Fredag 11 september 2020
Strand-Bulletinen ges ut av Strandbadens Byaförening. 

Strand-Bulletinen i tryckt form delas ut i alla ca 500 brevlådor i Strandbaden fyra gånger per år.
Den finns också att läsa på www.strandbaden.info.
E-postutskicket med Strand-Bulletinen kan komma flera gånger under ett år
och har inte alltid samma innehåll som den tryckta versionen.

www.strandbaden.info • info@strandbaden.info


Årsmötet genomfördes utomhus under tälttak.

Hösten 2020!

Tack till Eva Almér, Stina Blad, Jerry Melliander och Svenn Floer som gjorde att midsommarfirandet på Lärkan blev lyckat. Det var inte lika många firare som vanligt. Avspärrningar och andra restriktioner bidrog säkert till detta. Roligt att vi trots coronatider kunde genomföra midsommarfirandet nästan som vanligt.

Årsmötet, som var planerat till 1 april, flyttades fram till söndagen den 2 augusti. Mötet hölls på Örestrand utomhus under tak.

Tack till Karl-Axel Barkentin som agerade mötesordförande. Mötet genomfördes rekordsnabbt. Medlemsavgiften för år 2021 blir oförändrat 100 kronor/hushåll. Kristina Hesselmark är ny i styrelsen. Kristina tar över rollen som styrelsens sekreterare efter Bitt Larsson. Bitt kommer dock att vara kvar i styrelsen. Tack till Elisabeth Rosenqvist som efter sex års engagerat arbete lämnar styrelsen. Eva Almér och Ulrica Kallin utsågs till valberedning.

Efter årsmötet delade ett tiotal Strandbadenbor med sig av sina minnen från det gamla Strandbaden. Lasse Bengtsson (bilden), ordförande i Tallbacken TK, inledde med tennisbanornas tillkomst på 1930-talet. I bakgrunden syns bildutställningen om det gamla Strandbaden och till höger det 16-sidiga häftet som delades ut till alla deltagare.

Årsmötet var inledningen på årets sommarträff med firandet av Strandbaden 110 år. Tack Ragnar Falck och Berto Lindbom som höll i ”Minnen från Strandbaden” där strandbadenbor berättade om gamla tider.

Tack också till Ragnar och Berto för bildutställningen och skriften ”Det gamla Strandbaden”. 

Vi ser fram emot att den skriften växer från dagens 16 sidor till många fler.

För barnen, som nog inte var lika intresserade av minnen från förr, fanns ansiktsmålning och fiskdamm. Tårtan med föreningens logga uppskattades av alla.

Tack till Janne Jurkiewicz som hade ett övergripande ansvar för dagen.

Linneas ansiktsmålning är alltid lika populär bland barnen.
Efter berättelserna om det gamla Strandbaden bjöd byaföreningen på kaffe och specialdesignad födelsedagstårta.
Strandbadens Julmarknad var planerad till söndagen den 24 november. Tyvärr blir det ingen julmarknad i år.

Jag och många med mig är glada över att det under sommaren varit välbesökt på camping och hotell på Örestrand. Samma operatör har avtal även för nästa sommar. I höst ska hotellet liksom annexet åter användas som boende för nyanlända. Restaurangen står tom. Det är mycket trist.

För kommunens naturområde ”Strandbadens badplats och naturområde”, dvs Trollskogensamt hed och strand direkt väster om, har länge behövts en ökad tydlighet om vilka regler som gäller. Kommunen satte i början av sommaren upp nya anslag på de tre befintliga anslagstavlorna.

Tyvärr räcker inte detta. Byaföreningen har föreslagit att man på ”bra” ställen även ska sätta upp mindre stolpar med de viktigaste reglerna i symbolform, dvs symboler som visar att det är förbjudet med cykling, camping, eldning och ridning samt att hundar alltid ska vara kopplade.

Vid Kullaledens grillplats kommer kommunen i höst att dra fram vatten från toaletthuset. Detta för att underlätta släckning efter grillning.

Trevligt med en full camping på Örestrand, men trist med en stängd restaurang!

Inom kommunen har man diskuterat vilka byar som ska tilldelas gran och julbelysning. Kommunens stadsmiljöavdelning har beslutat att bidra med en gran till varje serviceort samt de två största byarna i kommunen.

Serviceorter är Viken, Lerberget, Nyhamnsläge och Jonstorp. De två största byarna därutöver är Strandbaden och Mölle. Utifrån detta tilldelade stadsmiljöavdelningen gran till de fyra serviceorterna samt Mölle och Arild. När vi begärde ändring, fick vi till svar ”… att det är det som gäller.”

Vi tog frågan vidare till kommunchefen och begärde rättelse. Vi fick till svar att matematiskt ”… är Strandbaden större än både Mölle och Arild, till och med större än dessa två tillsammans.” Därefter ansågs ”diskussionen” vara avslutad.

Det är uppenbart att ett beslut är taget på felaktig grund. Fel kan begås, men när det upptäcks bör man göra om och göra rätt! Fotsättning följer!

Ska Strandbadens egen julgran hinna växa till sig till jul eller får byn en gran av kommunen? Följ den spännande utvecklingen i Strand-Bulletinen.
En perfekt dag på Margretebergs Strand! Bakom stranden, längst bort till höger på bilden, har kommunen inte släppt tanken på en båtuppställningsplats. Klipp från HD 28 augusti 2020.

Byaföreningen lämnade den 13 augusti 2019 en skrivelse till kommunen med olika krav på den framtida användningen för Örestrand, Margreteberg och Margretebergs Strand. Vi blev i slutet av oktober utlovade ett skriftligt svar. Kommunen äger båda anläggningarna Örestrand och Margreteberg.

Anläggningarna används främst som boende för nyanlända och det ska de göra som längst till 1 september 2021. Avsikten är att Örestrand och Margreteberg därefter ska vara viktiga delar i kommunens utveckling av upplevelse- och besöksnäringen. Det är om ett (1) år.

Vi vill kunna påverka processen. Det är inte en dag för sent att vi får ta del av kommunens planer. I mitten av juni sa kommunalrådet ja till att träffa byaföreningens styrelse, men inte förrän i slutet av sommaren.

Vecka 35 skulle vi fått förslag till tider. Fortsättning följer! Vi vill arbeta konstruktivt, men det är inte alltid så lätt.

Strandbadens Julmarknad var planerad till söndagen den 24 november. Tyvärr blir det ingen julmarknad i år. Det finns inga bra möjligheter att genomföra detta arrangemang med folksamling begränsad till 50 personer. Vi hoppas på nästa år!

Det är många som är med i Strandbadens Byaförening. Ju fler medlemmar, desto starkare är vår röst i kontakter med kommun, myndigheter, m fl. Idag är vi nästan lika många som förra året, men något under 2017 års toppnotering. Om du ännu inte betalat och tycker att byaföreningen gör en god insats – betala nu!

Calle
Carl R Hellberg
Ordförande, Strandbadens ByaföreningVar vill du läsa om Strandbadens historia?

I samband med 110 årsfestligheterna tog Strandbadens Byaförening fram tio affischer om byns historia i format 70 x 100 cm.

Mellan 21 november och 5 december kommer affischerna att sitta uppe på Höganäs bibliotek.

Har du någon idé om var vi kan hänga upp dem under någon annan period så att allmänheten får tillgång, är du välkommen att höra av dig till info@strandbaden.infoÄntligen glass
på stranden!

Strand-Bulletinen har länge efterlyst en glasskiosk på stranden och i år gick drömmen i uppfyllelse.

Strandbadenbon Martin Olsson har ”patrullerat” strandremsan från Örestrand till Margreteberg och vidare till hamnen och staden med sin glasscykel.

Välkommen tillbaka nästa sommar, säger vi.


Glasmästar'n i Höganäs

Nystart för Grannar mot Brott

Verksamheten Grannar mot Brott har – i alla fall på vissa håll – legat lågt de senaste åren. Nu har lokalpolischef Helen Alexandersson bjudit in till en träff i oktober och byaföreningens avsikt är att sätta igång verksamheten ordentligt i Strandbaden.

Kristina Hesselmark, som är nyvald sekreterare i föreningen, kommer att samordna verksamheten i Strandbaden.

Har du frågor eller vill du själv starta en grupp i ditt område, är du välkommen att kontakta henne:

kristinahesselmark@gmail.comLyckad bigårds-safari

Den 30 juli bjöd Christine och Lars Rosenqvist på bigårdsvisning vid bikuporna nära flygplatsen i Höganäs.

Deltagarna fick lära sig hur modern biodling bedrivs och vilka produkter som blir resultatet. Även deltagande juniorer fick prova på biodlaryrket.


IBC Elinstallation

”Höstrunda” hos våra konstnärer

Pia Eldn-Lindstén är utbildad formgivare/ konstnär och journalist.
– Jag har arbetat som kommunikations- och inredningschef, produktutvecklare och formgivare för IKEA i drygt 14 år. Jag har också skrivit och illustrerat barn- och ungdomsböcker samt facklitteratur.

Vidare har jag arbetat med mönsterkonstruktion och design av damkläder till modeböcker och tidskrifter.

Mellan åren 2007 till 2010 bodde och arbetade jag i Shanghai med måleri, egen design och produktion av smycken, hemtextil och damkläder.

Pia ställer ut i Tivolihuset i Höganäs den 25 och 26 september 2020.
Öppet fredag 13-18, lördag 11-18.

Vill du besöka Pias ateljé i Strandbaden kan du skicka ett mejl.

Till hemsidan >>

Mats Andersson är Strandbadenbo men har sin ateljé på Brännerigatan 38.
– Jag arbetar intuitivt, med färger och rörelser för att uppnå harmoni när jag komponerar mina abstrakta verk till musik. Närheten till naturen i Kullabygden och musiken bidrar till känslan, stämningen och rörelserna, som i sin tur leder fram till unika målningar. Mina abstrakta målningar i blandteknik vill jag ska ge betraktaren energi, samt utmana känslor och fantasi. Jag strävar efter att fånga rörelser, ljus och mina känslor i stunden.

Jag experimenterar gärna med pastos och transparent färg, tunna linjer, många lager och olika medier, för att skapa en känsla av dynamik och glädje. Jag vill hela tiden söka nya uttryck och utmana gränserna i mitt skapande. 

Mitt galleri/ateljé Studio MA på Brännerigatan 38 har inga fasta öppettider. Kontakta mig så öppnar jag.

Till hemsidan >>Shopping på Norrgården

Norrgården, på Väsby Fäladsväg mellan Strandbaden och Väsby, byggdes under sekelskiftet 1900 av familjen Dencker. 2017 köpte Madeleine (bilden ovan) och Lennart Thålin gården. De hade då tillbringat fem år i Texas, och Kullabygden var ett självklart val när de letade hästgård för att flytta hem till Sverige igen.

Norrgården Häst & Interiör drivs av Madeleine och består av tre delar: uthyrning av hästboxar, butik och webbutik med perfekta presenter till den hästintresserade, samt information och webbutik med eteriska oljor.

Hästverksamheten har fokus på barn och ungdomar, med mysiga stall, ridhus och ett läge med underbara ridvägar runt gården, ner mot Strandbaden och mot Kullaberg.

I den lilla butiken, som även finns som webbutik, hittar du mängder av varor som du inte hittar i andra affärer.

Här finns handgjorda och handmålade hästar i betong, ryggsäckar, smycken, överdrag till resväskor, ”pooper scoopers” (miljövänligt och ryggvänligt sätt att plocka hundbajs i trädgården), ramp för däckbyte på hästtransport, ryggsäck för hund och katt, och mycket mer.

Butiken har inga fasta öppettider, utan man kontaktar Madeleine innan, så öppnar hon gärna!

Hemsida: www.hastinterior.se

Eteriska oljor har använts i årtusenden och är ett naturligt sätt att ta hand om din egen och din familjs hälsa och välmående. Madeleine hjälper dig gärna om du vill veta mer om eteriska oljor, hur man kan använda dem och vad de kan göra för dig.

Hemsida: www.mydoterra.com/sverigeI anslutning till Strandbadens födelsedagsfest hissades Strandbaden-flaggan för första gången på heden nedanför Tallbacken. Flaggstången tillhör Vägföreningen Kullens Havsbad.

Fira 110 år
med en egen Strandbaden-flagga

I år fyller Strandbaden 110 år! Vad är ett mer lämpligt sätt att fira byn än med en egen Strandbaden-flagga!

Vill du också visa att du hyllar Strandbaden, kan du beställa en egen flagga, lika den som är hissad på Stationstorgets flaggstång.

Flagga 200 x 120 cm kostar 595 kr/st.
Fasadflagga 120 x 70 cm kostar 410 kr/st.

Fasadflaggstång 135 cm, gul knopp
– inkl väggfäste i plast kostar 125 kr/st.
– inkl väggfäste i metall kostar 210 kr/st.

Flaggorna trycks upp när det inkommit 6 st beställningar av respektive storlek.

Moms ingår i priserna. Frakt tillkommer med 30 kr/flagga.

Skicka din beställning till
info@strandbaden.infoJust nu är ca 63 procent av Strandbadens hushåll medlemmar i Strandbadens Byaförening.

Nu är vi 303!

Tack alla ni som stöttar byn genom att vara medlemmar i Strandbadens Byaförening!

2019 hade föreningen 307 betalande medlemmar, 2018 var det 292 och 2017 hela 337 medlemmar, vilket innebar att mer än 70 procent av Strandbadens hushåll valde att stötta föreningen detta året.

Nu vill vi tillbaka till 70 procent!

Just nu (augusti 2020) är ca 63 procent av Strandbadens ca 480 hushåll medlemmar i föreningen. Betald medlemsavgift är det enda kvittot vi får på att vi arbetar med rätt frågor.

 

Vi ber dig som ännu inte betalat din medlemsavgift att överväga detta en gång till. Tycker du att vår byaförening fyller en funktion? I så fall – kom med och stötta byn!

Ju fler vi är, desto starkare är vår röst gentemot kommunen, Trafikverket, företag och andra när det gäller att tillvarata Strandbadens intressen.

Styrelsen för Strandbadens Byaförening

Du är väl med i Strandbadens Byaförening?
Medlemsavgiften är bara 100 kr per år och hushåll (bankgiro 5559-7306).

Anmäl dig här >>

Du kan också swisha till 123-562 54 47. Ange namn och adress.

STRANDBADENS BYAFÖRENING
www.strandbaden.info  •  info@strandbaden.info

Nu väntar vi bara på dig!


Vi saknar e-postadresser till flera boende i Strandbaden

Fråga dina grannar och bekanta om de får våra e-postutskick, annars be dem att mejla
till info@strandbaden.info. Gäller både medlemmar och de som ännu inte är medlemmar
i Strandbadens Byaförening.


REDAKTION: STRANDBADENS BYAFÖRENING, INFO@STRANDBADEN.INFO
PRODUKTION: FALCKS PUBLISHING AB, STRANDBADEN, 070-524 80 54, INFO@FALCKS.EU


Du får detta nyhetsbrev för att du har anknytning till Strandbaden eller Strandbadens Byaförening.