Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Krinovas VD har ordet

Detta blir mitt sista VD har ordet i Krinovas månatliga nyhetsbrev då jag om ett par veckor lämnar mitt uppdrag. Nio galet roliga år har det blivit på Krinova, år som gått otroligt snabbt och samtidigt känns det nu som att det är dags att lämna över till någon annan.

Det har inte alltid varit så lätt, men att vilja leda en innovationsmiljö är från början inte att göra det lätt för sig. För en innovationsnörd som jag är drivkraften att få skapa den bästa miljön, stödet, stämningen och att få vara med och se entreprenörer förverkliga idéer. För att lyckas krävs det otroligt engagerade och professionella medarbetare, medarbetare som förstår vad det innebär att skapa affärer. Men som också kan få människor att lyfta blicken. För att medskapa innovation gäller att förstå att de mest framgångsrika organisationerna inte begränsas av branschkrafter. De krossar ofta industrigränser och stör andra. Deras affärsmodeller är inte resultatet av det område de arbetar i, de växer fram ur ständigt utforskande av nya sätt att skapa värde. Vi har tillsammans på Krinova försökt att leva som vi lär och kontinuerligt utmana oss själva, den bransch vi verkar i (inkubator och science park-branschen) och inte minst Krinovas hemstad Kristianstad. 

Jag är tacksam att ha fått arbeta med och växa det fantastiska teamet på Krinova som idag är 30 personer, och ha fått vara med och dubbla antalet företag i parken till över 100, utveckla en spännande mötesplats med bl a internationella event som Food Hackathons och Vattendagar, starta en Innovationsarena som servat över 500 företag, konceptutveckla tre test-bäddar, bygga Mo-Lab och genomföra ett stort antal utvecklingsprojekt, inte minst sk TOY-projekt, där vi anställt nyexaminerade studenter för att starta nya innovationsfält.

Det har varit otroligt givande att under åren på Krinova få applicera senaste innovationsforskningen i praktiken, få bygga en operativ organisation som har utförarkapacitet att vara ett verktyg för förverkligande av nationella och regionala strategier, inte minst på livsmedelsområdet. Livsmedelsområdet har också öppnat dörrar ute i världen. Idag har Krinova samarbeten med universitet och innovationsmiljöer i 14 länder. Trots de utmaningar vi nu ser med Corona-pandemin så hoppas jag att Krinovas uppkoppling mot världen fortsätter, att man även i framtiden vill vara del av ett internationellt innovationsekosystem.

Medel från Vinnova ger extra kraft i utvecklingen

För att stimulera att fler kommersiellt gångbara innovativa produkter och tjänster når marknaden har Vinnova bjudit in företag inom livsmedelskedjan att via branschorganisationen SISP (Swedish Incubator & Science Parks) ansöka om medel för att verifiera sin nästa affär. Företagen har kunnat ansöka om upp till 100 000 kr för att verifiera och utveckla sin nästa innovation.

- Den här möjligheten från Vinnova betyder mycket för företagens utveckling och konkurrenskraft. Tre av företagen på Krinova Innovationsarena som fått verifieringsmedel kommer nu att fortsätta utvecklingen av sina dryckesprodukter på Testbädd Balsgård, säger Truls Bretz, ansvarig Krinova Innovationsarena.

–  Det betyder oerhört mycket för oss att ha fått verifieringsmedel.  Det gör det möjligt att nu snabba upp den fortsatta utvecklingen, säger Erika Ollén, medgrundare av Gnista Spirits.

– Att vi nu fått verifieringsmedel är en ytterligare bekräftelse på uppskattning av vår produkt och vårt projekt vilket vi är stolta över!  , säger Arwa Mustafa, grundare av NutraGreen

– Det betyder mycket för mig som är helt ny i livsmedelsbranschen. Både att Vinnova och Krinova visar att de tror på mig och har förtroende att ge mig medel, säger Joel Willfors på Skär.


Green Fries hittar in i butikernas frysdisk

Green Fries utanför Hässleholm gör hantverksmässiga KRAV-ekologiska pommes som de säljer till restauranger och från egen Food truck vid event. Men så kom Corona och Green Fries försäljningen till restauranger minskade med bortåt 80 %.

För att hålla igång försäljningen satte Simon och Fritjof som driver Green Fries ut en frysbox längs grusvägen där förbipasserande kunde köpa pommes och sen swisha. Detta fångade inköpschefen på Citygross upp och tog kontakt med Simon och Fritjof. Sedan en vecka hittar man Green Fries i frysdisken i Citygross butiken i Hässleholm. Via sociala medier har det sen snabbt gett ringar på vattnet.

Nu finns Green Fries även i ICA butiker i Hässleholm och Kristianstad och fler butiker är på gång i andra delar av Skåne.

- Vi har goda förhoppningar att försäljningen genom de nya kanalerna i butik ska täcka upp för tappet från restauranger. Så frysboxen på gårdsplanen visade sig vara en långt bättre satsning än vad vi anade, säger Simon.


Ökad omsättning i lanthandeln

När fler tillbringar mer tid hemma så påverkar det våra konsumtionsmönster. Lina & Evas lanthandel i Killhult utanför Hörby tillhör dem som märkt en kraftigt ökad omsättning.

- Vi märker det både genom att kunderna handlar mer här, men också genom att vi har många nya kunder. För oss handlar det om en ökad omsättning på 20 % när vi summerade mars månad, säger Eva Andersson en av de två delägarna.

Läs mer 

Foto: Hbg-bild

Snabbspår in på hyllan

I spåren av Corona-krisens framfart har dagligvaruhandeln hittat nya vägar för att mindre producenter ska kunna leverera till butiker. Bland annat Axfood och Lidl har öppnat upp och skapat kanaler för småskaliga livsmedelsproducenter.

Axfood berättar i ett pressmeddelande att gensvaret har varit stort. 150 producenter hörde av sig, 120 är godkända och kvalitetssäkrade varav 20 redan har varor i butiker eller på väg in. Charlis Brygghus i Trolle Ljungby utanför Kristianstad har kommit in med sin öl på Willys i Åhus och på Hemköp i Svedala finns Maisha Delis växtbaserade mejeriprodukter. De är två exempel på företag som är en del av Krinovas food community. 

Bagers gör mjöl på den gamla klassiska sorten ölandsvete från sin gård Bagershill. Ölandsvete ger cirka en tredjedel i skörd mot ett modernt högavkastande vete. Strået på Ölandsvete är högre så det tar längre tid att tröska men höjden är samtidigt en fördel. Ett långt strå innebär att ljus inte når ner till marken och ogräs får svårare att etablera sig. De kommer inom kort att börja leverera sitt mjöl till Lidl.

– Det är riktigt roligt. Det är verkligen en dröm. Det är nästan obeskrivligt att för första gången når jag ut till hela landet. Det är verkligen toppen när läget är som det är. Jag kommer att leverera mitt mjöl till alla Lidls butiker, säger Nils Christensen, Bagers mjöl.

Kalmar Bageri har fått klart ett avtal hos Lidl. De kommer att leverera sina tunnbröd till Lidl centralt inom kort. Sahib Sahib har haft en tydlig målsättning med Kalmar Bageri från starten av företaget 2016 – att leverera färska tunnbröd till flera matkedjor, allra helst Lidl. Nu har det blivit verklighet.

– Vi är väldigt glada för att Lidl agerade snabbt när vår försäljning sjönk. Det ligger en Lidlbutik mitt emot vårt kontor. Det kommer att kännas mycket bra att gå in där och hitta vårt bröd på hyllorna. Vi har äntligen nått vårt första delmål, säger Sahib Sahib.

Kalmar Bageri är med i projektet Mer Mat – fler jobb. 


Det händer på Testbädd Balsgård

Testbädd Balsgård, utanför Kristianstad, är en möjlighet för entreprenörer som vill ta sin idé från köket till marknaden. Här finns möjlighet att utveckla och producera nya drycker och livsmedel med stöd av omfattande kunskap, erfarenhet, och kreativitet i kombination med en flexibel och välutrustad anläggning för utveckling och produktion.

 

För att visa på bredden av Testbäddens möjligheter är här några konkreta exempel på senaste tidens projekt på Balsgård:

- För Gnista Floral Wormwood, “The world’s first non-alcoholic spirit that truly resembles a fine spirit”, som Gnista säger själv, har Testbädd Balsgård genomfört den största produktionen hittills. I samband därmed invigde Balsgård en ny anläggning för effektiv och avancerad filtrering av drycker.

- Studenter från Gastronomilinjen på Högskolan Kristianstad har arbetat med fermenteringsprocess och smaksättning av en ny typ av hälsosam dryck baserad på en oväntad råvara. Nu bubblar drycken vidare i större skala i Balsgårds pilot hall.

- Smaka på Lundaland, kan man det? Och hur gör man det på ett sådant sätt att det enkelt går att använda i en marknadsföringskampanj för Lundaland? Det vill ett gäng entusiaster testa genom att i samarbete med Balsgård frystorka ett antal typiska Lundaråvaror som sedan kan återuppstå som dryck och smaka, ja just det, Lundaland.    

Förstärkning på Testbädd Balsgård

Från och med första maj förstärks teamet på Testbädd Balsgård med Fredrik Beskow, processingenjör, som kommer att arbeta med framför allt just process- och produktutveckling.

Har du en idé eller produkt som du vill utveckla vidare, tveka inte att kontakta oss


Pengar till app för fastighetsförvaltare och stödstrumpor

Tre studenter från Högskolan Kristianstad fördelade på två projekt fick i år Leapfrog stipendium. Det ger dem ekonomisk möjlighet att under sommaren kunna jobba vidare på heltid på sina respektive affärsidéer och under perioden får de också stöd av Krinovas business designers.

Läs mer här

Kommande event 📆


Meet up#1 Effektivare transporter med Internet of Logistics 20 maj

Hur kan vi effektivisera transporter, flöden av information och mervärden genom att tänka logistiknätverk snarare än logistikkedjor? Det som idag kallas Internet of Logitistics.

Vi vill bjuda in dig till ett digitalt seminarium med Sara Ali, COO & Director of Innovation på LogTrade. Den 20 maj kl 12.00. 

Sara berättar om hur hon och hennes kollegor under flera år arbetat tillsammans med företag och forskare för att utveckla nya logistikmodeller som kan komma att förändra hur all handel fungerar.  

Sara kommer att presentera praktiska exempel på hur produkter har börjat förflytta och sälja sig själva i ett nytt logistiskt ekosystem. Men även hur vem som helst enkelt kan skicka och/eller förflytta något. Detta för att få hållbarhet i logistiken men också nyttja samhällets resurser på ett effektivt sätt. Med ett resurseffektivt logistikflöde kommer näringsliv, slutkonsument och inte minst klimatet gynnas. 

Anmäl dig här


Food Jam #2 Drycker på Balsgård 24 september

Den 24:e september utforskar vi miljön på Testbädd Balsgård. Med hjälp av maskinerna och de många redskap som finns där skapar vi nya smaker. Tillsammans i ett Food Jam utvecklar vi smakrika och spännande drycker.

På Testbädd Balsgård kan du som start up eller ett etablerat företag utveckla nya drycker och livsmedel med stöd av omfattande branschkunskap, erfarenhet och kreativitet.

Genom detta event vill vi visa på testbäddens alla möjligheter med workshop och mingel. Eventet riktar sig till dig som är nyfiken på vad Balsgård kan erbjuda som testmiljö för dina idéer eller utveckling av befintlig verksamhet.

Vill du se mer om hur ett Food Jam kan gå till? Titta här!

Anmälan öppnar senare i år. Håll utkik


Save the date!

Meet up #1: Hållbar mat med Axfood 
Den 15 oktober diskuterar vi ”Hållbar mat med Axfood”. 

Skånska drycker  
Skånska drycker den lokal-lojala dryckesfestivalen i Skåne har nu flyttats från den 21:e mars till den 12:e september. Det finns plats att anmäla sig som utställare.  


Food Hack by Krinova 2020

På grund av coronapandemin Covid- 19 och efter en längre tids övervägning har vi tagit beslut om att ställa in Food Hack by Krinova 2020. Istället sparar vi vår kreativa energi och kommer tillbaka nästa år med dubbel styrka. Vi hoppas ni gör det samma. Håll er friska och hoppfulla! Vi ses 2021!

Vinnova har 36 erbjudande om finansiering

I deras översikt kan du söka bland alla de olika erbjudanden för att se om de erbjuder finansiering som passar ert projekt.

Bland annat har Vinnova öppnat en utlysning för omställning i spåren av coronakrisen. Syftet är att möta utmaningar och fånga möjligheter som samhället nu står inför. Med det här erbjudandet ger vi stöd till initiativ som genom samverkan mobiliserar för innovation för en hållbar framtid. 

Läs mer

Forskningspengar för 140 miljoner att söka för stärkt livsmedelskedja

Det statliga forskningsrådet Formas har öppnat utlysningen för ”Centrumbildningar för hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelssystemet”. Centrumbildningarna ska planeras, etableras och bedrivas av akademi, näringsliv och andra delar av samhället gemensamt. Utlysningen riktar sig därmed till en grupp av aktörer där huvudsökande organisation ska vara ett universitet, högskola eller forskningsinstitut. Endast flerpartsansökningar, med deltagande från näringslivet kan beviljas finansiering.

Läs mer


Nordic FoodTech investerar i #FutureFood

Nordic FoodTech investerar i "företag som förnyar matsystemet", och inleder med ett kapital på 24,55 miljoner euro. 

Läs mer 


Sök SKAPA-priset

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris, med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel. Det nationella SKAPA-priset är på 500 000 kronor. Dessutom får de 24 länsfinalisterna vardera 10 000 kronor från Agne Johanssons Minnesfond. 

Syftet med SKAPA-talang för unga innovatörer är att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer så att de kan förverkliga sina idéer. Alla som är högst 30 år, födda mellan 1990 och 2000, har nu chansen att vara med och tävla om 250 000 kronor som kan delas på högst tre personer.

Läs mer


Delta i Land Lantbruks nya tävling Teknikutmaningen

Är du ung, teknikintresserad och har egna tekniska lösningar?

Våga testa hur långt din idé kan ta dig. Nu startar Land Lantbruk, tillsammans med fyra tunga branschaktörer, tävlingen Teknikutmaningen.

Nu riktar de sig till dig som är 35 år eller yngre och som gillar smart jordbruksteknik. De är på jakt efter dina infallsrika idéer, listiga lösningar eller sunda system. De vill lyfta fram allt som gör jordbruksarbetet på fält och i stall lönsammare, smidigare eller mindre farligt. De hoppas också få se lösningar som sparar tid eller ger bättre tajming.

Läs mer


Nya hyresgäster

I april välkomnar vi två nya hyresgäster till Krinova:

Sylwans VVS - verksamma inom rörentreprenad

 Egeplast– jobbar med rörsystem som skyddar kommande generationer

Vi tycker det är roligt när våra hyresgäster pratar gott om oss så andra vill komma hit. Egeplast som är på väg att flytta in har jobbat med MOVAK som är en mark- och VA-konsult med inriktning mot kommuner och kommunala bolag.

- Jag jobbar tillsammans med Jesper på MOVAK i olika projekt och när det blev ett rum ledigt bredvid hans kontor så såg jag det som en bra möjlighet för mig att flytta in, säger Patrik Berg. 

Egeplast är ett tyskt företag som precis har gjort sitt första förvarv på den svenska marknaden. Patrik är Sverigechef på Egeplast och han ser fram emot att komma till Krinova och träffa andra företagare som förhoppningsvis kan leda till nya samarbeten. 


Om Krinova Incubator & Science Park
Krinova driver nytänkande och skapar jobb och tillväxt. Det gör vi genom att omvandla samhällsutmaningar till innovationsprojekt, engagera företag, offentlig sektor och akademi i samverkan som leder till långsiktig och hållbar utveckling. 

Vi är en mötesplats för människor och idéer och erbjuder innovations- och utvecklingsstöd till såväl företag som ännu befinner sig på idéstadiet till etablerade företag. Inom profilområdet mat – miljö – hälsa skapar vi samarbeten och projekt på regional, nationell och internationell nivå. Under drygt tio år har vi drivit olika livsmedelsrelaterade initiativ och är Sveriges största och första inkubator och science park med fokus på livsmedel. Krinova ägs av Kristianstads kommun och Högskolan Kristianstad och är en av de ca 65 medlemmarna i den nationella branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks (SISP). 

facebooklinkedininstagramyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.