Fredag 11 december 2020
Strand-Bulletinen ges ut av Strandbadens Byaförening. 

Strand-Bulletinen i tryckt form delas ut i alla ca 500 brevlådor i Strandbaden fyra gånger per år.
Den finns också att läsa på www.strandbaden.info.
E-postutskicket med Strand-Bulletinen kan komma flera gånger under ett år
och har inte alltid samma innehåll som den tryckta versionen.

www.strandbaden.info • info@strandbaden.info


Jul 2020!

Julmarknaden bokad 2021
Vår årliga julmarknad som var planerad till 22 november ställdes in. Med tanke på nuvarande corona-läge fanns inga bra möjligheter att genomföra marknaden. Jag hoppas verkligen att förutsättningarna är bättre söndagen den 21 november 2021. Det ser vi fram emot!

Framtiden för Örestrand och Margreteberg beror på hamnen
Byaföreningen lämnade den 13 augusti 2019 en skrivelse till Höganäs kommun med olika krav på den framtida användningen för Örestrand och Margreteberg. Vi har nyligen fått besked om att kommunen håller kvar vid att boendet för nyanlända ska vara avslutat senast 1 september 2021, såvida inget helt oförutsett inträffar. Vad som sedan händer med Örestrand och Margreteberg är avhängigt med utvecklingen av hamnområdet i Höganäs.

Efter många turer står nu Strandbadens julgran på plats. Tack, Höganäs kommun!

Troligen inga båtar
på Margretebergs Strand
Att flytta båtuppställningsplatsen från hamnområdet i Höganäs till Margretebergs Strand är inte längre kommunens förstahandsval. Risken är låg. Om det mot förmodan åter blir aktuellt med att flytta båtuppställningsplatsen till Margretebergs Strand, har vi fått ett tydligt besked om att detta i så fall blir ett ärende för kommunfullmäktige.

Nya regler för naturreservatet
Byaföreningen har i flera år arbetat för att Länsstyrelsen ska ta fram nya ordningsföreskrifter för ”Nyhamnsläge-Strandbadens kusthedsreservat”. Nu gäller nya regler. Inom naturreservatet är det nu förbjudet att cykla, förbjudet att tälta, förbjudet att elda annat än med friluftskök samt gäller att hund eller annat sällskapsdjur måste hållas i fysiskt koppel. Cykling är dock tillåten utmed Strandbadsvägens förlängning mellan Röllekavägen och Ginstvägen. Ordningsföreskrifterna, som är omfattande, återfinns på byaföreningens hemsida.

Det kom en julgran till sist!
Jag har tidigare berättat om att kommunen beslutat att inte tilldela julgran till Strandbaden. Ett beslut som tagits på uppenbart felaktiga grunder. Jag har också berättat om hur vi påpekat felet i omgångar och hur illa vi då blivit bemötta. Nu har vi fått en julgran! Vi har inte fått någon förklaring.

Årsmöte som vanligt i april?
Årsmöte är planerat till onsdagen den 7 april kl 19. I nuläget är det inte klart hur vi genomför detta. I våras flyttade vi fram årsmötet till sommarträffen i augusti och höll det utomhus.

Strandstädning bokad
Lördagen den 10 april kl 10-12 blir det strandstädning. Efter väl utfört arbete grillar vi korv. Tack till alla er som efter hand plockar skräp utmed kuststräckan genom Strandbaden. Utnyttja gärna soptunnorna som nu finns året om vid parkeringarna Tallbacksvägen och Stora Skärsvägen!

God Jul & Gott Nytt År!

Calle
Carl R Hellberg
Ordförande i Strandbadens ByaföreningÅsa öppnar Tea Room Kullaberg på Örestrand

I mellandagarna öppnar Tea Room KullabergÖrestrand. Det är Åsa Adenborg från Nyhamnsläge som hyr restaurangdelen av Höganäs kommun under 2021 för att sälja och servera konditorivaror – med specialite­ten ”Afternoon Tea” och scones.
– Efter mycket letande har jag hittat den perfekta lokalen, en klassisk restaurang i Kullabygden, berättar Åsa. Den är perfekt för en afternoon tea eller fika efter en lång prome­nad, shopping eller varför inte bara för att byta miljö en stund, tycker hon.

Just nu pågår en uppfräschning av lokalen med siktet inställt på öppning efter jul.

Åsa Adenborg från Nyhamnsläge öppnar Tea Room Kullaberg på Örestrand. Foto: Privat.

– Jag hyr in mig under 2021 och testar mig fram. Under lågsäsong har jag öppet på helgerna och under högsäsongen blir det mer så klart. Vill man inte sitta i serveringen så går det självklart bra att köpa med sig hem. Allt som serveras är veganvänligt och naturligt ägg- och laktosfritt, berättar hon.

Åsa poängterar att det går mycket bra att komma till serveringen och bara sitta och läsa en bok över en fika. Bokcirklar och andra föreningsverksamheter är också välkomna.

Öppettider och nyheter kommer att finnas på hemsidan och Facebook.

www.tearoomkullaberg.se33.000 fordon körde för fort
under en vecka

Mellan den 9 och 16 oktober genomfördes en hastighetsmätning på Krapperupsvägen cirka hundra meter söder om busshållplatsen Stora Skärsvägen – som bekant en sträcka med hastighetsbegränsningen 50 km/tim. Mätningen utfördes av NTF och bekostades av Strandbadens Byaförening.

Under de sju dygnen passerade 38.887 fordon (35.786 personbilar, 652 tvåhjuliga fordon, 1.621 lastbilar och 828 lastbilar med släp). Utslaget på dygnens alla timmer blir det 231 fordon i timmen – dag som natt.

Medelhastigheten uppmättes till 57 km/tim i båda körriktningrna, vilket innebär att 86 procent (33.443 fordon) överträdde hastighetsgränsen 50 km/tim.

149 km/tim och 143 km/tim i vardera körriktningen uppmättes under mätperioden.

Högsta uppmätta hastighet uppgick till 143 respektive 149 km/tim i varje körriktning.

Lite grovt kan man säga att den tätaste trafiken är mellan kl 12-15.

Resultatet av mätningen kommer nu att överlämnas till Höganäs kommun, Trafik­verket och Polisen för vidare åtgärd.

Kommunen har tidigare varit behjälplig med en fartmätare (bilden till vänster) men detta var inte en tillåten åtgärd, enligt Trafikverket.

Byaföreningen arbetar nu vidare med frågan.


Glasmästar'n i Höganäs

I ÅR HANDLAR VI HEMMA!

JanLars Honung
700 g. 90 kr (ord pris 100 kr)

Cum Natura Handkräm
70 kr (ord pris 75 kr)

Lars och Christine Rosenquist
Krapperupsvägen 19, kvällstid, ring först 070-75 77 500. Swish eller kontant.

Presentkort Afternoon Tea for Two
Per person: Två snittar (olika fyllning), två scones (en med russin, en utan) med marmelad och tre bakverk samt en kanna med te.
2 personer, 425 kr

Tea Room Kullaberg på Örestrand
Öppettider, se www.tearoomkullaberg.se och Facebook.Strandbaden-flaggor

Bordsflagga
18 x 12 cm, 50 cm hög. 195 kr

Fasadflagga
117 x 70 cm med stång och fäste. 650 kr

Flagga
200 x 120 cm. 625 kr

Strandbadens Byaförening
info@strandbaden.info

Betongfigurer

Tomte
175 kr

Stående ängel
300 kr

Liggande ängel
275 kr

Winnie’s i Gränshyddan
Krapperupsvägen 2, tel 073-080 00 65

Halsband
Två hästhuvuden formade som ett hjärta. 45 cm, 925 sterling silver, nickelfritt.
199 kr

Ryggsäckar, olika motiv
Julens snyggaste ryggsäck! Denna praktiska väska har dessutom 2 sidofack för vattenflaska m m! Passar perfekt som skolväska, hand­bagage eller träningsväska. Storlek: 42 x 30 x 14 cm
349 kr

Norrgården Häst & Interiör
Väsby Fäladsväg 152
www.hastinterior.seNystart för Grannar mot Brott

Kristina Hesselmark, som är sekreterare i Strandbadens Byaförening, samordnar Grannar mot Brott i Strandbaden. Kristina kommer att ta kontakt med nuvarande ”områdesansvariga” samt söka nya ansvariga till de områden som saknar.

Ett område kan bestå av 15-30 hushåll med en ansvarig som håller kontakt med sina grannar och med Kristina. Har du frågor eller vill du själv starta en grupp i ditt område, är du välkommen att kontakta henne:

kristinahesselmark@gmail.com

Under januari-oktober inträffade 14 villainbrott i kommunen.
Under samma tid skedde 126 bedrägerier mot 99 st 2019, så en stor ökning.

Hur du kan motverka bedrägerier? 
Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren, eller be att få motringa.

Läs mer om grannsamverkan här >>

Att tänka på i ditt hem:
Var medveten om vem som rör sig runt ditt eller grannens hus. Fråga om du inte vet vem det är. Var nyfiken. Tänk på ditt skalskydd, installera larm, DNA-märk dina värdesaker, filma din bostad så du kan styrka dina tillhörigheter vid eventuellt inbrott.

Vad får du göra?
• Vara nyfiken – prata med människor
• Skriva upp reg-nr på bilar
• Fotografera
• Gripa tjuvar på bar gärning

Vid pågående inbrott 
• Ring 112, lämna adress  
• Observera/fotografera – inte enbart reg-nr
• Hur sker flykten – till fots eller i bil? Riktning?
• Ingripa? Tänk ett steg längre så du inte utsätter dig för fara.


IBC Elinstallation

Nytt vägmärke
på Perronggatan

Uppmärksamma Strandbadenbor har säkert lagt märke till ett nytt vägmärke där gång- och cykelbanan på den tidigare banvallen övergår i Perronggatan. Märket varnar just för detta – här upphör gång- och cykelbana och på Perronggatan gäller samma regler som på en trafikerad gata med biltrafik.

På just Perronggatan kan som bekant trafiken vara tät när tipspromenaderna pågår. Bilar kör in och ut på parkeringen, medan tipsdeltagarana gärna står ute i gatan, fikar och diskuterar dagens frågor.

Skylten anger att påbjuden gång- och cykelbana upphör.

Regler på gång- och cykelbanan

På en gemensam gång- och cykelbana ska du som gående gå på vänster sida i färdriktningen. Samma gäller för dig som är rullstolsburen eller åker rullskridskor m m. För cyklister och mopeder klass II gäller högertrafik.

I Strandbaden finns, förutom på den gamla banvallen, gemensam gång- och cykelbana längs Kullagatans västra sida och längs Böljegatan. Här säger reglerna att man går på den vänstra sidan medan cyklister tillämpar högertrafik. Självklart ska både gående och cyklister vara uppmärksamma på varandra.

Även moped klass II får köras på gång- och cykelbanan. En moped klass II får köras i högst 25 km/t och saknar registreringsskylt. Moped klass I, som har registreringsskylt baktill, får inte köras på gång- och cykelbana.Tuve Wahlberg, Edvin Brelin och Sebastian Almér. Foto: Privat.

Strandbadens hjältar

När Sebastian Almér, Edvin Brelin och Tuve Wahlberg höll på med sitt kojprojekt i Strandbadsskogen upptäckte de att glödande kolbitar blåste från grillplatsen i närheten. I den hårda vinden flög brinnande kol kors och tvärs i skogen. Från den närbelägna toalettbyggnaden hämtade pojkarna vatten med en upphittad ketchupflaska, men det var inte tillräckligt. Sebastians mamma fick rycka ut med hinkar och glöden kunde släckas. Det var ett hål i botten på grillen som var orsaken till att kolbitar kunde flyga runt.

Höganäs kommun har tidigare utlovat en vattenledning från toalettbyggnaden till grillplatsen just för att undvika situationer som denna. På kommunen uppger man att man nyligen erhållit bidrag från Skåneleden för detta och att arbetet påbörjas direkt 2021 om det inte fryser på.Utställningen om Det Gamla Strandbaden
nu på Örestrand

Till Strandbadens 110 årsjubileum tog Strandbadens Byaförening fram en utställning om Det Gamla Strandbaden.

Efter jubileet tillfrågades några fastighetsägare om det fanns intresse att fylla tomma skyltfönster på Köpmansgatan med utställningen, men det fanns det inte.

Tanken var då att utställningen skulle visas på biblioteket under hösten men där satte pandemin stopp.

Utställningen finns nu i stället att se i dess rätta miljö på Tearoom Kullaberg på Örestrand. Allmänheten är välkommen under serveringens öppettider, se:

www.tearoomkullaberg.se


Annonsera i Strand-Bulletinen!

Det är hög tid att boka dina annonser i Strand-Bulletinen 2021. Utrymmet är begränsat, så det är först till kvarn som gäller.

Kontakta Jan Jurkiewicz för mer information, priser och bokning.

janne.jz54@gmail.com
070-554 30 76


Bild 1.

Strand-Bulletinens
Jul-quiz

Just nu kan de skarpögda upptäcka inte mindre än sju Strandbaden-flaggor i StandbadenGoogle Maps Street View.

Vet du var flaggorna finns? Bild 1 till vänster är lätt! De övriga är kanske lite svårare men en ledtråd är att alla såklart finns på en Street View-gata.

Till Google Maps >>

Rätt svar finns längst ner på sidan.

Bild 2.
Bild 3.
Bild 4.
Bild 5.
Bild 6.
Bild 7.

Just nu är ca 68 procent av Strandbadens hushåll medlemmar i Strandbadens Byaförening.

Nu är vi 324!

Tack alla ni som stöttar byn genom att vara medlemmar i Strandbadens Byaförening!

Just nu (december 2020) har föreningen 324 medlemmar vilket innebär att ca 68 procent av Strandbadens ca 480 hushåll är medlemmar i föreningen. Ju fler vi är, desto starkare är vår röst gent­emot kommunen, Trafikverket, företag och andra när det gäller att tillvarata Strand­badens intressen.

Med senaste numret av Strand-Bulletinen - som du fått i din brevlåda om du bor i Strandbaden - medföljer ett inbetalningskort för medlemskap 2021.

Glöm inte att betala, helst senast den 1 januari 2021.

Tack på förhand!
Styrelsen för Strandbadens Byaförening

Du är väl med i Strandbadens Byaförening?
Medlemsavgiften är bara 100 kr per år och hushåll (bankgiro 5559-7306).

Anmäl dig här >>

Du kan också swisha till 123-562 54 47. Ange namn och adress.

STRANDBADENS BYAFÖRENING
www.strandbaden.info  •  info@strandbaden.info

Nu väntar vi bara på dig!


Vi saknar e-postadresser till flera boende i Strandbaden

Fråga dina grannar och bekanta om de får våra e-postutskick, annars be dem att mejla
till info@strandbaden.info. Gäller både medlemmar och de som ännu inte är medlemmar
i Strandbadens Byaförening.


REDAKTION: STRANDBADENS BYAFÖRENING, INFO@STRANDBADEN.INFO
PRODUKTION: FALCKS PUBLISHING AB, STRANDBADEN, 070-524 80 54, INFO@FALCKS.EU


Rätt svar på Strand-Bulletinens Jul-quiz:
Bild 1: Stationstorget. Bild 2: Krapperupsvägen 41B. Bild 3: Krapperupsvägen 12. Bild 4: Kullagatan 188. Bild 5: Triftvägen 7. Bild 6: Triftvägen 9. Bild 7: Triftvägen 11.


Du får detta nyhetsbrev för att du har anknytning till Strandbaden eller Strandbadens Byaförening.