Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

November 2017 Nr: 4

Ordföranden har ordet

Hoppas att ni haft en fin sjöflygsommar!

Själv har jag några höjdpunkter att tänka tillbaka på när vinterstormarna nu ylar i husknuten. Som ny ordförande i Svenska Sjöflygföreningen har det varit en del att sätta sig in i men styrelsearbetet har kommit igång bra och vi har representation från norr till söder och mycket positivt händer nu inom flyget och inom Svenska sjöflygföreningen så det känns som om det går åt rätt håll.

I detta nyhetsbrev kommer det bli lite återblickar om vad som hänt under sommaren, ytterligare en styrelsemedlem kommer att presentera sig och lite matnyttig information finns det även att ta del av.

Hoppas att även du som medlem i SSA har haft en bra sommar och om du inte redan är medlem passa på att bli det så att vi blir ännu fler som kan vara med och påverka hur sjöflyget skall utvecklas framöver.

 

Mats Rönning

Ordförande SSA


INFORMATION

Du som är medlem i Svenska Sjöflygföreningen får detta nyhetsbrev automatiskt.

Om du inte är medlem kan du ändå kostnadsfritt få detta nyhetsbrev genom att prenumerera på nyhetsbrevet.

 

Vill du bli prenumerant av nyhetsbrevet?

Klicka här och fyll i dina uppgifter!

 

Om du vill får du gärna bli medlem i Svenska Sjöflygföreningen

Klicka här så får du information om hur det går till!

 


Sommaren i ord och bild

Lite av det som hände i sommar:

Helgen efter midsommar träffades vi i Sällsjö som ligger i Åre Kommun och hade ett medlemsmöte. Vädret var strålande i Sällsjö men tyvärr skrämde meteorologerna många besökare att stanna hemma eller komma landvägen då vädret som aviserades var sämre i teorin än i verkligheten men det är något vi flygare alltid måste förhålla oss till och säkerheten måste alltid komma först.

Vi som var där njöt att god mat som lagades av Stefan Wedin medlem i SSA och ägare av Sällsjögården och en trevlig samvaro. Ett medlemsmöte hölls på lördag förmiddag där främst stadgeändringen om brutet räkenskapsår klubbades igenom samt en del information.

Försäljningen av SSAs nya profilprylar gick som smör i solsken och detta kommer vi att återkomma om i kommande nyhetsbrev.  

Efter en god lunch begav sig de som ville och hade möjlighet till Kolåsen en liten flygtur på ca: 30 – 40 minuter där Mikael Östling bjöd på helstekt vildsvin som skjutits av Anders Hjortenbrink från Sjöflyg syd. Flyghistorierna blev många vid lägerelden i den ljusa sommarnatten.

Sedan bar det av på fjällflygvecka ett tiotal sjöflygmaskiner av olika modeller allt från UL, X-klass, Anex II och Normalklassade gav sig av norrut i en enda stor sjöflyg luff.

Dagens destination bestämdes gemensamt dag för dag och fiskelyckan var god så det blev fisk i alla möjliga former. Vädret var ganska bra om man bortser från ett envist blåsande som gjorde att vi fick revidera våra planer några gånger. Men vad gör det när man har gott sällskap, god mat och en massa flygplan och en fantastisk utsikt att titta på.

Efter några dagar till fjälls anlände vi till Årrenjarka för den traditionsenliga träffen men även här ställde vädret till det för flygande gäster norr ifrån men vi som var där fick som vanligt avnjuta god mat och möjlighet att ligga i en skön säng och bli lite civiliserade igen.

Du som inte hade förmånen att vara med på dessa träffar och flyg utflykter planera in det i kalendern till kommande säsong för det är helt magiskt att sjöflyg luffa runt i de svenska fjällen och träffa mängder med trevliga flygare, fråga vem som helst av oss som var med.


Men det är inte bara i norr det har flugits sjö

Här kommer lite info om verksamheten i syd.  

Vi har flugit totalt 110 tim med SE-YJA Zenair 701 on floats. Av dessa 110 timmar har ca 50tim varit praktisk flygträning för ca 5 nya piloter.

Vi har haft två st ”sjöflygläger” med flygträning o samkväm som bl.a besökts av piloter från Tyskland. Vid första tillfället var det 4 st sepsea piloter på besök, två av dem i egen sjömaskin Lake Buccaneer.

Under fjällflygveckan i Sällsjö-Kolåsen deltog Anders Hjortenbrink med Zenairen. Anders är en trogen gäst i Jämtland både med fiske o jakt och kommer även nästa år att vara med på fjällflygveckan. Jag och Anders Gröndahl kommer också att vara där om vår Maule är klar tills dess.

En allvarlig incident, som slutade bra, var att en pilot flög slut på bränsle i ena tanken(full i den andra) och fick motorbortfall. Lyckligtvis kunde nödlandning genomföras på vatten tyvärr med en hård landning som fick till följd, skador på planet. Dessa skador har reparerats och besiktigats och maskinen flygs igen. Anledningen till att bränslet inte transfererades var troligen vent tappen på tanklocken som var vända på var sitt håll. Dessa är nu utbytta. Positivt är att flygmaskinen används för längre turer vid flera tillfällen, vilket gör att nyttoeffekten blir hög.

Filip Nilsson


Vi efterlyser bilder från Sjöflygsommaren 2017

Har du tagit fina bilder under sjöflygsommaren 2017 som du vill dela med dig av till andra SSA medlemmar och sjöflyg intresserade. Skicka in dem till oss så kan vi lägga upp dem på vår hemsida och våra facebook grupper så får fler njuta av bilderna och vi kanske även kan locka till oss nya sjöflygare.

Sänd dina bilder till: info@swedishseaplane.se


SSA på Västgård Game Fair

I månadsskiftet juli/augusti är det en stor jakt och friluftsmässa i Kall där SSA i år fick möjligheten att visa upp sjöflyget

Christer Edsholm genomförde demonstrationsflygningar varje dag under mässan i sin Lill CUB.

 

SSA hade även en monter på plats och pratade med besökarna om sjöflyget.

Bland besökarna som även bestod av myndighetspersoner slås man av hur lite folk egentligen vet om sjöflyg och vilka fördomar som finns.  Många kommenterade hur lite sjöflyget egentligen lät. Jag tror att det är väldigt viktigt att vi visar upp vår verksamhet utan för flygarkretsarna för att bemöta fördomarna och för att kunna bli fler sjöflygare i framtiden  


Presentation av en styrelsemedlem

Jag heter Per-Åke Hedlund och är nyvald som vice ordförande i SSA och det är också mitt först år i dess styrelse. Mitt engagemang för SSA startade med anledning av att jag under lång tid dels kunnat konstatera att antalet sjöflygare minskat i omfattning och dels att myndighetssverige sett till och har uppfattats som den allra största orsaken till nedgången. Detta vill jag att SSA arbetar för att förändra. Jag är också medlem inom Piteå Flygklubb som har unika förutsättningar att skapa möjligheter för en yngre generation flygare. Det pågår ett mycket intressant arbete inom den klubben. Vi får se vart det ”landar”.

Jag bor i Piteå och har minskat mitt deltagande i de bolag jag äger/deläger eller sitter i styrelsen för till ett minimum. Jag uppfattar det nog själv som att jag gått i pension, en lyxig känsla. Jag fyllde 65 år i år och lever tillsammans med min hustru Laila som jag träffade för 44 år sedan. Jag har 2 vuxna söner som båda bor på annan ort. Jag har varit VD för en mindre sparbank, VD för några konsultbolag bl.a. ett som hade Vattenfall som delägare. Jag har kvar ett bolag som verkar inom affärsjuridik och är delägare i ett bolag som äger och säljer en produkt som i första hand används av olika typer av fordonstestbanor världen runt.

Jag kom i kontakt med flyg under mitten av 1990-talet och tog mitt första cert för UL samtidigt som en kompis och jag köpte en RANS S6 Coyote II som vi efter ett år utrustade med Full Lotus flottörer. Så började mitt sjöflygintresse. Tog PPL år 2000 och ungefär samtidigt köpte jag en SeaBee, SE-BXB, från det legendariska SeaBee företaget Fiskflyg i Porjus. Denna maskin hade jag i 13 år. Hade då beslutat mig för att sluta med flygning men flygberoendet och en flygvirus slog till 2 år senare. Jag måste/ behövde ha ett sjöflyg för att kunna få uppleva den flygning som bl.a. vår fjällvärld erbjuder. Hittade en Cessna 180 H i Östersund som till slut blev min. Inget jag ångrat alls ;-).

Jag hoppas att alla som läser Nyhetsbreven från SSA väljer att supporta föreningen med sitt medlemsskap. Vi behöver alla varandra. Bli medlem idag!


Myter och sanningar om radiobyte till 8.33 kHz kanal separation

Kommissionens förordning (EU) nr 1079/2012

• Detta krav på radioutrustning gäller för alla flygningar som klassificeras som allmän flygtrafik i luftrum inom Europaregionen (ICAO EUR).

• Medlemsstaterna ska säkerställa att all radioutrustning senast den 31 december 2017 har möjlighet till 8,33 kHz kanalseparation (med vissa undantag). Kravet gäller i Sverige och i princip inom hela det europiska luftrummet.

Detta gäller för såväl EASA som för Annex II luftfartyg.

25 kHz VHF-KANALER FÖR FLYGKLUBBS- OCH FLYGSKOLVERKSAMHET

Upphäver AIC B 102/2017 (Vit 2/17) Inom frekvensbandet 118–137 MHz har 12 VHF-kanaler avsatts för flygklubbars och flygskolors verksamhet.

VHF-kanalerna får användas i enlighet med nedanstående anvisningar.

1 Frekvenstilldelning Tolv 25 kHz VHF-kanaler inom bandet 123,150–123,650 MHz är avsedda för klubboch skolverksamhet.

Inom ett geografiskt område tilldelas normalt flera klubbar samma VHF-kanal.

Transportstyrelsen har fattat beslut att under 10 år, till och med 2028-12-31 undanta dessa VHF-kanaler från krav på konvertering till 8,33 kHz kanalseparation enligt förordning (EU) nr 1079/2012. (Ärende TSL 2017-116)

• 123,150 MHz • 123,200 MHz • 123,350 MHz • 123,375 MHz • 123,400 MHz • 123,425 MHz • 123,450 MHz • 123,500 MHz • 123,525 MHz • 123,550 MHz • 123,600 MHz • 123,650 MHz

VHF-kanalerna är inte skyddade mot att störa, eller att störas av andra frekvenstilldelningar och ska inte användas på högre höjd än 4 000 ft (1 200 m) över hemmaflygplatsens nivå eller på längre avstånd än 25 NM (50 km) från flygplatsen.

För kommunikation med luftfartyg, liksom mellan luftfartyg inbördes, på längre avstånd får frekvensen 123,450 MHz användas utan inskränkning upp till en höjd av 4 000 ft (1 200 m) över marken. VHF-kanal 123,500 MHz som används för bland annat segelflyg omfattas inte av begränsningen ovan.

Ovanstående är utdrag från Transportstyrelsens publikationer.

Den tolkning som verkar vara den rådande just nu är att eftersom det finns ett 10 årigt (2028) undantag att använde s.k. klubbfrekvenser med en kanalseparation på 25 kHz är det under denna period tillåtet att ha en sådan radio ombord på luftfartyget.

Så om du byter till en ny radio kan den gamla sitta kvar men får bara användas i G-luft. Detta är särskilt praktiskt om man t.ex. har en Nav/Com som är kostsam att byta ut och nav delen berörs inte av kanalseparationen på 8.33 KHz och kan därför fortsätta att användas i ytterligare 10 år men för att få flyga i kontrollerad luft krävs minst en radio som har den nya separationen på 8.33 kHz om du flyger VFR, för IFR måste du ha två nya radio med 8.33 kHz kanalseparation.

Men om du bara flyger sjö och endast gör detta i G-luft (okontrollerad luft) finns inget radio krav men med ovanstående resonemang kan du ha din gamla radio kvar ombord. Om du vill flyga in i kontrollerad luft måste du byta radio men som jag ser det borde även en handradio fungera som är betydligt billigare.

Ryktena om att 8.33 inte skall införas eller att det skall skjutas på framtiden är helt enkelt rykten och de är felaktiga och har troligen uppstått genom olika missförstånd.

Det har genom ett förfarande som kallas CSSTAN blivit enklare att byta t.ex. radio men även andra avionic prylar i ett luftfartyg då det inte längre krävs ett STC för ett antal specificerade och vanligt förekommande uppdateringar. Denna installation kan utföras och signeras av en 66 tekniker vilket innebär att det inte krävs en EASA 145 verkstad för att signera modifieringen. En blankett som heter EASA 123 skall dock skickas till Transportstyrelsen efter utförd modifiering. CSSTAN gäller EASA luftfartyg vad som gäller övriga är lite oklart då Transportstyrelsen inte verkar ha hängt med i regelförändringarna som nu duggar tätt från EASA de flesta till det bättre när det gäller GA.


LAPL SJÖ

Så här säger Magnus Axelsson från Transportstyrelsen om LAPL SJÖ

Jag var på EASA förra veckan i Köln och tog upp frågan med dem. Jag fick till svar att LAPL/Sea ligger med i det regelpaket som heter RMT.0188 (FCL.002). Förslaget kommer strax att komma ut, och planen är att den 8/4 2018 ska det träda ikraft.

 

Mvh//Magnus

 

Detta kommer vi från SSA hårdbevaka och försöka göra vad vi kan för att du även skall få flyga sjö på ett LAPL certifikat.

 


Flygutbildning DTO

Många av er har säkerligen hört, sett och förhoppningsvis också upplevt att regelarbetet för allmänflyget går framåt med stormsteg! Det är EASA, den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten, tillsammans med ivrigt påhejande intresseorganisationer, som ligger bakom de på sina håll rejäla förbättringar som vi kommer att kunna åtnjuta framöver. En av dessa förbättringar är den nya flygskolan DTO, Declared Training Organisation.

Vi som utbildar till LAPL, PPL, sjöflyg, aerobatic, NQ och liknande enklare behörigheter vill inte gå över till ATO, Approved Training Organisation, då det ställer (onödigt) höga krav på organisationen och den ideella kraft som verkar inom våra flygklubbar. Även en enklare instrumentbehörighet kommer att vara möjlig inom DTO i framtiden. Därför har vi EASA att tacka för att de har kommit med förslaget om DTO, en sann förenkling som vi har eftersökt länge.

Hur enkelt är DTO?

Den allra största förenklingen hittar vi faktiskt direkt i namnet, Declared Training Organisation. Skillnaden mellan Approved och Declared är helt enkelt som det låter, en ATO kräver ett godkännande från Transportstyrelsen medan en DTO endast deklareras. Du som är utbildningsansvarig ska skicka in en deklaration till Transportstyrelsen där du berättar om verksamheten, typ av utbildningar, träningsprogram, flygplansmodeller ni flyger och var flygskolan är baserad.

Några godbitar:

  • Flygskolan behöver inte ha ett godkännande från Transportstyrelsen.
  • Krav på manualer ersätts av att man endast behöver beskriva de övningar man utför.
  • Det räcker att specificera vilka flygplanstyper (C172, DA40) man använder, inte individer.
  • Komplett distansutbildning för flygteori blir möjligt.

Vi på KSAK är övertygade om att DTO kommer att kunna ge ett stort lyft till hela allmänflyget, flygutbildning kommer att kunna göras än mer tillgängligt. Mindre tid till administration och mer tid över till själva utbildandet är något vi välkomnar. Det tillkommer också några krav så som att organisationen ska göra interna mini-audits på sig själva samt göra en övergripande riskanalys av sin verksamhet.

Hans Pålsson KSAK

 

DTO kommer troligen att beslutas i april 2018 och Transportstyrelsen säger att om så blir fallet kommer ingen implementeringstid att krävas utan det börjar att gälla direkt.


Flygplan till Salu

 

                                                    SE-FRP

                                     1974 Cessna  206F Amphibian   

 

SPECIFICATION

Total Time Since New:                                                  6341 hours    

Engines Since New:                                                       400 hours

Cont. IO-520, 300 HP, OH 2011.

Propeller, 3 bladed Hartzel, Since OH:                           100 hours           

( Overhauled  2015)

 

MAINTENANCE:  Annual Inspection C/W July 2017.  Aircraft professionally flown and maintained under EASA AOC Air Taxi VFR.

 

EXTERIOR:  Overall Vestal White with Blue stripes,

 

INTERIOR:  Red interior with vinyl and fabric  seats. ( Refurbished 2006)

 

AVIONICS:King Silver Crown.

Audio System: 

King KMA-26 Audiopanel and Intercom (6p)

COM, NAV and GPS Garmin 430  (not WAAS)                      

Second COM King KY-92

Transponder  King KT-76A with Encoder

ELT  406                                                 

 

OPTIONS:                                             

EDO-3500 Amphib Floats installed.

Regular landing gear as loose equipment.

Robertsson STOL modification.  (Aileron drooping 15 deg.)

Flint tip Wing tip extension with 55 liters Fuel tank each side

      (This extends MTOW to 3800lbs from 3600lbs)

Fuel Capacity 240 liters + 110 liters in tip tanks.

 

Empty Weight:  2,734 lbs  or                   1,243 kg                             

                                                                                      

Contact Bengt Grafström +46-705-391101

 

                                                                

Asking Price 1,400.000 SEK  (ca 145,000 E)


Här finns SSA på nätet!


Ansvarig för detta nyhetsbrev är: Mats Rönning

Tel: 070 5413822   E-post: mats@meac.se

Detta nyhetsbrev är en information från Svenska Sjöflygföreningen


facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.