Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

VD har ordet

Att komma in i en ny verksamhet under en pandemi är naturligtvis väldigt speciellt men de digitala möjligheterna gör att jag ändå kunnat sätta mig in i verksamheten och träffa både medarbetare, ägare och samarbetspartners. Jag har fått ett jättefint välkomnande och redan fått en god inblick i den myllrande jordmån av företag och projekt som är Krinovas kärna. Det är tydligt för mig att vi gör skillnad på flera plan, dels med de direkta insatser som hjälper företag att utvecklas och växa och dels genom projekt, ofta tillsammans med andra aktörer där vi bidrar till att skapa bättre förutsättningar för en hel sektor eller bransch. Testbädd Balsgård är ett bra exempel på detta där livsmedelsföretag kan få möjlighet att testa potentialen för sina produkter på ett sätt som annars inte hade varit möjligt. Även testbädden i vårt WISA-projekt, som möjliggör vattenrelaterade innovationer för att minska föroreningar genom dagvatten från hamnar och andra hårda ytor är nyskapande och framtidsinriktad. I förlängningen är förstås ambitionen att både skapa nya jobb och samhällsnytta, gärna via bättre och hälsosammare mat i ett hållbart perspektiv.

Dessutom har Krinova tillsammans med partners i Danmark, Cypern, Tyskland och Italien tagit fram en kunskapsportal som ska underlätta för affärsrådgivare att coacha nyanlända entreprenörer som vill starta företagMer om denna kan du läsa i artikeln här nedanför. 

Läs mer


Ny portal ger stöd till nyanlända entreprenörer

Under det senaste decenniet har Sverige och övriga Europa tagit emot stora flyktingströmmar. Att hitta jobb är en av de största utmaningarna nyanlända möter.  Därför är det viktigt att också kunna erbjuda ett bra stöd till nyanlända entreprenörer. Krinova har tillsammans med partners i Danmark, Cypern, Tyskland och Italien tagit fram en kunskapsportal som ska underlätta för affärsrådgivare att coacha nyanlända entreprenörer som vill starta företag. 

Läs mer


Senaste nytt från Innovationsarenan


Lupinta vinner Årets Startup på Malmö Näringslivsgala

Under Food Hack by Krinova 2018 såg vi för första gången Eslam Salah presentera hur söt lupin kan komma att spela en stor roll i proteinskiftet. Idén blev till ett företag och fick namnet Lupinta. Idag är Lupinta en livsmedels-startup med säte i Malmö. Lupintas proteinrika produkter är unika på marknaden för de utgår från svenskodlad KRAV-märkt lupin som råvara. Lupinbönan anses vara en mer hållbar konkurrent till sojabönan som idag är den dominerande råvaran i segmentet.

Juryns motivering:Vinnare i kategorin Malmö stads startup-pris är ett bolag som bokstavligen är förankrat i den skånska myllan, men har sått ett frö med potential att ställa om den globala livsmedelsindustrin för ett mer hållbart liv. Deras lösning kan påverka både planeten och människorna som bor på den genom ett närodlat alternativ till både köttprodukter och köttsubstitut.

Skärhus mathantverk – tydlig kommunikation lyfter mervärden

Efter många år inom universitet respektive IT-branschen så bestämde sig Kajsa Åbjörnsson och hennes man Jan för att sadla om och göra en andra ”karriär” i livet. Sommarbostaden i Skärhus blev permanentbostad och granngården som lägligt var till salu lades till ägorna. Här har de på ett par år byggt upp sin verksamhet Skärhus Mathantverk med målet att hålla en etisk djuruppfödning med förädling av kvalitetsprodukter av framförallt chark. Genom kurser och utbildningar har kunskapen byggts upp och i den gamla ladugården finns nu charkuteri och förädlingskök. 

Läs mer

Cashewkött till matlagning

För varje cashewnöt kastas ett helt ätbart cashewäpple. Entreprenören Linnéa Falkinger gör nu något åt detta genom att ta tillvara äpplet, förädla det, torka och paketera det på plats i Senegal för att övriga världen ska kunna använda det som alternativ till kött.

Läs mer

Ökat intresse för hantverk

30 företag från Sverige, Norge och Danmark sammanstrålade digitalt och kickade igång projektet Craft Go. Ett projekt som riktar sig mot företag som arbetar med traditionshantverk och formgivning med syfte att stärka entreprenörer att fortsätta skapa hållbara livskraftiga företag.

Läs mer


Event


Meet up: Braxen som matfisk

Välkommen på eventet där vi kommer att prata brax. En outnyttjad matfisk med enorm potential!

Övergödning från omkringliggande marker gör att fiskar som brax och mört gynnas i våra sjöar. Det leder i sin tur till att ännu mera näringsämnen frigörs i sjöarna, vattnet blir grumligt och den biologiska mångfalden minskar. Vitfiskar som braxen och mört reduktionsfiskas därför sedan ett år tillbaka i Råbelövssjön och Oppmannasjön utanför Kristianstad. De många ton fisk man får upp går i dagsläget till biogas. Tänk om fisken istället kan gå från reduktionsfisk till att få en självklar plats på matbordet?

Läs mer & anmäl dig

Food Hack by Biobord

Food Hack by Biobord är en digital 24-timmar lång innovationstävling där Interreg Baltic Sea Region- projektet ConnectedbyBiobord står som värd tillsammans med transnationella team av experter och hackare med kunskap inom alternativa protein och ”functional foods”. Som deltagare får du lyssna till intressanta föreläsningar, lyssna till de utmaningar som hackas, höra de innovativa lösningar som kommer utav grupparbetena och nätverka. Skriv upp den 11 och 12 mars i kalendern och håll utkik efter mer information!

Anmäl dig


Pengar att söka


Water Challenge 2021

Har du en skalbar och innovativ idé som kan bidra till minskad vattenanvändning i livsmedelsproduktionen? Delta i Venture Cups och Innovation Skånes tävling för en chans att vinna 100 000 kronor. Sista dagen att skicka in ditt bidrag är den 1 mars. Idén måste på något sätt påverka vattenbristen kopplat till livsmedelsproduktion i Skåne.

Läs mer

Stöd som främjar cirkulär produktanvändning

Har du en innovativ lösning som främjar cirkulär produktanvändning? Då är du välkommen att söka stöd. Inom innovationsprogrammet RE:Source utlyser Energimyndigheten, Vinnova och Formas cirka 30 miljoner kronor.

Läs mer

Sök finansiering till ditt evenemang

Är du i uppstarten av ett nytt och spännande evenemang som du drömmer om att genomföra? Eller behöver du finansiering till att utveckla ditt redan befintliga evenemang? Event in Skåne har listat över 40 fonder och stiftelser som du kan söka pengar från för ditt evenemang. 

Läs mer


Om Krinova Incubator & Science Park
Krinova driver nytänkande och skapar jobb och tillväxt. Det gör vi genom att omvandla samhällsutmaningar till innovationsprojekt, engagera företag, offentlig sektor och akademi i samverkan som leder till långsiktig och hållbar utveckling. 

Vi är en mötesplats för människor och idéer och erbjuder innovations- och utvecklingsstöd till såväl företag som ännu befinner sig på idéstadiet till etablerade företag. Inom profilområdet mat – miljö – hälsa skapar vi samarbeten och projekt på regional, nationell och internationell nivå. Under drygt tio år har vi drivit olika livsmedelsrelaterade initiativ och är Sveriges största och första inkubator och science park med fokus på livsmedel. Krinova ägs av Kristianstads kommun och Högskolan Kristianstad och är en av de ca 65 medlemmarna i den nationella branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks (SISP). 

facebooklinkedininstagramyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.