SPECIALUTSKICK: Rädda Hjälplinjen. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

SPECIALUTSKICK: Rädda Hjälplinjen - torsdagen den 5 december 2019

Skriv under uppropet om att rädda Hjälplinjen!

Vi har skapat uppropet #räddahjälplinjen med en uppmaning till ansvariga politiker att hitta en långsiktig finansiering av Hjälplinjen, som är akut hotad av nedläggning vid årsskiftet. Kraven riktas till Inera AB, ansvariga regionpolitiker och ytterst socialdepartementet.

Skriv gärna under här: http://bit.ly/räddahjälplinjen

Vi har gjort inlägg i sociala medier som ni gärna får dela vidare. Eller inspireras av och göra egna inlägg med #räddahjälplinjen

Inlägg på FB:
http://bit.ly/räddahjälplinjen
Inlägg på LinkedIn
http://bit.ly/räddahjälplinjen3
Inlägg på Twitter: http://bit.ly/räddahjälplinjen4

 
Vårt mål är att i ett första steg få 5000 underskrifter - tack för din hjälp! 


Självmordslinjen får stöd för att klara fler samtal

Minds Självmordslinje får 30 miljoner kr av Tim Bergling Foundation för att bygga ut kapaciteten att ta emot samtal. Nyheten släpptes drygt en vecka efter att det blev känt att nationella hjälplinjen, som erbjuder samtalsstöd för människor i kris, läggs ner. Det befarar öka trycket på övriga hjälplinjer.
-Nu är det viktigt att framtiden säkras även för nationella Hjälplinjen som riktar sig till en bredare målgrupp människor som befinner sig i en emotionell kris och behöver tillfälligt stöd och vägledning, säger Anki Sandberg, ordförande i NSPH.  Läs mer här >>


Hjälplinjen kan vara skillnaden mellan liv och död

"Vi mycket oroade av ett beslut som går stick i stäv med regeringens önskan att möta den ökande psykiska ohälsan i samhället. Vi behöver inte en nedläggning av landets enda samhällsfinansierade hjälplinje, utan en kraftig utökning av det suicidpreventiva arbete som den och andra samtalsjourer står för", skriver Anders Anderberg och Bo Erlandsson, Jourhavande präst respektive Kyrkans SOS i Göteborg, i en debattartikel i Göteborgs-Posten.
Läs mer här>>


Överläkare kritisk till att hjälplinje läggs ned

-Man skulle gjort en ordentlig analys av hur hjälplinjen använts, jag tror inte på att lägga detta på regionerna då de inte har beredskap för detta", säger Tuula Wallsten till P4 Västmanland. Beskedet om nedläggningen var oväntad. Ingen av de tre storstadsregionerna planerar någon ny tjänst som ersättning för hjälplinjen.  Läs mer >>


Läs om effekterna av att stödlinjen försvinner

Vi är många som hänvisar till Hjälplinjen när vår arbetsplats/organisation kontaktas av personer som mår dåligt och behöver hjälp eller någon att prata med. Efter årsskiftet kommer det inte längre vara möjligt. I en debattartikel i Dagen Samhälle beskriver vi konsevenserna av en nerläggning:
"Vi oroas djupt av beskedet att Hjälplinjen ska läggas ner vid årsskiftet. Det är ett stort svek mot människor med psykisk ohälsa som ringer och får hjälp anonymt. Svaret att regionerna ska ta över lugnar oss inte", skriver Anki Sandberg, NSPH och Maria Kindefält Trygg, Riksförbundet Hjärnkoll.  

Läs debattartikeln här>>


facebooktwitterhomepage

Välkommen till NSPH:s nyhetsbrev, som håller dig uppdaterad om NSPH:s verksamhet samt viktiga händelser och relevanta nyheter ur ett patient-, brukar- och anhörigperspektiv. Vi arbetar för att öka inflytandet på psykiatriområdet för våra medlemsorganisationer och för de människor vi företräder.

Nyhetstips: mejla till lisa.ringstrom@nsph.se


Avregistrera din prenumeration, klicka här.  Kontakta NSPH info@nsph.se