Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

     NYHETSBREV nr 2 mars 2016

Boka in Hjultorget den 24-25 maj

Nu är det drygt tre månader kvar tills Hjultorget 2016 intar Kistamässan. Då får besökarna tillfälle att prova, känna och klämma på det som hjälpmedelsmarknaden erbjuder. Detta tack vare Hjultorgets cirka 90 utställare som visar upp det senaste innovationerna inom hjälpmedel!

Stiftelsen Spinalis och Rehab Station Stockholm kommer att hålla sina Inspirationsdagar på Hjultorget. Vi är stolta över att kunna presentera Louise Hoffsten som tillsammans med Claes Hulting kommer att samtala om blues, livet, en näve grus och horisonter. Andra smakprov ur programmet är Rikard Wicksell som kommer att hålla ett föredrag om att inte låta smärtan styra sitt liv. Det kommer även att finnas möjlighet till lunchyoga båda dagarna.


Hjultorgets utställare bjuder också på ett spännande seminarieprogram. Bland annat kommer Lars Löfström berätta om att bestiga världens högsta berg Kilimanjaro med rullstol. Rasmus Isaksson, DHR föreläser om hur det står till med hälsan för personer med funktionsnedsättning.


Dessa seminarier är kostnadsfria och vänder sig både till personer som har en funktionsnedsättning och till professionen. Den 24 maj kommer det också att finnas möjlighet att delta på en avgiftsbelagd konferens om habilitering med inriktning barn och ungdom som i första hand riktar sig till professionen/förskrivare.


I år kommer vi att slå ett extra slag för barn och ungdom och det kommer att finnas en egen barnhörna samt aktiviteter för barn på aktivitetstorget. Hjultorgets aktivitetstorg kommer även i år ett kunna erbjuda en massa spännande aktiviteter.

I nästa vecka kommer vi att skicka ut ett antal broschyrer med information om mässan samt affischer till alla lokalföreningar som vi gärna vill att ni sprider vidare. Inträdet är fritt men registrera att du kommer på: www.hjultorget.nu

 


Nominera till Årets Eldskäl 2016

Årets Eldsjäl är ett projekt där Folkspel tillsammans med Expressen lyfter fram Sveriges föreningsliv och alla fantastiska människor som där engagerar sig varje dag. Arbetet pågår under hela 2016 och finalen där vinnarna utses äger rum i mars 2017.

Du kan nominera dina Eldsjälar i fem kategorier; Integration, Hälsa, Kamratskap, Ledare och Öppen. Fyra finalister per kategori väljs ut och presenteras på siten. Därefter kan läsarna rösta på sina favoriter. Vinnare i respektive kategori blir den finalist som får flest röster, och av de 5 kategorivinnarna utser en jury den slutliga Årets Eldsjäl – och resultatet presenteras på Eldsjälsgalan. Fina priser delas ut till alla segrare och dessutom vinner Årets Eldsjäl en helt ny bil från Volkswagen!

Så, in och nominera dina eldsjälar! Du får nominera hur många du vill – och tipsa gärna dina vänner att också nominera sina eldsjälar på www.aretseldsjal.se

_____________________________________________________________

Inga fler särlösningar

I höstens forskningsproposition måste regeringen satsa på ett samhälle som fungerar för alla. Det skriver Stig Nyman, ordförande i Handikappförbunden i en debattartikel i Uppsala Nya Tidning.

Trots decenniers arbete med tillgänglighet och delaktighet lever vi fortfarande i ett samhälle som inte är tillgängligt för alla. Skälet är främst politiskt, men beror också på bristande kunskaper. Inom politiken har man länge talat om behovet av att fokusera på hindrande och främjande faktorer för att den som har en funktionsnedsättning full ut ska kunna göra sådant som många av oss tar för givet – till exempel ta sig till jobbet, ta del av nyheterna eller rösta.

En förutsättning för att det ska bli verklighet är att vi har kunskap kring vad som hindrar och vad som främjar finns inom alla samhällsområden.

Läs debattartikeln här:

___________________________________________________________

”Regeringen sätter sig över lagen”

Regeringen har i ett unikt regleringsbrev uppmanat Försäkringskassan att ”bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”. Handikappförbunden menar att regeringen med denna uppmaning sätter sig över lagen, skriver Stig Nyman, Handikappförbunden.

Läs debattartikel från Handikappförbunden i Svenska Dagbladet:

____________________________________________________________

Gemensam underlagsrapport till FN

I förra veckan förhörde FN:s Kvinnokommitté Sverige i Genève. Inför förhöret har Handikappförbunden, RFSL och RFSU tagit fram en gemensam underlagsrapport. Här tar vi bland annat upp skillnaden mellan lagarna och hur de tillämpas i praktiken, och att även om vi lever jämlikt på pappret så är det inte så i praktiken.

Genom Kvinnokonventionen har vår regering åtagit sig att arbeta för kvinnors rättigheter inom alla områden. Trots att Kvinnokonventionen trädde i kraft för mer än 30 år sedan återstår mycket att göra.

Läs pressmeddelande från Handikappförbunden här:

____________________________________________________________

Kunskapsnätet söker deltagare till workshops

Arbetet i projektet Kunskapsnätet är nu i full gång. En första workshop har genomförts den 27 – 28 februari på Bosön i Stockholm och fler är på gång.

Vid dessa tillfällen diskuteras alla metoddelar i Kunskapsnätet. Under två dagar ”brainstormar” vi tillsammans hur vi bäst hanterar frågor som rekrytering av aktiva deltagare till Kunskapsnätet, certifiering av nätverkskoordinatorer, utbildningssystem och slutligen den mycket viktiga frågan om den digitala plattformen som ligger till grund för all verksamhet i Kunskapsnätet.

Helgen den 23 – 24 april går den andra workshopen av stapeln på Åkersberg Stiftsgård i Höör i Skåne och slutligen kommer den tredje workshopen att gå av stapeln den 11 – 12 juni på Ljungskile folkhögskola på Västkusten. Vi söker nu fler deltagare till dessa workshops. Projektet står för alla kostnader i samband med workshopen.

Om du är intresserad av att delta så skicka in din intresseanmälan till kunskapsnatet@rtp.se eller gå in på www.rtp.se/kunskapsnatet och anmäl ditt intresse där. Skriv vilken workshop som du är intresserad av. Du behöver inte vara medlem i Personskadeförbundet RTP. Om du känner någon som du tror skulle vara intresserad av att delta så förmedla gärna denna information.

Vi planerar ytterligare en workshop under hösten i norra delen av Sverige. Exakt datum och plats är inte bestämt. Du kan naturligtvis anmäla intresse redan nu även för denna workshop.

 ____________________________________________________________


Oklart om behandling av akut rygg- eller nacksmärta
förebygger långvarig smärta

Det är osäkert om behandling hos fysioterapeut, kiropraktor eller naprapat vid akut rygg- och nacksmärta leder till att smärtan kan förebyggas på lång sikt. Det vetenskapliga underlaget räcker idag inte till för att ge ett säkert svar visar en rapport som SBU publicerar idag.

SBU har utvärderat det vetenskapliga underlaget för hur fysisk träning, manuell behandling och insatser för att förändra beteendet kan förhindra att akut nack- eller ryggsmärta utvecklas till långvarigt smärttillstånd. Dessa behandlingar erbjuds vanligen hos fysioterapeut, kiropraktor eller naprapat.

Läs rapporten här:

____________________________________________________________

Forum Funktionshinders kursprogram våren 2016

Forum Funktionshinder är ett informationscenter med bibliotek, rådgivning och utbildning, för alla som är intresserade av frågor som rör funktionsnedsättningar, både privat och yrkesmässigt. Vårens kursprogram erbjuder kompetensutveckling för personal från olika delar av samhället, för dem som i sitt arbete möter personer med funktionsnedsättning eller personer som av andra skäl vill lära sig mer om området. Många av vårens föredrag är gratis, för några tar vi ut en mindre kostnad per deltagare.

Forum Funktionshinders kursprogram hittar du här: Kurser och arrangemang våren 2016

Besök gärna även vår hemsida www.forumfunktionshinder.se för mer information. Har du frågor om programmet, ring 08-123 350 20. Anmälan till föredragen görs på www.habilitering.se/forumfunktionshinder

___________________________________________________________

Utdelning Swedbank Robur Humanfond 2015

Via fonden får Personskadeförbundet RTP varje år 2 % av sparkapitalet från de som valt att stödja förbundet. Nu har pengarna fördelats, och utbetalats, till den lokalförening där spararen är bosatt.

Humanfond är en svensk aktiefond som förvaltas av Swedbank Robur. Humanfond är en hållbarhetsfond, vilket innebär att företagen den investerar i tar ansvar för miljö, arbetsvillkor, mänskliga rättigheter och affärsetik.

Mer om Humanfonden: http://www.swedbank.se/hjartedagen

___________________________________________________________

Jubileumsåret 2016

Under detta år fyller Personskadeförbundet 70 år, något som kommer att uppmärksammas på flera sätt. Från att starta som ett riksförbund för barnförlamade till att nu vara en medborgarrättsorganisation är en resa som har mycket att berätta. Det är en spännande utveckling och har samlat många erfarenheter och möten mellan människor som gett en möjlighet att påverka till förändring. Låt oss fortsätta påverka, ha goda samtal och bjuda in till ett nationellt kafferep. Så här tänkte vi fira:

Tillbakablick i LIV

I tidningen Liv tänkte vi göra en tillbackablick på all förändring och framsteg som gjorts under dessa år. Därför uppmanar vi lokalföreningar och andra personer att skicka in sina bästa ”RTP minnen”, det kan vara en historia, ett fotografi eller något som man förknippar med Personskadeförbundet RTP.

Kafferep

Låt oss bjuda in till ett kafferep. För oss symboliserar kafferepet en möjlighet till gemenskap och samhörighet som öppnar upp för det goda samtalet. Varför inte ordna en egen paneldebatt och bjuda in lokala politiker i er lokalförening! Detta är också ett utmärkt tillfälle att bjuda in andra till en trevlig samvaro med goda samtal. Det kan också vara ett sätt att fira RTP-dagen den 23 september.

Baka till 70-årskalaset

Kafferep kan vara ett verktyg för att skapa tillfällen till goda samtal. Därför skulle vi gärna vilja veta lite om; Vilken kaka vill du starta det goda samtalet med? Vad betyder den för dig? Vilka minnen eller känslor väcker den? Skicka in ditt recept och skriv några rader om varför du valt just den kakan till: liv@rtp.se
Kanske har ni sju sorters kakor som är typiska från området kring er lokalförening/distrikt, som ni vill presentera och berätta om.


Jubileumskakbok

Som inspiration till de kafferep som kommer att anordnas i lokalföreningarna, tänkte vi publicera ”mitt bästa kakrecept” och göra en jubileumskakbok i digital form. Några av recepten kommer att publiceras i Liv och alla inskickade recept kommer att sammanställas i en digital jubileumskakbok som kommer att finnas på vår hemsida: www.rtp.se

Har du ett kakrecept eller ett minne du vill dela med dig av? Skicka det till: Personskadeförbundet RTP, Liv, Vintergatan 2, 172 69 Sundbyberg eller per e-post liv@rtp.se

Berätta om ert lokala firande

Dela gärna med er av ert lokala firande. Hur gjorde ni? Vilka bjöd ni in? Det lägger vi gärna här på internwebben som tips till andra föreningar.

_________________________________________________________

Öppettider på förbundskansliet i påsk

Under påskhelgen har förbundskansliets växel stängt från och med torsdag den 24 mars och öppnar igen tisdagen den 29 mars.

I det här numret.

Boka in Hjultorget den 24-25 maj

Nominera till Årets Eldskäl 2016

Inga fler särlösningar

”Regeringen sätter sig över lagen”

Gemensam underlagsrapport till FN

Kunskapsnätet söker deltagare till workshops

Oklart om behandling av akut rygg- eller nacksmärta förebygger långvarig smärta

Forum Funktionshinders kursprogram våren 2016

Utdelning Swedbank Robur Humanfond 2015

Jubileumsåret 2016

Öppettider på förbundskansliet
i påsk

Vill du avsluta prenumerationen? Klicka här...