Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

 

**** 

Så här skriver Armeka´s Stefan Hansson om ESD-mätning:

Hej Jerker,

Tack för ett trevligt möte.
Som jag nämnde har jag haft samma problem som du, på min förra arbetsplats (Oppunda Electronics AB) ESD-kontroller på vagnar, bord, stolar, golv etc. tar allt för lång tid att göra själv och tenderar att aldrig bli färdigt. När man håller på som du, med produktionsteknik och kvalitet finns det "större" saker att hålla på med.

Har man ESD-skydd behöver man ju dock ha kontrollerna. Du kan ju själv uppskatta hur mycket tid du bör lägga ned (och inte bli avbruten) som du troligen blir. Lägger man en kostnad på den tiden du får fram så förstår du själv vartåt det lutar. Tiden för detta "onödiga" moment kan bättre läggas på annat och jag är rätt säker på att om vi utför mätningar med vår mätvagn, så blir det både billigare och du får bättre kontroll på ditt ESD-skydd.

Du får ett komplett register på vad du har och kan sedan mer övervaka situationen. Det är sedan upp till dig att förbättra skyddet där det brister, vilket inte alls tar så lång tid som att utföra alla mätningar. Det blir mycket lättare att få igenom detta med de revisorer som reviderar er och ert skydd då du kan visa upp protokoll etc.

Jag bifogar en offert på den första interna revisionen, där du också får ett erbjudande om ett ramavtal gällande rabatt på tjänster (10%) och material (5%)

Tar en kontakt med Anna ang ESD-material.

Vi hörs!

Med vänliga hälsningar

Stefan Hansson, Armeka AB

 

Om du vill så kan Stefan kontakta även dig och berätta om hur vi kan hjälpa även dig! 


**** 


Kom ihåg att anmäla dig till vårens ESD-kurser! Läs mer i vår webbshop. 

 

 

 

  

 ****

Ljusa tider för de som har rätt kompetens!

Det märks på många sätt just nu. Det är fullt fart i verkstan nästan överallt. Vi har härligt mycket att göra eftersom många av er har kommit igång med att utbilda personalen och även säkerställa en god produktionsmiljö på andra sätt. Efter ett par år där man helt enkelt inte har repetitionsutbildat inser man nu att det finns ett glapp i personalens kompetens. Just kompetens blir temat för min krönika idag.

Armeka fortsätter att förklara hur viktigt ett bra ESD-skydd är. Visst finns det många olika områden att (behöva) utbilda inom, men få påverkar så mycket som just ESD. Det finns knappt inte en pryl eller ett område i din produktion som inte omfattas av kraven i ESD-standarden. Ingen, varken du själv eller dina kunder, ska sätta sin fot innanför EPA-gränsen utan att ha rätt utrustning eller rätt kunskap.

Ändå slarvas det på många ställen. Och det är konstigt eftersom man hanterar så stora ekonomiska värden i form av kunders eller egna produkter.

  ****

SE - Svensk Elektronik är på gång!

Som nya medlemmar i branschföreningen var Armeka, och därmed undertecknad, med på vårt första möte nu i veckan.. Efter en inspirerande rundtur hos Eskilstuna Elektronikpartner AB så var det dags att lära känna ett trettiotal nya ansikten. En härlig blandning av VD:ar, marknadsfolk och tekniker gav uttryck för ett allmänt sett positivt marknadsläge samt en vilja att samarbeta för att höja kvalitetsarbetet. Representanter från SE´s styrelse talade om att ett samarbete där man bjuder på sin kompetens och är öppen för samarbete kommer att höja den svenska industrins ställning.

Det är precis därför som Armeka valt att arbeta inom SE. Vi vill erbjuda vår kunskap inom en så central sektor som produktsäkerhet och god produktionsekonomi. Alla behöver kunna hantera ESD, det finns inga genvägar runt det. För att nå dit behöver vi kontinuerligt kompetensutveckla. Inget negativt i det men det var ett fåtal av mötesdeltagarna som hade ESD-skor på sig, men värdarna hade naturligtvis tillfälliga skydd att erbjuda.

****

 Förnyelse inom ESD-grupperna!

För att få nytändning i arbetet i Nordiska ESD-rådet pågår en process att bland annat utse en ny styrelse. Gruppen har i många år arbetat på samma sätt och nu söker man nya vägar. En likande diskussion förs i standardiseringsgruppen, TK 101, som jobbar med den centrala ESD-standarden 61340. Den viktigaste frågan är varför man inte lycktas få fler stora svenska industriföretag att vara med och hjälpa till i arbetet? Just nu är det bara Ericsson, av "de stora", som aktivt för svenskt ESD-arbete framåt. 

 Och det förefaller ju märkligt - med tanke på hur mycket elektronik det finns i de olika företagens produkter. Att inte ha kompetensen att hantera ESD inom företagets egna väggar innebär ju att man är helt utlämnad till andra. Armeka med flera arbetar tillsammans med Ericsson i syfte att hitta ytterligare en spelare av likande kaliber för att ge det svenska arbetet mer tyngd internationellt.

****

Slutsats denna gång!

Jag har kommersiella skäl till att skriva dessa rader, jag ESD-skyddar ju elektronik i mitt jobb. Och jag är duktig på det. Du bygger elektronik i ditt. Och är duktig på det. Och har säkert kommersiella skäl till varför du gör just detta.

Med vår gemensamma kompetens bör vi alltså kunna få ut produkter som fungerar bra och ger oss båda en vettig avkastning. Du får gärna ringa mig!

 

 

Patrik Woss, försäljningschef Armeka AB

patrik@armeka.se  , 0702-17 22 60

 

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.