Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

ISACA Sverige Månadsbrev

Välkommen till månadsbrevet för augusti. Denna månad har vi samlat in lite nytt om vad som händer inom våra områden.


Några ord från ordföranden

Vi får med all säkerhet förvänta oss perioder med cyberattacker det kommande året, vilket för några kan upplevas som skrämmande men som samtidigt är spännande. Samtidigt kan vi som sysslar med dessa frågor bidra till att lindra negativ påverkan; dels i vårt dagliga arbete och dels som medborgare genom att lyfta frågan hos våra myndigheter som blir utsatta på ett sätt som påverkar oss alla. Vi kan bli bättre på att förutse risker och förstärka hanteringen av hot, där ISACA som global organisation erbjuder mycket material som kan användas som stöd i arbetet. I september kommer vi bl.a. medverka som utställare på konferensen ”MSB Informationssäkerhet för offentlig sektor 2019”. Men detta räcker inte, så jag uppmanar er att berätta om ISACA i era kommuner och landsting, så att de vet att vi finns som ett nätverk där de också är välkomna att utbyta erfarenheter och få stöd.

Nu inför hösten vill jag också passa på att nämna de aktiviteter som är på gång i vårt chapter, där vi firar ISACA 50 år i samband med ISACA-dagen den 7 november. Innan dess har vi GRC-konferensen i september där vi även arrangerar en Cobit 2019 Foundation kurs. Utöver detta kommer vi att arrangera medlemsmöten som ger dig som har en ISACA-certifiering möjlighet att samla nödvändiga CPEpoäng.

Jag vill avslutningsvis be er som läser månadsbrevet att även delta i månadens medlemsundersökning, där vi denna månad vill veta mer om hur ni ser på kurser som arrangeras av vårt chapter. Länk och information finns längre ner i månadsbrevet.


ISACA stipendier 2019

I år kommer vi att dela ut 3 stipendier på vardera 25 000 kr, något som vi givetvis uppmärksammar på årets ISACA-dag den 7 november. Vi kan redan nu konstatera att vi har fått ett bra gensvar och vi har tagit emot mer än 10 uppsatser, där vi nu har påbörjat arbetet med att välja ut de tre vinnarna som utses av ISACAs styrelse. Arbetet leds av vår ordförande i kommittén Forskning och Utveckling, Robin Andreasson.

För er som har skickat in en uppsats vill vi säga ett stort tack och kommer på något sätt att visa vår uppskattning för er alla och inte enbart till de som till slut får ett av dessa stipendier.


ISACA-dagen 7 november 2019

Programmet är klart för ISACA-dagen 2019 – en traditionell konferensdag som hålls av ISACA Sweden Chapter under hösten varje år, där vi i år även firar ISACAs 50-årsjubileum. Detta år fokuserar vi på Cloud Act och Cybersäkerhet.

Du kan läsa mer om ISACA dagen här , där du även hittar länk för anmälan: ISACA Dagen 2019


GRC conference 24-25 september

Årets GRC-konferens, som arrangeras gemensamt av ISACA, Internrevisorernas förening, Compliance Forum och SWERMA, närmar sig och det går fortfarande att anmäla sig. Vi har dock blivit tvungna att byta plats för konferensen pga. orsaker som ligger utanför vår kontroll, där konferensen kommer att hållas central i Stockholm på Filmstaden Sergel och med galamiddagen på Berns.

Ändringen av plats för konferensen har inte inneburit några ändringar i programmet. Vi kan lova två välfyllda dagar med fokus på GRC området med bland annat våra fyra key note speakers:

 • Göran Persson: Erfarenheter från maktens centrum
 • Azita Shariati: Governance av en global organisation i turbulenta tider
 • Chris Dancy: The Most Connected Man on Earth (Google ”most connected”. Seriously, google it)
 • Per Johnsson: grundare och verksamhetsledare Glada Hudik-teatern

All information med samtliga talare, program och registreringssida hittar du här.


COBIT 2019 Foundation kurs 2019

Vi håller kursen ”COBIT 2019 Foundation” den 26-27 september med Bruno Soares från ISACA Portugal som lärare. Bruno tilldelades ISACAs John Kuyers Award for Best Speaker 2019 och vi har lyckats få honom som talare på GRC-conference men passar också på att arrangera denna kurs när han är på besök.

Mer information och anmälan hittar du här


Fakta – Generella IT-kontroller (ITGC)

En grundläggande del i IT-revisionen handlar om generella IT-kontroller. När vi utgår från definition av ITGC från ISACA är det definierat i “IT Assurance Guide Using COBIT “ som: “General controls relate to the environment within which automated application systems are developed, maintained and operated and which are, therefore, applicable to all the applications. They ensure the proper development, implementation and maintenance of all automated applications, and the integrity of program and data files and of computer operations.”

En revision med fokus på ITGC tillämpas med viss variation av revisionsbyråer och konsulter och vi vill gärna veta vad som omfattas då ni genomför en ITGC revision. Kommentera gärna i vår diskussionstråd på LinkedIn eller skicka till info@isaca.se så kan vi belysa det i månadsbrev de kommande månaderna.

Guidlines

IT Assurance Guide Using COBIT

COBIT 5 for Assurance

Artiklar

General Auditing for IT Auditors

The Minimum IT Controls to Assess in a Financial Audit (Part I)

The Minimum IT Controls to Assess in a Financial Audit (Part II)

IT General and Application Controls: The Model of Internalization

An Approach Toward Sarbanes-Oxley ITGC Risk Assessment

IT Control Objectives for Sarbanes-Oxley 2nd Edition-Appendix C and part of Appendix D

IT General Controls and Why We Need Them


Månadens undersökning

På vår kickoff i Maj kom vi överens om att göra medlemsundersökningar för att få bättre bild av vad ni som medlemmar vill ha som medlemsnytta. Denna månad fokuserar vi på behov av kurser för att ta en ISACA certifiering, där vi nu har två certifierade lärare som kan hålla dessa kurser. Vi uppskattar om ni tar er tid att besvarar några frågor och vi kan lova det är ingen omfattande undersökning, vilket man blir utsatt för ibland.

https://www.surveymonkey.com/r/GLS76MS


Svensk och nordisk medverkan på EuroCACS/CSX i oktober

Årets EuroCACS/CSX konferens hålls den 16-18 oktober i Geneve där EuroCACS och CSX har slagits samman till en och samma konferens. På konferensen har vi svensk och nordisk medverkan bland talarna och som programmet ser ut just nu har vi följande talare:

 • John Wallhoff (CISA, CISM): Creating Algorithms for AI-Analytics
 • Susanne Moeller-Hansen (CISA, CISM): How to Avoid Drowning in the Sea of Data and Retrieve Meaningful Intelligence
 • Christian F. Nissen (CISM, CGEIT): The Cathedral and The Bazaar - Does Governance Still Play a Role in an Agile World?

Vi har även svensk representation av Anders Sörman-Nilssen, som är ”global futurist & innovation strategist” och han kommer att öppna konferensen. Kul :-)


Aktiva medlemmar - medverka i föreningens arbete

Inför det kommande året fortsätter vi med våra medlemsmöten och andra aktiviteter för att ge dig så mycket medlemsnytta som möjligt. Vi ser gärna att fler är engagerade, aktivt eller genom att dela med sig av sina erfarenheter.

 • Vill du vara med och representera ISACA på event, kontakta: ordforande@isaca.se
 • Har du erfarenheter som du vill dela med dig, kontakta program@isaca.se
 • ISACA Community Day den 5 oktober. För att kunna delta i detta världsomfattande initiativ behöver vi några som har möjlighet att dra i det. Vill du veta mer eller redan nu känner med dig att du skulle vilja engagera dig i detta, hör då av dig till info@isaca.se

Du får också mer än gärna vara med in någon av våra kommittéer. Den verksamhet vi bedriver är en del av din medlemsavgift och ju mer vi kan göra med frivilliga krafter, desto mer medlemsnytta kan vi ge tillbaka.


Kommande aktiviteter och utbildningar

 • Medlemsmöte - Vi behöver mer kvantitativ riskanalys!, 5 september 2019, Malmö
 • MSB Informationssäkerhet för offentlig sektor 2019 (medverkan som utställare) 18-19 september
 • GRC dagarna, 24-25 september 2019, Stockholm
 • Cobit 2019 Foundation kurs, 26-27 september 2019, Stockholm
 • EuroCACS, 16-18 oktober 2019, Genève
 • ISACA dagen, 7 november 2019, Stockholm

För senaste information om våra aktiviteter besök www.isaca.se och för de internationella aktiviteterna www.isaca.com


Om månadsbrevet

Månadsbrevet tas fram av informationskommitteen och vi är intresserade av små artiklar och tips som kan vara bra för andra medlemmar. Har du något sådant på lager får du gärna skicka det till oss.

Informationskommitteen

Alexander Eriksson (ordf.) – Fredrik Hutter, Ulf Linnarsson, Ekaterina Zuckermann, Salah Shekeil

Ordförande:
John Wallhoff

… och du når oss på info@isaca.se


Vill du nätverka med andra medlemmar och få de senaste uppdateringarna, besök vår Linkedin grupp och följ oss på LinkedIn


www.isaca.se - info@isaca.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en medlem i föreningen eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.