Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

VD har ordet

Allt fler människor försöker äta mer miljövänligt och hälsosamt samtidigt som både forskarvärlden och näringslivet arbetar intensivt med nya råvaror och nya sätt att producera livsmedel. Livsmedelssektorn har i detta sammanhang en central roll när det gäller att möta flera av de globala utmaningarna vi står inför; klimatförändringar, folkhälsa och livsmedelsförsörjning. Forskning och innovation är en del av lösningen för att övervinna dessa utmaningar samtidigt som det är en avgörande framgångsfaktor för en svensk konkurrenskraftig livsmedelsnäring. Många av problemställningarna kommer med stor sannolikhet att lösas genom gemensamma forsknings- och innovationssatsningar där olika branscher, kluster och vetenskapliga discipliner möts och samverkar. 

Här är Krinova en spindel i nätet och en motor för att skapa framtidens livsmedelsnäring - där vi samarbetar gränsöverskridande med företag, akademi, myndigheter och branschkluster, inte enbart i närområdet utan också regionalt, nationellt och internationellt. Mat och livsmedel är ett av våra spetsområden där vi sedan många år har samlat på oss en unik kunskap. 

Läs mer »


Senaste nytt från Innovationsarenan


Göinge Smidesmontage lägger i en växel till

Göinge Smidesmontage har de senaste åren haft en stadig försäljningsökning. Ägaren Lars-Anders har gått från nedläggnings-planer till att lägga i en växel till och satsa efter att ha fått hjälp med rätt verktyg och en genomarbetad affärsmodell.

– Jag ville verkligen hitta sätt att nå ut med min vinlucka och nu blev det på ett sätt som jag aldrig hade kunnat tänka mig, säger Lars-Anders Bengtsson.

Läs mer »

Bosarps gård – en veteran på REKO-ringar

Tillsammans med sin man driver Johanna Rasmusson Bosarps gård utanför Blentarp i Skåne. Här i det ekologiska jordbruket är djuren i centrum. På Bosarps gård finns 200 nötkreatur varav 80 moderdjur som vintertid strövar fritt i skog och mark runt gården, samt sommartid sköter ca 170 ha naturbetesmarker som arrenderas i närheten. Årligen föder man också upp 50 000 kycklingar.

– Att bedriva verksamheten helt ekologiskt är självklart för oss. Vi värnar om att djuren ska ha det riktigt bra. De får växa i långsam takt på naturligt foder och får vara mycket ute i det fria, berättar Johanna.

Läs mer »


Event


Meet up: Braxen som matfisk

Välkommen på eventet där vi kommer att prata brax. En outnyttjad matfisk med enorm potential!

Eventet riktar sig till dig som är entreprenör, kock, forskare eller student. Vi tror att samarbeten mellan restaurang, street food, storkök, fiskare och andra intresserade är vägen för att nå målet om att förädla braxens lokala och miljövänliga värden, finna tillagningsmetoder, nya smaker och knyta ihop Braxkedjan– från reduktionsfiske till matbord. Under två timmar sätter vi tillsammans fokuset på braxen. Du får med dig ny kunskap, andras erfarenheter och ett breddad nätverk. Vi vågar också nästan lova att du kommer att bli sugen på att testa brax om du inte har gjort det!

Läs mer & anmäl dig »

Vattendagen 2021

Handelskammaren bjuder in till ett webbinarium med ambitionen att skjuta fram positionerna från problem till att börja diskutera lösningar. Webbinariet vänder sig främst till dig som representerar en vattenanvändare: industri, lantbruk, samhälle, myndighet eller på annat sätt kommer i kontakt med frågeställningen. Vi inleder med inlägg från olika aktörer som ger en bakgrund och framförallt lyfter aktuella utmaningar.

Läs mer & anmäl dig »


Profilområde Mat-Miljö-Hälsa


Ny portal för ekologisk mat och dryck

Organic Sweden har fått medel från Vinnova för att utveckla en digital portal som ska främja försäljningen av svensk ekologisk mat och dryck, särskilt från småskaliga producenter. Bakgrunden till projektet är att flera medlemmar tappat sina viktigaste försäljningskanaler under coronakrisen och behöver nya kunder. Syftet med portalen är hjälpa inköpare från olika delar av livsmedelskedjan, från Sverige och andra marknader, att upptäcka mångfalden av ekologiska produkter som finns i vårt land.

Läs mer »

Lösningar för ett renare Östersjön

WISA (Water Innovation System Amplifier) är ett 3-årigt projekt som ska bidra till ett renare Östersjön genom att utveckla och testa ny grön teknik för att minska föroreningar genom dagvatten från hamnar och andra stora hårda ytor.
– I WISA-projektets inledande fas har vi definierat flera utmaningar relaterade till mätningar av dagvatten i hamnar, förklarar Jan Persson, Krinovas projektledare för WISA. Utmaningar som vi ville dela och diskutera med olika aktörer som arbetar med hantering och rening av dagvatten.

Läs mer »

Vegansk pannkaksmix DIY hackades fram

Tillsammans med partners från Lettland, Estland och Finland anordnade Krinova ett digitalt Food Hack by Biobord som sträckte sig över två dagar. 13 företag från de olika länderna delades in i internationella lag och hackade ett par olika utmaningar kopplat till alternativa protein och funktionell mat.

Utöver att lösa utmaningarna så gavs det tillfälle att få ta del av inspirerande föreläsningar som exempelvis av holländska ätupplevelse-designern Marije Vogelzang som pratade på temat ”Is food only food when you eat it”. Vogelzang gav flera innovativa exempel på hur mat kan ses från flera olika irrationella vinklar och göra upplevelsen av matkonsumtion annorlunda för var och en av oss genom att ändra berättelsen om olika produkter.

De hackande lagen skulle lösa olika utmaningar och komma på nya idéer kring alternativa proteinkällor. Vinnarna blev teamet Morning Heaven Magic Mix där två företag från Krinovas community var med, Lupinta och Fagraslätt. Deras idé var en faktisk prototyp – en plantbaserad vegansk pannkaksmix bestående av rester från ölbryggning, bruna bönor och bondbönor. Laget hann med att utveckla sin första prototyp redan under detta hackathon.


Brain food inspirerad påsklunch 🐣

Grön sparris- och spenatsoppa med rökt Clarias på krispigt knäcke tillsammans med havtornsemulsion och picklad gulbeta. Det är inte bara supergott utan även bra för kropp och knopp! Blev du också sugen? Kika in på vår webb för att ta del av receptet!

Recept »


Pengar att söka


Kvinnliga innovatörer » 

EU-priset till Kvinnliga Innovatörer vill hylla kvinnor som ligger bakom innovationer som förändrar marknader och branscher. Genom detta pris vill EU synliggöra behovet av fler kvinnliga innovatörer och förebilder för unga kvinnor. Tre priser á €100 000 kommer att delas ut till tre revolutionerande kvinnor. Ett fjärde pris på €50 000 vänder sig till Framtidens Innovatörer och kvinnor under 30 år.

SKAPA söker 2021 års bästa uppfinnare och innovatör »

Stiftelsen SKAPA uppmanar idérika människor att tävla om SKAPA-priset. Unga, födda mellan 1991 och 2001, tävlar också om SKAPA-talang för unga innovatörer. Förra året vann Vencab SKAPA-priset för årets unga innovatörer. Vencab är en del av Krinovas Innovationsarena.

Jordbruksverkets stöd till innovationsprojekt »

Du som har en innovationsidé kan få stöd för att genomföra ett innovationsprojekt. Innovationen kan vara en ny produkt, en ny metod, ett nytt sätt att nå marknaden på eller en ny process som har betydelse för jordbruks-, trädgårds- eller rennäringen. Resultatet av ditt projekt ska komma till nytta för fler än dig och de som du samarbetar med i projektet.


Postcode Lotteries Green Challenge 2021 »

Har du en affärslösning som bidrar till en hållbar planet? Missa inte att ansöka till Green Challenge - en av världens största tävlingar inom hållbart entreprenörskap! Ansökan är öppen mellan 1 mars och 15 april 2021. Första pris är en prissumma på €500 000 samt sex månaders mentorskap för att vidareutveckla ert företag och få en större plats på marknaden. Totalt delas €1 000 000 ut till finalisterna.


Utvecklingscheckar för företag inom natur- och ekoturism »

Är ni ett besöksnäringsföretag som erbjuder produkter inom natur- och ekoturism? Vill ni utveckla er produkt och eller ställa om er verksamhet till ändrade förut-sättningar till följd av pandemin, klimat­omställningen och den digitala struktur-omvandlingen? Då kan ni söka ekonomiskt stöd från Tillväxtverket i form av utvecklings­checkar. Ansökningar tas in löpande till och med 30 juni 2021 eller så länge pengarna räcker.


Välkomna till oss!

Ekstam & partners företagsförmedling som sitter på lila sektion. Rådgivning- och projektledning i samband med företagsöverlåtelser.

Consultify AB (K2) - Consultify förmedlar jobb till unga talanger i södra Sverige.

Alpacka koncept (K2) - Alpacka Koncept sysslar med tillverkning, import och försäljning av naturmaterial,  ekologiska, miljövänliga och handgjorda produkter. 

Melindas clinik Skönhetsbehandling (K2) utför skönhetsbehandlingar.


Om Krinova Incubator & Science Park
Krinova driver nytänkande och skapar jobb och tillväxt. Det gör vi genom att omvandla samhällsutmaningar till innovationsprojekt, engagera företag, offentlig sektor och akademi i samverkan som leder till långsiktig och hållbar utveckling. 

Vi är en mötesplats för människor och idéer och erbjuder innovations- och utvecklingsstöd till såväl företag som ännu befinner sig på idéstadiet till etablerade företag. Inom profilområdet mat – miljö – hälsa skapar vi samarbeten och projekt på regional, nationell och internationell nivå. Under drygt tio år har vi drivit olika livsmedelsrelaterade initiativ och är Sveriges största och första inkubator och science park med fokus på livsmedel. Krinova ägs av Kristianstads kommun och Högskolan Kristianstad och är en av de ca 65 medlemmarna i den nationella branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks (SISP). 

facebooklinkedininstagramyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.