Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


SOFI OKSANEN

Författare och dramatikern  Sofi Oksanen
Foto: Toni Härkönen

Sofi Oksanen till Colombine teaterförlag

Det är med stor förväntan och glädje som vi i dagarna skriver kontrakt med Sofi Oksanen, som står för ett av Nordens största och mest uppmärksammade författarskap.

Vi hoppas att hennes dramatik kommer att spelas på scener över hela Skandinavien och möta en publik som kanske redan fängslats av hennes omvälvande prosa.

/Berit Gullberg, Förlagschef


Pjäser av Sofi Oksanen:

PUHDISTUS
PURGE

Utrensning öppnar ett fönster mot en avlägsen trakt i det nyligen självständiga Estland 1992. Aliide bor ensam på en bondgård vid den Estniska gränsen mot Ryssland. När hon hittar en ung rysk kvinna, Zara, utanför sitt hus, tvingas hon konfrontera sitt förflutna och sin ungdom.
Aliides syster Ingels är gift med Hans, som Aliide är kär i. För Hans skull gifter hon sig med en hatad parti-funktionär. I källaren gömmer Aliide sin älskade svåger. Hon förråder sin syster som blir deporterad till Sibirien tillsammans med den 10-åriga dottern Linda. Ett halvsekel senare inser Aliide att Zara är Lindas dotter.

Aliide är en klassisk anti-hjältinna. Till slut har hon svikit allt och alla, men vad har hon vunnit?

Med Aliide och Zara, sammanför Oksanen två generationers kvinnor, som representerar olika kapitel ur den estländska historien. Båda möter de samma utmaning: att skapa sig tillräckligt stort utrymme för att överleva i en mans-dominerad patriarkal värld.

Roller: 7 (3k, 4m)  Språk: Fin, Eng, Sv, Dan

KUN KYYHKYSET KATOSIVAT
WHEN THE DOVES DISAPEARED

När duvorna försvann är baserad på Sofi Oksanens roman med samma namn. Det är den tredje delen i den tetralogi som behandlar Estlands sena historia, och Europas delning.

Pjäsens centralgestalt, Edgar Parts, är författare i romanen, men har i pjäsen istället blivit fotograf och regissör. Vilket ställer bilden, och dess manipulativa möjligheter, i centrum. Han arbetar för KGB. Och för den tyska säkerhetspolisen.

Edgars privatliv präglas av konflikter. Hans kusin Roland tillhör motståndsrörelsen och slåss för Estlands självständighet. Hans äktenskap med hustrun Juudith är djupt olyckligt. Hon har en kärlekshistoria med en tysk SS-man och försöker fly med honom, men misslyckas och återvänder till Edgar.

Det är en stark, episk berättelse om vår Europeiska nutidshistoria, med noggrannt tecknade, komplexa karaktärer. Betraktaren sugs med på en vindlande resa bland kärlek, lögner, sorg och förräderi.

Språk: Fin, Eng, Sv, Est, Pers

SINIPOSKISET TYTÖT
THE BLUE-CHEEKED GIRLS

Språk: Fin, Eng, Est

RAKASTAN SINUA JO NYT
I LOVE YOU ALREADY

Språk: Fin, Ty

Därutöver kan Colombine förmedla dramatiseringsrätter i Skandinavien för Sofi Oksanens romaner:

  • STALININ LEHMÄT (Stalin's Cows)
  • BABY JANE (Baby Jane)
  • PUHDISTUS (Purge)
  • KUNKYYHKYSET KATOSIVAT (When the Doves Disappeared)
  • NORMA (Norma)
  • LIIAN LYHYT HAME - KERTOMUKSIA KEITTIÖSTÄ (Too Short Skirt - Tales from the Kitchen) (poetry)

Finsk-estländska Sofi Oksanen är något av ett litterärt fenomen – hennes roman Utrensning har översatts till drygt femtio språk. Hon har mottagit otaliga litterära utmärkelser, däribland Nordiska Rådets pris 2010.

Sofi Oksanen har med sina stämningsfulla och smärtsamma berättelser etablerat sig som sin generations starkaste röst.


Vill du läsa?

Vi skickar så gärna!

Berit, Franka och Lena


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/46 (0)8 411 80 85, E-post: info@colombine.se

facebooktwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.