Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Karantänsregler kvar för norrmän som reser till Sverige

Norges regering öppnar den 15 juni för fritidsresor mellan Norge och övriga nordiska länder, men behåller karantänsregler och inreserestriktioner gentemot Sverige (förutom Gotland). Det meddelade Norges regering och norska folkhälsomyndigheten på fredagen.

Det är smittsituationen som avgör hur Norge öppnar upp. Särskilda kriterier ska vara uppfyllda för att reserestriktionerna ska lättas. Gotland är i nuläget det enda område i Sverige som bedöms ha kontroll på smittsituationen, därav budskapet från den norska regeringen.

- Ett tråkigt besked, konstaterar Kent Hansson kommunstyrelsens ordförande. Vi hade hoppats att regeringen skulle vara nöjda med smittsituationen och de åtgärder vi genomfört i denna del av Sverige och låta de som önskar resa över gränsen utan karantänsregler. Han fortsätter:

- De som väljer att resa hit ska känna sig trygga och inte behöva hamna i trängsel. Vi har låg smittspridning i norra Bohuslän och vi är många som jobbar för att det ska förbli så.

De kriterier som ska uppfyllas för att de norska karantänsreglerna ska lättas omfattar bland annat en bedömning av antal smittade i förhållande till antal invånare, antal inneliggande på intensivvårdsavdelning och andel av provtagna som testar positivt. Man värderar också rutiner för testning och smittspårning.

Beslut om reserestriktioner ska utvärderas och nya beslut tas med 14 dagars intervall.

Bild: Norges hälsominister Bent Høie (H) ger besked om reseregler.

Se karta och kriterier för reserestriktioner inom Norden (Norges Folkehelseinstitutt)


Tillsammans för ett besökssäkert Strömstad!

Här kommer information om åtgärder och informationsmaterial för ett besökssäkert Strömstad, med budskapet ”Tillsammans för en trygg plats!”

Detta är resultatet av det gemensamma arbetet mellan kommunen och näringslivet under våren och nu lanserar vi konceptet, tack alla för gott samarbete!

Vi har samlat information på besökswebben Strömstad & Kosterhavet om hur vi jobbar för en trygg och säker plats. Vi är också tydliga med att ansvaret för en trygg plats bygger på delat ansvar mellan kommunen, företagen och den enskilde.

Där finns också länkar till de företag som har egna åtgärdslistor. Vi fyller på listan kontinuerligt så ni företag och föreningar som har egen åtgärdslista men ännu inte finns med på listan – maila er länk till infocenter@stromstad.se som kompletterar vi informationen! Var så tydlig som möjligt med era egna verksamhetsspecifika åtgärder.

Information för besökare i coronatider

Vi har också tagit fram skyltmaterial i form av affischer och golvmarkeringar som alla kan använda och få utan kostnad.

Affischer för utskrift finns här

En viktig åtgärd för ett besökssäkert Strömstad är också att kommunen just nu anställer värdar som i sommar ska patrullera allmänna platser där det kan bli trångt och påminna om att hålla avstånd - såsom kön till Kosterbåtarna, kommunala badplatser, bryggan i Gästhamnen, långtidsparkeringar och parkeringsbuss.

Mer om kommunens åtgärder

Skyltmaterial kan också beställas på Texthuset (info@texthuset.com) och Strömstad Tryckeri (wenchedesign@gmail.com), som är behjälpliga med utskrift och produktion och Strömstads kommun står för kostnade. Max fem skyltar per aktör plus golvmarkeringar.

Det finns två olika skyltar: ”välkommen hit” respektive ”välkommen in” -  i två olika format (A4 och A3, den senare kan skalas upp och printas även i 50x70). I det vita hjärtat på ”in-affischen” är tänkt att resp. aktör fyller i det antal besökare som är max-antal för sin respektive anläggning/butik/lokal.

Strömstadsloggan ligger nere till vänster, förening/företag kompletterar med sin egen logga nere till höger. Har man ingen egen logga fungerar affischen med endast Strömstadloggan. Original där Köpmannaföreningens logga lagts in är ett exempel på hur det kan se ut.

Hör av er om ni har några frågor eller funderingar.


Ny kampanj som förtydligar riktlinjer för restaurang, hotell och campingar

Visita, bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen, har tagit fram en kampanj under namnet Safe to visit. Kampanjen har tagits fram ihop med Folkhälsomyndigheten och Hotell- och restaurangfacket och lanserades 11 juni. 

Den innehåller riktlinjer för restaurang, hotell och campingar. Det är inga nya riktlinjer men kampanjen förtydligar och konkretiserar befintliga riktlinjer - med till exempel konkreta råd och checklistor. Målet är att skapa trygghet både för besökare, näringsidkare men också för de anställda. 

Kampanjen består bland annat av tre broschyrer; en för restauranger, en för hotell och en för campingplatser.

Tryggt restaurangbesök

Trygg hotellvistelse

Trygg camping

Ladda hem materialet och läs mer på Visitas webbplats: 
Visitas arbete under Coronakrisen och Safe to visit.


Lyckat när algföretagare möttes på distans

En solig fredagsmorgon satte sig ett stort antal Algföretagare framför sina bildskärmar för att delta i det första Digitala nätverksmötet.

Mötet arrangerades av projektet Marint Gränsforum Skagerrak med deltagare från bl.a. Varberg, Dalarna, Göteborg, Stockholm, Norge och de företagare som är verksamma i Norra Bohuslän.

Dagens tema var ”Näringsinnehåll i alger” och Linnea Sjögren och Catxalot startade med en film på temat. Linnea är en av Sveriges första Algentreprenörer och har plockat tång för matlagning i många år. Hon brinner för att få Alger tillgängliga för matlagning, men har också i sitt arbete stött på många frågor om näringsinnehåll och om det är ofarligt att äta alger. Detta är viktiga frågor i en bransch som är under utveckling. Björn från Ting med Tang berättade att i Norge pågår ett arbeta på uppdrag av Mattilsynet, med att få fram riktvärden, men detta arbete är inte klart än. Hur läget ser ut i Sverige är lite oklart, Livsmedelsverket har inte denna uppgift.

Göran Nylund forskare på Tjärnö och delägare i KosterAlg, redogjorde för forskningsläget i Sverige när det gäller alger och algodling och det är mycket spännande på gång, både när det gäller odlingstekniker men också om det går att använda alger som t.ex. fodermedel eller i förpackningsmaterial.

Mötet avslutades med en trevlig företagspresentation från Bohus Seacultur som nu skördat sin odling utanför Gåsö och är på gång att varumärkeskydda några produkter.

Vill du veta mer om Marint Gränsforum Skagerak följ oss på

Blogg.ostfold.no/produktivt-skagerrak


Support Group Network erbjuder en två dagars starta eget kurs som går igenom de viktiga delar som krävs för att starta ditt företag på lätt svenska

Dag 1: Tisdag den 16:e juni kl 14:00 - 17:00. Tema: Administration, ekonomi

Dag 2: Torsdag den 18:e juni kl 14:00 - 17:00. Tema: Produkt, kund

Var? Vänersborgs Interkulturellt Centrum. Köpmansgatan 6, vänersborg

Anmäl dig här

https://supportgroup.se/


Webbinarium om båtliv i förändring

Maritima klustret i Västsverige tillsammans med Match Cup Marstrand arrangerar en seminariedag om ett båtliv i förändring.

Man har bjudit in experter som berättar hur fritidsbåtar påverkar miljön idag och vad vi kan göra tillsammans för att ställa om.

Man kommer ge en generell bild kring båtbranschens behov av omställning men också fördjupa oss i ämnen, som alternativ till glasfiberkomposit och problematiken kring tvåtaktsmotorer.

Tid: 3 juli kl. 08.45-12.00

Mer info och anmälan


Ny satsning ska få fler ungdomar i Fyrbodal att välja högskoleutbildning

Nu startar Fyrbodals kommuner och Högskolan Väst en stor gemensam satsning på att stärka kompetensnivån i Fyrbodals kommuner. Högskoleutbildning ska bli mer lättillgänglig för alla i området.

– Det handlar bland annat om att hitta flexibla utbildningsformer, säger Lena Garberg och Carina Carlund som driver projektet Ökad högskoleövergång.

Satsningen görs inom ramen för samverkansarenan Kommunakademin Väst med finansiellt stöd från Västra Götalandsregionen. Bakgrunden är att övergången till högre studier varierar stort i Fyrbodal. I några av kommunerna har få invånare eftergymnasial utbildning. Ju längre avståndet till en högskola och universitet är, desto lägre är utbildningsnivån.

Läs mer om satsningen


FRÅN WEBBEN

Företagarhjälpen Fyrbodal

Företagarhjälpen är en kostnadsfri rådgivningstjänst för dig som driver företag i Fyrbodalsregionen och som påverkas av Corona-pandemins konsekvenser.
Läs mer

 

 

Skyltmatrial i Coronatider

På kommunens hemsida har vi samlat skyltar och affischer med viktiga budskap från svenska myndigheter som kan sättas upp på relevanta platser.
Här kan du ladda ned matrialet

Regler för restauranger och krogar

Folkhälsolsomyndigheten har sammanställt frågor och svar för nya regler för restauranger och krogar. 

Frågor och svar

Strömstad levererar!

Aktörer i Strömstad som under rådande omständigheter hjälper till med inköp, har avhämtning och hemleverans av mat och andra varor.
Läs mer

 

Håll dig uppdaterad!

Vi uppdaterar kontinuerligt vår sida för dig som företagare med aktutell information om coronakrisen.
Läs mer

Kostnadsfri nulägesanalys!

Navigera och parera. Gå från tanke till handling på 30 dagar. Connect ger er möjligheten att göra en genomlysning av er verksamhet för att konkretisera ert nuläge och diskutera möjliga vägar framåt. Läs mer

 

 

Företagsakuten

Företagsakuten fyrbodal erbjuder gratis rådgivning för företag med utmaningar till följd av Coronakrisen

Läs mer

Governmental support to companies in the Corona situation

Business Sweden har sammanställt information om regeringens olika stödpaket på engelska

Läs mer

Räkneverktyg från företagarna

Företagarna har tagit fram användbara verktyg för att räkna hur ditt företags kostnader sänks med korttidsarbete och sänkta arbetsgivaravgifter.
Räkna ut arbetsgivaravgifter

Räkna ut korttidspermetering
Företagslots

Strömstad Kommun har temporärt förstärkt stödet till näringslivet med en företagslots för hjälp och vägledning kring de lokala, regionala och nationella stödinsatser som finns.

Välkommen att kontakta
Leon Eriksson
Företagslots
Telefon 0766-977641 (Telefontid 8.00-12.00)
E-post leon.eriksson@stromstad.se


Övrig kontakt

Allmänna frågor, tillståndsfrågor (livsmedel, miljö, bygglov, alkohol):

Kommuncenter,
0526 - 190 00, kommuncenter@stromstad.se

Frågor vattenbruk och marina näringar:
Ingela Skärström
0705-815723
ingela.skarstrom@stromstad.se

Markförfrågningar och företagsetableringar:
Kristin Ulfstad, mark- och exploateringschef,
0526 - 191 54, kristin.ulfstad@stromstad.se

Mats Brocker, kommundirektör,
0526 - 190 10, mats.brocker@stromstad.se

Övriga frågor, näringsliv:
Åsa Massleberg, turistchef,
0526 - 190 30, asa.massleberg@stromstad.se


facebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.