Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 Så här når du oss:

VD, utbildnings- och konsultfrågor 
Patrik Woss 0702-17 22 60


Innesäljare, order och ekonomi
Niclas Hahne 08-645 10 75

Innesäljare, order och logistik
VD för Lajapro AB, ergonomiprod.
Christofer Hahne 08-645 10 75 

Utbildning, Konsultfrågor och produkter. Finland och norra Sverige
Kim Lindedahl  +358-408442501
Kommande öppna utbildningar:

Tors 26/11 Koordinator, Stockholm

Fre 27/11 Grund, Stockholm

Fre 27/11 Repetition, Stockholm

Ons 2/12 Koordinator, Malmö

Tors 3/12 Grund, Malmö

Tors 3/12 Repetition, Malmö

 

Exempel på bra ESD-skydd!

Dessa företag har valt att utveckla sitt ESD-skydd i långsiktig förbättring med hjälp av Armeka. Det innebär att mätvagnskonceptet frekvent används och/eller andra ständigt förbättrande åtgärder genomförs i ett seriöst kvalitetsarbete.

Listan på företag fylls på med fler goda exempel allt eftersom och presenteras i kommande nyhetsbrev.

Olsbergs Electronics

Saab Dynamics

Flir Systems

Consilium Marine & Safety

Dectron

Cabinova

Fagerhults Belysning AB NY!

 

 

Hej i novemberljuset!

Kunskap och inga sagor.

Oavsett om du har gått någon av våra utbildningar eller inte så har du säkert insett att kunskap är det viktigaste för att kunna hantera ESD-problem. Kan man inte tolka en situation och se lösningen utan lyssnar på andras, ibland felaktiga, tips så kan det gå riktigt illa. Och det kan bli dyrt. Vi jobbar just nu med kunder som har drabbats av hyfsat stora problem med reklamationer och där man på goda grunder antar att elektroniken skadats av ESD. Om det är i den egna verksamheten eller hos underleverantören läggs just nu mycket krut (och kronor) på att fastslå.

En av sakerna som är på bordet är huruvida man själv följer ESD-standarden eller inte. Dvs om man själv kan ställa krav på att andra ska göra det eller inte. Populärt kan man säga att man bör ha rent på lik i egna garderoben innan man börjar röja hos andra. Det har vi länge hjälpt till med i många företag. Vi hjälper gärna dig också.

Nyheter inom ESD-standarden IEC 61340-5-1

Den nuvarande "5-1:an" antogs som svensk standard 2008. Det är ett tag sedan. Och arbetet med den startade i princip år 2000. Det är ännu längre sedan. Nu är det äntligen nära och våren 2016 ligger nog tyvärr den senaste utgåvan klar. Tyvärr? Ja, tyvärr för att vi på Armeka - och även standardiseringsgruppen i Sverige, TK 101 - tycker att den innehåller för mycket oklarheter för att vara bra nog. Sverige röstade till och med "nej" till att vi skulle gå vidare med den och ville faktiskt bromsa det som vi ser som försämringar i skyddet. Tråkigt nog var vi ensamma om det så tokigheterna riskerar att gå igenom och gälla från och med i vår. 

Vad betyder nu allt det här för dig och ditt företag? Jo, om ni i era ESD-rutiner, kontakter med kunder och leverantörer hänvisar till att IEC 61340-5-1 ska följas så blir det en del förändringar som påverkar vardagen. Bland annat så kan vi glömma alla gamla trogna testmetoder runt skor. Om din personal ska kunna kliva upp på en skotestare i framtiden så måste du skriva in det avsteget från standarden i er ESD-rutin. Om inte så ska ni genomföra mätningar av laddningen på operatörernas kroppar. D.v.s. mer komplicerade och sämre mätningar. Osäkrare för att en massa andra parametrar än det viktiga påverkar. Armeka jobbar kontinuerligt med att lösa den här typen av frågor. Vill du vara förberedd så gäller det att ha utbildad personal.

Slutspurt på höstens utbildningar

Vi har en handfull obokade utbildningsdagar för interna utbildningar lediga fram till jul. Vill du att vi kommer så ringer du och så hittar vi en tid. Har du inte behov av en egen utbildning så är det bara att skicka elever till våra öppna utbildningar som du hittar i spalten bredvid. Vi erbjuder koordinator-heldag samt kortare grund- och repetitionsutbildningar i öppen form. Begränsat antal platser så hör av dig i tid.

Internationellt jobb

I veckan öppnas en ny arbetsgrupp inom ESD-skydd - Hantering av statisk elektricitet i vården - med ett första möte. Armeka har i många år jobbat nära vården och tillverkare av medicinsk teknisk utrustning så det kändes naturligt att ställa upp och dra ett strå till stacken för ett område som är allt viktigare. Jag lovar att återkomma med vad vi gör.

Ännu mer vård och internationellt

Vi nämnde ju att vi har en ny medarbetare - Kim Lindedahl från Vaasa i Finland - i förra nyhetsbrevet. Kim är en van föreläsare och har en gedigen erfarenhet inom medicinsk teknik och det kommer att vara till gagn för er i den sektorn. Så här presenterar Kim sig, och jag uppmanar dig att höra av dig direkt till honom om du vill veta mer. 

Hej nya och gamla bekanta och kunder!

Kim Lindedahl här, tidigare känd från både Philips och MTA Västmanland för en del. Numera jobbar jag på Armeka med ESD frågor och produkter!

Jag har fått både Medicinsk teknik och Norra Sverige som mitt ansvarsområde . Och jag jobbar för att vi skall slippa läsa dylika saker i rapporteringssystemen i framtiden:

"Medicintekniker kontrollerade monitor och konstaterade att utrustningen gick inte att starta. Enligt utredning från leverantören orsakades felet av statiska urladdningar (ESD) vilket medförde att utrustningen gick sönder."

ARMEKA har varit en ledande aktör av kunskap om ESD (Electro Static Discharge = elektrostatisk urladdning) sedan 1995 och vår affärsidé är ett komplett skydd mot urladdningar av statisk elektricitet. Ett komplett skydd baseras på såväl rätt skyddsprodukter som relevant kunskap. Armeka AB har därför erbjudit utbildningar av högsta kvalitet och inom alla nivåer, konsultativa tjänster och goda skyddsprodukter i mer än ett decennium.

 Så har ni frågor eller behov av produkter och tjänster inom ESD tveka inte att kontakta mig eller någon av oss på Armeka i framtiden. Nedan ett litet exempel på vad som våra nyhetsbrev kan handla om. Har ni inte brevet ? Kontakta mig så sätter vi upp er på mail listan !

ESD i vården

Nu har vi tiden på året med torrt inomhusklimat pga låg utomhustemperatur. Som vanligt ökar incidenterna då misstanke om eller i vissa fall bekräftade ESD-relaterade problem uppstår. Det behöver inte bara vara fråga om elektronik som skadas eller att medicinsk utrustning tillfälligt blir utslagen. Det kan röra sig om komfort. Sängar som urladdas, patienter under operation som känner obehag, handsprit som antänds mm. Fortfarande finns inget gällande regelverk för ESD-skydd inom vården. Dock finns ambitionen på några håll att få till en bättre tingens lösning i detta. Under tiden fortsätter Armeka att utbilda, göra översyner samt att leverera det fysiska skyddet.

Flertalet av de större sjukhusen har Armeka frekvent arbete tillsammans med på olika sätt. Patienttofflan POTO 925 ett litet kuriosum. Skon är inte i verklig mening en kvalificerad ESD-sko men den har bättre egenskaper än många andra av de fotbekläder som används inom vården. Samtidigt är det en delmängd i fallpreventionen.  Fler människor dör i Sverige pga fallolyckor än i trafiken! Skon är även uppskattad av patienter och många beställer den för privat bruk efter färdigbehandling.

Och snart bär det av till Medica den 15-18 November för egen del hopas vi ses där -Om inte där så kanske på en ESD kurs inom snar framtid !

Med vänliga hälsningar

Kim Lindedahl

Det var allt vi hann med idag - Vi hörs igen närmare jul!

Tack för att du läser våra rader, har du synpunkter så hör du av dig!

Patrik Woss, VD Armeka, 0702-17 22 60, patrik@armeka.se

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.