra samhället...

– Jag upplever att när en konstnär aktivt väljer att se sin samtid och använda sin konst for att förmedla, kommentera eller ifrågasätta så drabbar budskapet och skapar utrymme för tankar hos mig som möter konsten. Nya tankar uppstår och det är där förändring kan ske. 

Det här nätverket kan hjälpa mig att...

...få Kultur på landsbygden och dans att synas. Jag tänker att det här nätverket kan hjälpa mig att dela erfarenheter, inspirera och skapa känsla av sammanhang. 

Vänd er till mig om ni behöver hjälp med...

...plats. Jag har massor av plats. Jag får kraft av möta andra konstnärer och letar alltid efter samarbeten. 

I nästa nyhetsbrev vill jag att ni presenterar...

...Sara Vide Ericsson, konstnär http://www.saravide.se 


Tre snabba från Artivist.nu

Sveriges första bok om Artivism

Vi är stolta att presentera Sveriges första bok om artivism. Tillsammans med artivister runt om i Sverige har Artivist.nu, under ledning av Malin Aghed, skrivit en bok med inspiration, kunskap och praktiska tips för dig som vill förändra samhället genom konst och kultur. Artivism – konsten att göra fred släpps i slutet av september 2018.

Detta är en bok för dig som vill skapa förändring genom konst och kultur. Vi fyller begreppet artivism med innehåll genom historiken bakom, förebilderna runt omkring och projekten som engagerar. Läs mer om boken

 

Artivister sökes till event-kvällar på Fredens Hus i Uppsala

Ett antal torsdagar från den 20 september kommer Fredens Hus att anordna after-work på artivist-temat kl. 18-20 på Uppsala slott. Kvällarna kommer innehålla föreläsningar eller prova-på workshops inom olika konstformer. Gemensamma nämnaren är att budskapen ska handla om fred eller social hållbarhet. Nu söker de artivister som kan tänka sig att hålla i några av dessa kvällar.

Kvällarna är kopplade till utställningen Stitched Voices  som visas på Fredens Hus under hösten. De uttryckssätt man söker kan vara allitfrån prova-på-kvällar i spoken word, tygtryck, papier mache till föreläsningar om fredsarbete och gräsrotsrörelser kopplade till konst och kultur. 

Är du intresserad av att hålla i en kväll hos Fredens Hus? Kontakta Camilla Jarlgård på e-post camilla@fredenshus.se

 

Fredstema i Podd Artivist
Du har väl inte missat vår podd Artivist? Varje avsnitt innehåller ett samtal med en artivist. I nyaste avsnittet intervjuar vi fredskämpen Jesper Magnusson. Lyssna på hemsidan eller där poddar finns. Vill du vara med i podden eller tipsa om någon som är intressant. Hör av dig till Peter Lundvik.


Detta nyhetsbrev ges ut av plattformen Artivist.nu en gång i månaden. Plattformen drivs av Fredens Hus i samarbete med Foajé X, Camino och finansieras av Allmänna Arvsfonden. Läs mer om oss och hitta kontaktuppgifter på hemsidan.

Tipsa en vän om att bli artivist!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har anmält dig som Artivist på vår hemsida artivist.nu. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.