Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Välkommen till vårt nyhetsbrev om aktuella frågor inom hållbarhet!


Ingen is på Mälaren i år februari 2020, men njut av denna vackra vinterbild från härom året.

 

Blir det bättre med åren?

Ja och nej. Visst ökar medvetandet bland folk, och utbildningar finns som kan ge oss många svar på hur man ska agera och inte. Men det verkar inte som om vi vill förändra oss och våra vanor? Trots att vi har ångest för klimat och miljö, kommer vi inte framåt i alla fall inte i den takt som skulle behövas. 

Fortfarande står vi här med enorm förbrukning och svinn på kläder och mat. Överkonsumtionen i de rikare länderna har inte avtagit nämnvärt och vi är inte särskilt beredda att köpa begagnat, men vi lämnar gärna ifrån oss kläder vi inte längre vill ha. 

Men hur är det egentligen ställt med den cirkulära produktionen av kläder? Är det verklighet eller ny greenwash? Mer om detta nästa gång.

Men nu ska i alla fall dagens unga, med hjälp av ett spel som FN organ tagit fram, Mission 1.5,  få lära våra politiker vad de unga vill att det ska satsas på. Spel i stället för klimatmarscher och klimatstrejker, undrar om det går vägen.

Ha en fortsatt bra dag!

 

 Besök oss på http://www.miljoutbildning.se


Nya spelet som unga ska göra för att lära politikerna fatta rätt beslut.

Minskar användningen av kol verkligen?

Är det sant, undrar många. Ja det sägs så faktiskt. Kolkraften minskar - i Europa och USA. Så det finns hopp!

Användningen av kol för att producera el minskade kraftigt i Europa under 2019.

I Tyskland minskade användningen av brunkol för framställning av elektricitet med 22 procent 2019 och användningen av stenkol föll med hela 33 procent, jämfört med 2018.

Spanien minskade kolanvändningen med 33 procent för 2019 och i Storbritannien har samtliga kolkraftverk varit avstängda under kortare perioder och landet fick endast två procent av sin elenergi från kol förra året.

Fossil gas blivit mycket billigare, men även vind- och solenergi konkurrerar alltmer framgångsrikt med kolet. kolproduktionen är dessutom olönsam och  priserna på utsläppsrätter fyrdubblats på bara ett par år.

Amerikanska kolkraftverk stängs

Även i USA gick användningen av kolkraft ned under 2019. Den amerikanska kolindustrin har fått allt svårare att konkurrera med billigare olja och naturgas, och subventionerad sol- och vindkraft vinner mark. Under förra året stängdes ett antal amerikanska kolkraftverk.

Analysföretaget Rhodium Group prognostiserar att USA:s utsläpp av koldioxid 2019 föll med 2,1 procent, mycket tack vare nedlagda kolkraftverk. Men minskningen kommer inte att bli lika stor framöver då de kolkraftverk som finns kvar i landet är marknadsmässigt konkurrenskraftiga.

Kolla in nedan:

Sveriges Radio Vetenskapsradion

Report: Coal-Power Plant Closures Near Record High Under Trump

Powering down coal: The economic case for a global coal phase-out is stronger than ever


Nu är det här - spelet Mission 1,5!

Nu kommer spelet som ska få oss att vakna och rösta så att politikerna förstår vad vi menar. Har du testat?

UNDP, FN:s utvecklingsprogram, lanserar nu en ny klimatkampanj. Tanken är att unga ska ges möjlighet att föra fram sina åsikter till politiker kring vilka åtgärder som de anser behöver vidtas för klimatet, Mission 1.5 är tänkt ska vara en kombination av onlinespel och opinionsundersökning. (Det lutar nog snarare åt det senare. Reds anm).

Du ska i rollen ”politiker” fatta beslut för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Sedan kan du gå över till att rösta om vilka åtgärder du helst vill se att politiker och beslutsfattare vidtar för att rädda klimatet.

 UNDP ser även kampanjen som en utbildning i förståelse för klimatåtgärder och hoppas att den ska överbrygga klyftan som organisationen menar uppstått mellan medborgare och regeringar, vilket gett upphov till klimatprotester världen över.

Men dagens ”unga” i de rika länderna är nog inte så imponerade av varken grafik eller ”spel”, snarare är det en opinionsundersökning med ganska självklara alternativ att välja.

Men vi får hoppas att responsen blir bra i alla fall!

Kolla närmare här:

https://mission1point5.org/

 
EcoEducate - för dej och framtiden

Testa våra webbkurser! Gratis prova-på!


Vill du gå vidare i din hållbara utveckling. Lär dej mer! EcoEducate!


Haven kvävs.

Tömmer vi oceanerna?

Hur har vi det med maten från haven egentligen? Numera används ju våra sjöar och hav som soptipp, som bidrar till att vår matförsörjning är i fara.

Men inte nog med det, utfisket/ rovfisket är en enormt stor fara för livsmedelssäkerheten. Kanske den allra största enligt forskare.

Det industriella överfiskandet riskerar att ställa hela havets ekosystem i total obalans. Är det ett större hot än plasten? Och därtill kommer uppvärmningen av haven och dess konsekvenser. Det är mycket nu.

Mat ur haven är en enormt viktig proteinkälla för miljontals människor runt i världen, men enligt  rapporter (se t ex länkarna) innebär överfisket att endast en av tre fiskar faktiskt hamnar på en tallrik. Resten? Mat till andra fiskar eller djur i bästa fall eller så slängs fisken överbord.

Det industriella illegala rovfisket står för enorma mängder av det totala fisket och hittills har man inte lyckats sätta stopp för tömningen av våra oceaner, som företeelsen numera kallas.

Frågan är om FN konferensen i juni om våra hav lyckas få fram en universellt accepterad saktionerad fiskeförvaltning, och många fler skyddade områden i våra hav. Vi hoppas verkligen på det. 

Kolla mer här:

https://www.theguardian.com/environment/2020/jan/13/un-draft-plan-sets-2030-target-to-avert-earths-sixth-mass-extinction-aoe?CMP 


https://www.weforum.org/agenda/2019/06/david-attenborough-s-worried-about-this-ocean-threat-and-it-s-not-plastic


https://www.weforum.org/agenda/2019/01/top-quotes-from-prince-william-sir-david-attenborough-interview-at-davos-2019/

https://www.un.org/en/conferences/ocean2020

 

Haven kvävs. Inget syre – ingen fisk.

Som om det inte räckte med elände med överfiske och dess konsekvenser. Världshavens syrenivåer minskar i en takt som saknar motstycke, konstaterar Internationella naturvårdsunionen (IUCN). Svärdfisk och tonfisk framhålls som särskilt hotade arter när syret minskar i världshaven. År 2100 kan 3–4 procent av syret ha gått förlorat.

Fram till år 2100 räknar IUCN med att världshaven kommer att ha förlorat mellan 3 och 4 procent av sina syrereserver. De största syreförlusterna väntas drabba marint liv mellan havsytan och 1 000 meters djup, och det är där som den biologiska mångfalden är som störst.

Den pågående syredräneringen stör fiskearter och ekosystem och bäddar för ”döda zoner”, vilket även innebär stora utmaningar för fiskenäringen, bland annat i Östersjön och därmed Sverige.

Sedan 1900-talets mitt har världshavens syrenivåer minskat med mellan 1 och 2 procent, vilket sammanfaller med övergödning längs kustområden världen över.

 https://www.iucn.org/theme/marine-and-polar/our-work/climate-change-and-oceans/ocean-deoxygenation


EcoEducate!

Som vanligt bjuder vi på en massa nyttiga länkar och rapporter som är rykande färska! Precis som i våra kursen om hållbarhet!

Dags att göra nåt? Skaffa mer kunskap och inhämta mer fakta. Hjälp till att hjälpa planeten.

Testa också vår grundkurs:
EcoEducate Basics. Miljö- och hållbarhets-utbildning på nätet.


Läs. Utbilda dig! Gör. Gör nu. Handla. Agera. Välj och välj bort. Det finns massor av hjälp att få. Och massor att göra och bra val att göra. Idag, i morgon, nästa vecka...Lev hållbarare! 

 


Redan klarat grundkurserna? Testa fortsättningarna:

Bygga en hållbar värld respektive kursen En hållbar livsstil och vägen dit. Med råd och tips för en hållbar livsstil. 

Väkommen på provtur! 

Kontakta oss gärna på info@miljoutbildning.se

 


KOLLA IN FILMER FRÅN VÅRA KURSER:

 

Produkter...

https://youtu.be/-0tSl4o6vmk

 

Kemikalier ...

https://youtu.be/dvjp3zoDqxEKOLLA IN NÅGON AV VÅRA DEMOS:

http://www.miljoutbildning.se


EcoEducate Basics finns även på engelska nu. 
Mer info om innehåll kolla hemsidan.

 

Vill du inte längre ha detta utskick, avregistrera dig nederst i brevet. 


Nåt för våra myndigheter att ta efter kanske? Tips med tanke på senaste dagarnas skyfall och översvämningar i delar av vårt land.


Kontakt: info@miljoutbildning.se


facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter