Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Hjälpmedel eller smarta produkter

Smarta produkter och hjälpmedel kan göra att du kan leva ett oberoende liv längre. De flesta som tänker på hjälpmedel för äldre tänker förmodligen på rollator eller hörapparat. Men det finns också många enkla smarta produkter och hjälpmedel för åldrandets alla faser.  

En frisk och aktiv person som tycker om uteliv kan till exempel ha mycket glädje av ett par broddar på vinterpromenaden då balansen kan ställa till det ibland. När behovet ökar finns det hjälpmedel för alltifrån att klä på sig, äta, förflytta sig, kommunicera med omvärlden till att minnas saker bättre. Tack vare hjälpmedel kan du fortsätta vara självständig i din vardag och slippa be andra om hjälp. 

Oavsett dina behov kan det vara bra att känna till hur systemen fungerar och hur utbudet ser ut. Kanske har du själv inte aktivt sökt hjälpmedel utan kommit i kontakt med det efter en sjukhusvistelse eller när du ansökt om hemtjänst.

En rad hjälpmedel kan du få förskrivna från din kommun eller landsting. För dess betalar du ingenting eller en mindre summa. Du kan också köpa smarta produkter och hjälpmedel själv i handel. 

Läs mer här


Varför så trista prylar för äldre?

Hjälpmedel som ska underlätta för äldre ser ofta väldigt trista ut. Vitbeige eller grå plast på vitmålade aluminiumstommar för snarast tankarna till gamla sjukhus än till heminredning.

Trygghetslarmet, en grå gummiblaffa som ska bäras på armen, den har sett likadan ut sedan 70-talet. Vad visar det om våra värderingar av äldre – att det inte spelar någon roll vad man har för saker på sig?

Läs mer här


Hjälpmedelsbutik i Västerås

I Västerås finns butiken Varsam som har specialiserat sig på produkter och hjälpmedel som kan underlätta i vardagen. Varsams målsättning är att förgylla och förenkla vardagen för alla – genom ett rejält utbud av innovativa produkter samt en omättlig nyfikenhet att hitta det senaste och bästa inom hjälpmedel. Här finns allt från tänger för att trycka ur tabletter ur blisterförpackningar till möbler med uppresningsfunktion och kryckor.

Läs mer här

På internet finns fler hjälpmedelsbutiker att välja på.


Hjälpmedelscentrum

På Hjälpmedelscentrum i Västerås finns en utställningen där du i lugn och ro kan se och få information om olika hjälpmedel och bostadsanpassningar. Här finns legitimerad personal som informerar om hjälpmedel och som kan svara på frågor. Hjälpmedlens funktion visas i olika hemlika miljöer. 

I utställningen visar leverantörer hjälpmedel, både sådant som finns i Hjälpmedelscentrums sortiment och nyheter. Utbudet kan variera. 

I en hemlik miljö visas kognitiva hjälpmedel och kognitivt stöd. Hjälpmedlen används för att underlätta för personer som på olika sätt har svårigheter med  "tänket" och minnet. Hit kan du komma själv eller med närstående och få information av personal i utställningen. 

Läs mer här

För att få ett hjälpmedel behöver du träffa en förskrivare som utreder och bedömer ditt behov av hjälpmedel. Förskrivare arbetar på vårdcentraler, olika kliniker inom regionen eller i kommunen. Den som förskriver hjälpmedel är arbetsterapeut, fysioterapeut/sjukgymnast, logoped, läkare eller sjuksköterska. Vilket hjälpmedel som behövs är det som avgör vem som är förskrivare och vem du bör kontakta. Behöver bedömning och utprovning ske i bostaden är det oftast arbetsterapeut eller fysioterapeut i hemsjukvården som är förskrivare och du når dem via Västerås stads Kontaktcenter.

Läs mer här


Ett kraftfullt stöd i vardagen

Gripo är en kraftfull och flexibel stödstång som ger stor trygghet vid förflyttning från sittande och liggande ställning till stående ställning. Gripo passar i alla hem och utrymmen och är mycket lätt att montera tack vare att stödstången med några enkla handtag spänns fast mellan golv och tak, utan behov av vare sig skruvar, spikar eller verktyg. 

Läs mer här

Bildkälla: svancare.se


Bostadsanpassning

Bildkälla: gardefeltsbygg.se

Bidrag för bostadsanpassning finns för att du ska kunna bo kvar i din bostad och leva så självständigt som möjligt. Du kan få bidrag för anpassning som är nödvändig för ditt dagliga liv i hemmet, förutsatt att det finns ett direkt samband mellan anpassningen och din funktionsnedsättning. Du kan få bidrag till anpassning av bostadens fasta funktioner, men inte till sånt som behöver utföras av andra orsaker än din funktionsnedsättning, till exempel normalt bostadsunderhåll. Du kan få bidrag för anpassning både inomhus och utomhus.

Bostadsanpassningsbidrag är ett kontantbidrag, där pengarna som den sökande blir beviljad används för att utföra anpassningen. Den sökande äger sedan anpassningen och ansvarar för underhåll av denna. Kommunen äger pga. detta alltså inte den beviljade anpassningen.

Duschkabiner kan man generellt inte få som få som bostadsanpassningsbidrag. Öppen duschplats kan man däremot få. Det måste finnas en klar koppling mellan funktionshindret och duschkabinen för att bidrag ska kunna beviljas. Att tätskiktet inte tål att duschas på är inte en koppling till funktionshindret och bidrag kan då inte beviljas.

Läs mer här


Mitt Västerås

Välkommen till Mitt Västerås, appen för dig i farten! Här kan du lösa uppgifter direkt i mobilen och få kontakt med Västerås Stad på det sätt som du vill.

Här kan du göra:

-Felanmälan på gator eller lekplatser

-Lämna egna och rösta på andras e-förslag

-Hitta nämndhandlingar

-Anmäla trängsel

-Och mycket annat

Ladda ner Appen i din telefon eller i din surfplatta.


Seniorsurfarna säsong 2 SVT

Tisdagen den 9 februari är det premiär för nya säsongen av Seniorsurfarna på UR Play och i SVT1 klockan 21.00. I den nya roliga och lärorika säsongen av Seniorsurfarna är deltagarna inga mindre än Siw Malmkvist, Arja Saijonmaa, Carl-Jan Granqvist och Johan Rabaeus. Precis som förra säsongen är Kattis Ahlström vägvisare. Det blir återigen ett veckolångt träningsläger med fullt fokus på digitala färdigheter. 

Med en pandemi som plötsligt krävde att alla behövde umgås digitalt i mycket större utsträckning blev det en självklarhet för UR att producera en ny säsong av Seniorsurfarna. Digital kunskap bryter ensamhet och isolering och ger individen en röst i samhället. Den nya säsongen fördjupar de digitala kunskaperna ytterligare och Seniorsurfarskolan med tillhörande pedagogiskt material ger än mer handfasta färdigheter.facebooktwitterinstagramyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.