Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Krinovas vd har ordet

Vi går nog alla, i varierande grad, runt och har klimatpanik. Och jag kan hålla med Greta om att vi behöver få upp panikkänslan för att allvaret i situationen ska sjunka in. Det är dock superviktigt att också sprida våra goda gärningar på klimatområdet och hitta en positiv kraft i allt det som görs och få fler att engagera sig. Jag lyssnade i veckan på Carina Wettemark, som är chef för ”Biosfärområde Kristianstads Vattenrike”, om deras fantastiska insatser och hur de arbetar för att passion och glädje ska vara starka drivkrafter för människors miljöengagemang. Och engagemanget är starkt! Här är ett lite axplock av vad vi på Krinova har förmånen att få passionera oss med:

- Vi är med och driver Sveriges äldsta Klimat- och vattenallians för näringslivet i nordöstra Skåne tillsammans med Kristianstads kommun – fler medlemmar är välkomna!

- För drygt en vecka sedan arrangerade vi under Framtidsveckan ett spännande samtal på restaurang Smaca i Kristianstad om svenska bönders framsynta klimatarbete, där vi behöver se till att de får betalt för sitt arbete så att det kan utvecklas vidare. Är du primärproducent och vill arbeta med innovativa klimatlösningar så välkommen till Krinova och vår Innovationsarena!

- Under våren arrangerade vi vårt 5:e ”FoodHack” på Krinova. Det är en internationell mat-innovationstävling med temat ”A healthier planet”. Här arbetar otroligt passionerade människor tillsammans i 48 timmer med att lösa klimat- och miljöutmaningar kopplade till livsmedelsområdet. Missa inte att vara med i denna energiladdade tävling nästa gång!

- Det cirkulära tänket har länge varit starkt i Kristianstad. Biogassatsningen för mer än 20 år sedan är en viktig pusselbit i arbetet med att bli en klimatsmart stad. Nu vill vi utveckla biogasen vidare genom att öppna upp den som testbädd för nya innovationer. Har ni idéer som ni vill testa så hör av er till oss på Krinova!


Fullt hus vid samtal om hållbart och innovativt lantbruk

Vad vi äter och hur vi producerar livsmedel är en av de största faktorerna som påverkar vår miljö och vårt klimat, det fastslår IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) i en rapport med speciellt fokus på markanvändning och klimatförändringar. I ett globalt perspektiv finns mycket arbete att göra, men hur ser det ut i Sverige?

Krinova bjöd i mitten av september in till afterwork på Restaurang Smaca i Kristianstad där Jens Almqvist business designer på Krinova, ledde ett panelsamtal om hållbart och innovativt lantbruk. På plats var 55 nyfikna deltagare. Hans Ramel, ordförande LRF Skåne, inledde samtalet med en överblick av det pågående hållbarhetsarbetet i Sverige.

På scen fanns också representanter från Maltesholm, Ratchke Gården samt Norups Gård som berättade om sina respektive verksamheter och perspektiv av hållbart och innovativt lantbruk.


Heléne Fritzon om 20-åringen Krinova

Nu när Krinova firar 20 år, fångar vi några röster från personer som följt Krinova på sin resa.

Heléne Fritzon, som nu är Europaparlamentariker, tidigare minister var kommunalråd i Kristianstad när Krinova grundades 1999.

– Mitt Kristianstadhjärta finns där alltid och arbetet i Skåne Nordost är ju oerhört inspirerande att ha fått vara en del av under många år, säger Heléne entusiastiskt.

Hur började det hela?

– Vi jobbade jättemycket med vårt Krinova, berättar Heléne. Det startade som ett initiativ när vi försökte stärka och bygga vidare på vår nya högskola ute på ett nerlagt regemente – ett stort område där kommunen såg att här kan vi bygga en science park som sen också blev en inkubator.

– Det var många som tyckte och tänkte ska lilla Kristianstad göra det här, förklarar Heléne vidare. Men lilla Kristianstad tillsammans med kommunerna, aktörerna näringslivet och föreningslivet har gjort en fantastisk resa. Till detta kommer också att Krinova har engagerade medarbetare, en vd som i allra högsta grad vill framåt och krafter som finns runt om som driver på utvecklingen.

›› Läs intervjun med Heléne Fritzon

Event 📆

Så kan jordbrukets konkurrenskraft stärkas

Lantbrukarnas Riksförbund bjuder in till en dag med intressanta föreläsningar och samtal om utvecklingen för svenskt jordbruks konkurrenskraft och lönsamhet.

3 okt 09.30-15.30 Lund
›› Läs mer & anmäl dig


TÖS seminarium #6 - Människan i fokus

Välkommen att ta del av det program som Krinova har skräddarsytt för ökad innovationsförmåga och stärkt samverkan i Östra Skåne.

14 okt 08.30 - 14.00 Krinova Incubator & Science Park
›› Läs mer & anmäl dig


Välkommen på Food Jam!

Utforska överflöd från skogen, havet, luften och växtriket och experimentera med det. Hur smakar produkterna? Hur kan vi tillsammans kombinera dem till något spännande, gott och fantastiskt?

22 okt 14.00-18.00 Ystad Gymnasium
›› Läs mer & anmäl dig


Proteinskiftet - Meetup #4

Vid denna träff kikar vi på några spännande proteinrika råvaror som vi också smakar och experimenterar med.

18 nov 13.30-16.00 Krinova Incubator & Science Park
›› Läs mer & anmäl dig


Norups Gård vann Årets Innovationspris

Sex företag var nominerade till Årets Innovationspris, ett från respektive kommun i nordöstra Skåne. Vinnare blev Norups Gård i Östra Göinge som har vidareutvecklat ett traditionellt lantbruk och står idag på flera ben i teknikens framkant. Med utgångspunkt i den egna gårdens behov och förutsättningar har de tagit fram innovativa produkter och tjänster som nu finns på en både nationell och internationell marknad.

Årets Innovationspris delades ut av Krinova Incubator & Science Park och Skåne Nordost i samband med Sveriges Bästa Näringslivsdag den 16 september.

›› Läs mer om de nominerade företagen till Årets Innovationspris 2019

Gårdsfisk, världens första klimatcertifierade fisk

Nu är det klart att det första företaget som blir klimatcertifierade enligt Svenskt Sigill är Gårdsfisk. Certifieringen gäller för uppfödning som sker i slutna system på land vilket gör den till världens kanske mest hållbara fiskuppfödning.

– Vi är så stolta över det här! Vårt mål är att öka mängden svensk och hållbart uppfödd fisk i fiskdiskarna och att vara med och bygga upp den här certifieringen är ett sätt för att oss att få kvitto på att det vi gör är hållbart. Vi klarade revisionen helt utan avvikelser, säger Johan Ljungquist, VD på Gårdsfisk.

›› Läs mer om världens första klimatcertifierade fisk

Hållbarhetspris till Snömolns grundare

Foodtech bolagets Snömolns vd och grundare, Julia Wikström, tilldelades ”A Sustainable Prize 2019”.  Hon fick priset för att hon med sitt engagemang och sin drivkraft hjälpt till att minska matsvinnet i livsmedelskedjan genom att skapa en datadriven plattform mellan restauranger, grossister och producenter.

›› Läs mer

Sveriges första alkoholfria sprit

Det blev en framgångsrik för-lansering när Sveriges första alkoholfria sprit lanserades för ett par veckor sedan. Samtliga 350 flaskor sålde slut på bara några timmar! Gnista är en unik svensk, alkoholfri premiumsprit, en kombination av klassiskt sprithantverk och det senaste inom gastronomi och livsmedelsinnovation.

 

– Under åren då vi arbetat i branschen har vi tydligt sett hur alkoholfria alternativ följt samma mönster som den vegetariska “trenden”; idag anses det inte längre vara ocoolt att aktivt välja bort alkohol på festen, snarare tvärtom. Samtidigt är folk trötta på att då få nöja sig med läsk eller vatten. Vi utgick helt enkelt från “impossible is nothing” och bestämde oss för att ta fram en riktigt bra alkoholfri sprit som på riktigt imiterar det “svåra” i vanlig sprit, något som ingen lyckats med tidigaresäger Erika Ollén, medgrundare Gnista Spirits.

Det varit en lång resa från de första idéerna, utveckling av koncept, recept och nu äntligen lansering. Senaste halvåret har Gnista Spirits tillbringat mycket tid på Testbädd Balsgård där man tillsammans med Krinovas businesss designer jobbat med prototyputveckling och produktion.  


Testbädd Balsgård – dryckesprodukt att formulera eller testa?

Gnista Spirits är bara en av flera framgångsrika produktioner i Testbädden Balsgård. Tack vare samarbetet mellan både offentliga och privata aktörer kan små och större dryckesbolag ta tillvara på möjligheten att utveckla och testa sina produkter med hjälp av erfarna business designers från Krinova. Företag kan få stöd i frågor kring allt från affärs- och konceptutveckling, utveckling av recept till distribution.

Har du någon idé eller dryckesprodukt som du behöver hjälp med att utveckla och eller testa?

Välkommen att kontakta oss!


Internationaliseringscheckar
Som skånskt småföretag kan du söka stöd för internationalisering. Du kan få upp till 250 000 kronor för att förbereda och genomföra en satsning på en för företaget ny marknad utanför Sverige ››

Utveckla mot en cirkulär affärsmodell
Är ditt företag intresserat av att utveckla er mot en cirkulär affärsmodell med stöd från en tjänstedesigner och ett bidrag på 15 000 EUR? Då kan ni söka stöd från EU-projektet C-voucher. Stödet, Adopters programme, vänder sig till små och medelstora företag (företag med upp till 249 anställda och omsättning på max 50 mEUR, för mer detaljer: SME) inom branscherna textil, tillverkningsindustri, hälsa, livsmedel och maritima näringar ››

Digitaliseringscheckar
Som företagare i Skåne kan du söka stöd, så kallade checkar, för digitalisering. Du kan få upp till 250 000 kronor för att förbereda och genomföra en satsning på digitalisering av verksamheten. Utlysningen startar preliminärt 7 oktober ››


Ny webb www.krinova.se

I början av september lanserade vi äntligen Krinovas nya hemsida. Det har varit flera månaders intensivt arbete som nu har resulterat i en sida som ska vara mer lättnavigerad, bygger på den senaste teknikplattformen och har ett modernt grafiskt uttryck som följer Krinovas nya grafiska profil.

›› Välkommen till vår nya webb


Om Krinova Incubator & Science Park
Krinova driver nytänkande och skapar jobb och tillväxt. Det gör vi genom att omvandla samhällsutmaningar till innovationsprojekt, engagera företag, offentlig sektor och akademi i samverkan som leder till långsiktig och hållbar utveckling. 

Vi är en mötesplats för människor och idéer och erbjuder innovations- och utvecklingsstöd till såväl företag som ännu befinner sig på idéstadiet till etablerade företag. Inom profilområdet mat – miljö – hälsa skapar vi samarbeten och projekt på regional, nationell och internationell nivå. Under drygt tio år har vi drivit olika livsmedelsrelaterade initiativ och är Sveriges största och första inkubator och science park med fokus på livsmedel. Krinova ägs av Kristianstads kommun och Högskolan Kristianstad och är en av de ca 65 medlemmarna i den nationella branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks (SISP). 

facebooklinkedininstagramyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här. | Tipsa en vän om att bli prenumerant här