Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

 

**** 

 Vi presenterar - Stefan Hansson:

Nu händer det mycket hos Armeka, vi har förstärkt med ytterligare en kraft med  rötterna i elektronik-industrin. Stefan har en bakgrund som kvalitetschef hos en lego-tillverkare och beskriver sig själv så här:

 

 

 

 

 

 

 

-Jag startade min bana inom elektronikbranchen 1996, då som  kvalitetstekniker på ett amerikanskt elektronikföretag Avex Electronics i Katrineholm. Var ESD-samordnare under den tiden. Företaget såldes sedermera till Flextronics International också beläget i Katrineholm och jag arbetade då som kvalitetsingenjör samt växlade med produktionsingenjörstjänst.

Bolaget flyttades sedan till Visby och  Katrineholmsenhet lades ner. Fick då arbete som kvalitetschef på Oppunda Electronics AB och arbetade där i åtta år tills företaget köptes upp och flyttades till EDC i Munkfors AB.

 

****

 

Vår wehshop fylls hela tiden på med nya produkter. Nyheterna hittar du alltid ute i högerspalten.

Den här gången vill vi puffa för:

Ny Laja sportsandal 53056

Mjuk monteringsmatta

 Nya kraftfulla tre- och fyrafläkts overheaed jonisatorer.

Verktyg - påfyllt från Wiha och Bernstein.

 

**** 

 

Och så en klar favorit nu när det blir kyligare:

Cardigan i ESD-utförande 

 

**** 

 

Höstens öppna kurser i Sverige:

4/11 ESD, konstruktör, Stockholm

1-2/12 ESD, fördjupning, Stockholm

 

 

 

 

  

Hur ska vi utveckla ESD-standarden?

I en artikel  i Elektronik i Norden sa jag att vi på Armeka kanske inte tycker att det går riktigt så fort framåt med ESD-skyddet i landet som vi skulle önska att det gjorde. Vi har fått en del reaktioner på det - både nyfikna, positiva och så några med en rejäl påse med skäll.

Det är härligt att ämnet berör, jag var personligen rädd att vi var på väg att somna in. Störst debatt blev det på senaste mötet med TK101 (standardgruppen) och Nordiska ESD-rådet dagen efter. Det var vitaliserande och absolut nödvändigt eftersom vi inte kan slå oss till ro. Nu ska vi i gruppen börja titta på hur vi ska agera i framtiden i olika frågor. I mina ögon är de viktigaste punkterna:

1. Varför är det bara tre av femtontalet deltagare som kommer från brukarledet - dvs elektronikindustrin? Intresset att göra rätt borde väl finnas?

2. Hur ska vi få bästa effekt av det svenska arbete vi gör med IEC 61340 - dokumentet?

3. Hur omsätter vi detta resultat till något som gangnar hela branschen i Sverige?

Vår bild är klar. Vi kommer att forstätta att förmedla vår kunskap till branschen och vi kommer att jobba aktivt för att hjälpa våra kunder att hänga med. Vi kommer inte att bidra till att saker och ting rullar på som de gjort de senaste tio åren och vi vill inte lägga tid på att höra samma saker gång efter annan.  

Berätta för oss - hur ser du på behovet av en fungerande ESD-standard och ska vi ha en svensk standadgrupp eller inte?

 

Ett gott exempel på utveckling - Olsbergs electronics

Vi på Armeka har haft förmånen att på ett aktivt och mycket konstruktivt sätt kunna bidraga till ESD-skyddet hos några svenska företag inom elektronikindustrin

När kvalitetsarbetet kan styrkas med faktiska och elektroniskt dokumenterade mätningar av skyddsutrustning tillsammans med gott utbildningsläge hos personal, så tycker vi att det kan vara dags att lyfta fram några goda exempel. Det finns ett antal givna företag där man ser en stadig pågående förbättring av skyddet över en längre tid.

Vi börjar med Olsbergs Electronics i Vallentuna. Företaget har i drygt fyra års tid använt Armekas tjänster för dokumentation och mätning av skyddsprodukter. Något som har givit ett bra underlag för ett vettigt och möjligt förbättringsarbete. 
- Vi blir hela tiden bättre, det är ju viktigt att man anpassar ESD-skyddet efter behovet, säger Jan-Erik Steen, VD på Olsbergs.
- Mätningarna är en stor hjälp, fortsätter Steen.


Till sin hjälp i kvalitetsarbetet har Jan-Erik Steen och hans medarbetare numera en gedigen databas, som visar vad som hänt med ESD-skyddets olika komponenter över tid. Kunskap om detta och ett i övrigt rätt anpassat ESD-tänkande, med tex god utbildning gör att man idag har ett mycket väl anpassat ESD-skydd hos Olsbergs Electronics.

 

Förnyat förtroende hos Orbit One! 

Armeka har återigen fått förtroendet att installera golvet när Orbit One utökar med en ESD-yta på drygt 500 kvadratmeter på Elektronvägen i Huddinge. Även vid företagets förra nybygge, i Järfälla 2008, hade Armeka totalansvaret för golventreprenaden.

- Vi är nöjda och fortsätter samarbetet, säger Christer Malm, VD för Orbit One.
Armeka kommer att installationsmäta och dokumentera golvet för att säkerställa att Orbit One redan från början har en sund produktionsmiljö.

 ****

 Ha nu en trevlig dag på jobbet och se till att höra av dig till oss för att utveckla skyddet. Jag tar tacksamt emot synpunkter på det jag skrivit.

Patrik Woss, försäljningschef Armeka AB

patrik@armeka.se  , 0702-17 22 60

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.