Problem att visa nyhetsbrevet? Öppna det i webbläsaren
.

Konstfack - University of arts, craft and design

NYHETSBREV JUNI 2020

 

Årets höjdpunkt – Konstfacks vårutställning 2020 – invigs idag klockan 14 på konstfack2020.se och projiceras också på Sergels torg i centrala Stockholm. Varmt välkommen till tal, performances och en diger digital plattform där 193 avgångsstudenter visar sina verk. 


Grafiskt koncept: Agga Anne Mette Stage och Hanna Stenman


Pompa, ståt och invigning!

I år utgörs Konstfacks traditionsenliga vårutställning av en diger digital plattform med 193 avgångsstudenters arbeten presenterade i texter, filmer, bilder och performances. Men också i några fysiska utställningar som du kan läsa mer om här under. Invigningen idag klockan 14 bjuder på tal av Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, Maria Lantz, Konstfacks rektor samt av curatorerna Emily Fahlén och Asrin Haidari. Efter en presentation av det grafiska konceptet och en rad performances ligger den digitala plattformen öppen att upptäckas och avnjutas. Vi ses på www.konstfack2020.se.

Linus Fridén dubbel vinnare i Paris Design Awards 2020, hurra!

Linus Fridén, student på masterprogrammet i Design – Rumslig gestaltning, vann två studentkategorier i tävlingen Paris Design Awards. Han fick första pris i Architecture/ Small Scale Project med den portabla arbetsstationen PW1811 som skapades när han studerade vid Royal Academy of Arts i Haag 2018–19. Bordslampan Vortex, som han vann kategorin Product Design/Furniture & Lighting med, tillkom under utbytesstudier på designinstitutet ENSCI i Paris 2019.
Paris Design Awards är en internationell tävling för professionella utövare och studenter inom områdena produktdesign, arkitektur och grafisk design.

Designstudenter föreslår andra sätt att resonera

I Spökparkens lusthus på Drottninggatan 116A i Stockholm presenterar 15 designstudenter sina avgångsprojekt till och med den 27 juni. Det handlar om allt från lokala ekonomiska system till naturens inverkan på läkningsprocesser och objektens relation till sin omvärld. Alla med den gemensamma ambitionen att utmana dominerande sätt att resonera.  

Sammanlagt sju olika utställningsperioder med två till tre studenter åt gången, här ett schema!

Masterstudenter i Konst ställer ut på konsthallen Mint

Årets avgångsklass på masterprogrammet Konst ställer ut på konsthallen Mint som ligger i ABF-huset på Sveavägen 41 i  Stockholm. I sina verk tolkar de verkligheten, omförhandlar och destillerar den genom undersökningar, aktioner och lyssnande praktiker i form av måleri, film, skulptur, sång, radikalism, omsorg och fattigdom, spontanism, sömnlöshet och museologi.  Utställningen pågår 5 till 16 juni, läs mer här.

Masters of Craft utmanar traditionerna på Gustavsbergs Konsthall

Missa inte Gustavsbergs Konsthalls sommarutställning Masters of Craft, där 21 studenter på Konstfacks masterprogram Craft visar sina examensarbeten.
Här utforskas bland annat kroppens och platsens samverkan och konsthantverkets roll i konsumtionssamhället. Studenterna söker sig utanför de traditionella material och processer som finns inom konsthantverksområdet och låter gränsen mellan material, görande och verk vara diffus, så att något nytt kan uppstå när plats, kropp och handling möts.
Utställningen pågår 6 juni till 6 september och Gustavsbergs Konsthall har öppet som vanligt men med restriktioner.

Halftime – en inblick i 14 konststudenters liv och arbetsvillkor våren 2020

Hur vi skapar, delar och talar om konst är vanligtvis saker som tas för givet. Men under denna oförglömliga vår måste detta tänkas om, vilket masterstudenterna i konst har gjort efter ett år, halvtid, i utbildningen. Det digitala Zoom-mötets format har använts som plattform, och det fysiska mötet har förvandlats till en konstutställning där besökaren även får en privat inblick i deltagarnas tillfälliga hemmaplan – i deras  liv, konst och arbetsvillkor våren 2020. Se Halftime!

Sommarlyssning ger svar på frågan "varför samla över 300 tv-hägrar"?

Konstfacks vicerektor, konstnären och samlaren Magnus Bärtås har cirka 320 tv-hägrar i sitt hem. Dessa snidade träfåglar gjordes i tusental i träslöjden och placerades ovanpå nyligen inköpta tv-apparater i svenska hem i slutet av 1950-talet.
I P1-programmet Loppmarknads-arkeologerna berättar han om hur träfiguren symboliserar en rymdålderns framtidstro och att den är ett fysiskt bevis på hur den abstrakta konstens formspråk började ta sig in i det folkliga medvetandet. "Det finns något väldigt modernistiskt i själva fågeln – den är så reducerad och förenklad", säger Bärtås. Lyssna på programmet här.


LEDIGA TJÄNSTER
Vi söker löpande kompetenta medarbetare till Konstfack. Läs mer och prenumerera på information om lediga jobb här: www.konstfack.se/Om-Konstfack/Jobba-pa-Konstfack/


Konstfack är Sveriges största konstnärliga högskola inom konst, design och konsthantverk. Sedan 1844 har vi utbildat en mängd olika yrkesgrupper inom dessa fält samt bild- och slöjdlärare. Vi bedriver både konstnärlig och vetenskaplig utbildning/ forskning och har idag cirka 900 studenter och 200 anställda. www.konstfack.se


Du får detta nyhetsbrev eftersom du tidigare har visat intresse för vår
verksamhet eller har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.