Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 Så här når du oss:

VD, utbildnings- och konsultfrågor 
Patrik Woss 0702-17 22 60


Innesäljare, mätansvarig, order och ekonomiansvarig
Niclas Hahne 08-645 10 75

Innesäljare, order och logistik
VD för Lajapro AB, ergonomiprod.
Christofer Hahne 08-645 10 75 

Utbildning, konsultfrågor och produkter. Finland och norra Sverige
Kim Lindedahl  +358-408442501

                         ******
Vårens öppna utbildningar:

27/1 ESD-koordinator, Stockholm
29/1 ESD-grund, Stockholm
29/1 ESD-repetition, Stockholm

2/3 ESD-grund, Stockholm
2/3 ESD-repetition, Stockholm
9/3 ESD-koordinator, Göteborg
10/3 ESD-grund, Göteborg
10/3 ESD-repetition, Göteborg

7/4 ESD-koordinator, Stockholm
8/4 ESD-grund, Stockholm
8/4 ESD-repetition, Stockholm
26/4 ESD-koordinator, Örebro
27/4 ESD-grund, Örebro
27/4 ESD-repetition, Örebro

10/5 ESD-grund, Stockholm
10/5 ESD-repetition, Stockholm
18/5 ESD-koordinator, Malmö
19/5 ESD-grund, Malmö
19/5 ESD-repetition, Malmö

1/6 ESD-koordinator, Göteborg
2/6 ESD-grund, Göteborg
3/6 ESD-repetition, Göteborg
8/6 ESD-koordinator, Stockholm
9/6 ESD-grund, Stockholm
9/6 ESD-repetition, Stockholm

                    ******

Exempel på bra ESD-skydd!

Dessa företag har valt att utveckla sitt ESD-skydd i långsiktig förbättring med hjälp av Armeka. Det innebär att mätning av all skyddsutrustnings funktion regelbundet genomförs. Och/eller andra ständigt förbättrande åtgärder genomförs i ett seriöst kvalitetsarbete.

Listan på företag fylls på med fler goda exempel allt eftersom och presenteras i kommande nyhetsbrev.

Olsbergs Electronics

Saab Dynamics

Flir Systems

Consilium Marine & Safety

Cabinova

Fagerhults Belysning AB 

 

 

Välkomna tillbaka! 

Precis som 1-1-2 är lätt att slå borde vi alla tänka på ESD-skydd som F-OR. Det är inte någon ny magisk tangentbordsfunktion i windows eller någon militär förkortning för försvarsorganisation, eller dylikt. Nej det är helt enkelt bokstäver ur  "Fakta" och "Ordning och Reda". Runt dessa begrepp kretsar dagens nyhetsbrev. Häng med så ska jag utveckla. 

Men först några ord om förra veckan. Då provkörde vi vårt nya sätt att jobba med "compliance verification", dvs kontrollmätning av fysiskt ESD-skydd hos ett par välkända och trogna kunder. Som jag berättade före jul så har vi av flera skäl - varav det viktigaste är kvalitetssäkring - beslutat att genomföra våra mätningar utan underkonsulter, dvs att vi på Armeka tillsammans med dig som kund bestämmer exakt hur och vad som ska mätas. Vi vill ha kontroll på processen och jobba nära dig, det ger så mycket mer. Du har ju en stor frihet att justera och tolka men ända följa standarden. Kort sagt så kan du vara både bättre eller "sämre" än IEC 61340 bara du tydligt dokumenterar varför.

Vi genomförde mätningar på två större objekt under bästa (värsta) tänkbara väderförhållanden med RH-värden på runt 10%. Dvs det var snustorrt i labben. Vår målsättning som är att "visa hur bra det är när det är som sämst" satt som handsken. En sak vi upptäckte var att hårda material, som laminatytor eller gamla torra bordsmattor, hade ruskigt svårt att ta sig igenom och få godkänt. I övrigt konstaterade både vi och kunderna att vårt sätt var snabbare och gav en större överblick än tidigare. Det var glada pojkar som åkte hem med kundernas ord "vad snabba ni var grabbar" i öronen. Alla objekt är naturligtvis olika till layout och planering men kort sagt så gav första mätveckan mersmak. Vi fortsätter att utveckla konceptet. 

Vilket för oss in på F-OR.


F som i Fakta.

Ditt ESD-skydd sitter till största delen mellan din personals öron. Utan grundläggande kunskap om vad ESD egentligen är kommer de inte att kunna upptäcka avvikelser som uppladdningsbara material eller felaktiga förpackningar och rutiner. Utan kunskap kommer de inte förstå vikten av att använda och kontrollera sitt personliga skydd. Att kontinuerligt utbilda på rätt nivå är den största investeringen du kan göra. Det kostar oftast mindre än en tusenlapp att utbilda en person och det brukar göra underverk. Hur mycket kostar ett kretskort som måste felsökas och repareras? Till vänster hittar du alla våra öppna utbildningar, men vi kommer naturligtvis gärna till dig och håller en kurs på plats.


OR som i ordning och reda.

Precis som du vill bestämma vilka objekt som ska kontrolleras och hur ofta så måste du i allt högre grad ställa dig frågan hur de ska mätas. Standarden anger ju rekommenderade värden på Rtg, resistans till jord, och redan här kanske du av något skäl vill ha ett avvikande värde. Om vi tar ett rullbord tex så kanske du vill veta att "bordet möter standarden" eller att "varje del av bordet möter standarden". Oavsett vilket måste du besluta dig och sedan föra in detta i din ESD-kontrollplan. 

Att skriva ett ESD-skyddsdokument är en av de första uppgifterna du ska göra om du vill skydda din, eller dina kunders, produkt. Det är inte svårt men vi kan göra det enklare. Hör av dig med dina frågor så hjälper vi dig att hamna rätt. Vi har gjort det många gånger.


Ny utbildningsort - Örebro!

Vår partner inom kvalitetsutbildning för industrin - LaviGruppen - kommer att vara vår medarrangör för tre öppna utbildningar i Örebro. Det är koordinator-, grund- och repetitionsutbildning under två dagar i april. Du hittar information via länken till vänster och där finns även alla andra kursdatum.

Tack för idag och kom ihåg att det är dumt att inte fråga om råd. 


Skrivet av:
Patrik Woss, VD Armeka, 0702-17 22 60, patrik@armeka.se

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.