Nyhetsbrev med senaste nytt från nätverket ROS, Regional Omställning i Samverkan. Tipsa en vän
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Framtidsstafetten

Juni 2020, nyhetsbrevet från nätverket Regional Omställning i Samverkan (ROS): Den här månaden berättar vi om skostrejken, potatisuppropet och delar andra läsvärda tips.

Skostrejk för klimatet i hela landet

bild från rådhustrappan i Örebro
Aktiva i Klimatfredag Örebro placerar sina skor på rådhustrappan under fredagen

Skostrejk för en klimatsmart omstart! Efter elva fredagar i streck med en tom Rådhustrappa fylldes den, och platsen framför, med skor i fredags den 29/5.

Sedan Coronapandemin drabbade Sverige har Klimatfredag/fridaysforfuture Örebro följt Greta Thunbergs rekommendation och avstått från att samlas för fredagsmanifeststionerna. De har pågått utanför Rådhuset sedan fredagen den 14/9 2018. Vi har istället, som Greta, uppmanat till digital manifestation hemma.

Skorna med sina skyltar med budskap om en hållbar, grön omställning när hjulen börjar snurra igen efter pandemin fick symbolisera alla som skulle velat vara på plats. Det blev en fin samling skor med viktiga budskap som fick mycket uppmärksamhet av förbipasserande Örebroare och en artikel i NA o SVT Örebros nätupplaga.

- Det är härligt att se att vi är så många som fortsätter att kräva att vi ska nå målen i Parisavtalet. Politiker o näringsliv har ett unikt tillfälle att investera i fossilfria lösningar och skapa nya jobb i hållbara framtidsbranscher, säger Katarina Strandahl, Klimatfredag/fridaysforfuture Örebro och Klimatnätverket Örebro län.

På lördagen den 30/5 genomfördes liknande skostrejker runt om i världen, bla på 70 platser i Sverige. Bakom står fridaysforfuture, saturdaysforfuture och Klimataktion. Öppet brev till riksdag och regering om #skostrejk30maj för klimatsmart omstart.

En av ROS-nätverkets medlemmar ordnade en skostrejk hemma i sin by utanför Nora. Fyra familjer valde att hänga på och bidra med skor till strejken. Det känns kul att kunna bidra på ett så enkelt sätt sa en av föräldrarna som kom med en hel påse barn- och vuxenskor. Dottern Wilma bidrog dessutom med en ramsa de lärt sig på förskolan.

Lokal manifestation

Potatisuppropet - Småskalig odling för lokal resiliens

odling i Latorp
Gemenskapen är det viktigaste

Det vi inte får ner i jorden under den närmsta tiden kan vi inte skörda i höst. Sveriges livsmedelsberedskap är inte god. Vi behöver inte vänta på beslut uppifrån, vi kan agera själva och på köpet hitta gemenskap med varandra och med jorden. I bl a Latorp, utanför Örebro, har vi en gemensamhetsodling där närmare 20 familjer satt potatis i år. På söndagar ses vi för en fika, frö- och plantbyte, kanske också en arbetsinsats. 

Potatisuppropet sprider sig i landet och många organisationer stödjer det. Så även vi, nätverket ROS, Regional Omställning i Samverkan. Här kan du läsa Potatisuppropet: småskalig odling för livsmedelssäkerhet.

Svenska kyrkan i ROS-nätverket

Willy Höglund är diakonistrateg i Örebro pastorat och kyrkans representant i ROS-nätverket. Hans huvuduppgift är att samordna personer som praktiserar eller arbetstränar inom Svenska kyrkan i Örebro. Förutom det är han med i styrgruppen för Fairtrade City Örebro, tar fram ett underlag för miljöcertifiering i Nikolais församling och var även med och tog fram riktlinjer för mål inom Örebro pastorat de närmaste åren, bl a hållbarhet.

Klimatvår

- Under de närmaste åren kommer hållbarheten att få ett stort fokus i Örebro pastorat, därför känns det extra spännande att få vara med i ROS-nätverket. Jag tror att vi kan berika varandra med våra olika erfarenheter, säger Willy. Länk till svenskakyrkan.se/orebro.

Fixa grejen, smarta tips & hemmahacks

Byt batteri på mobilen/surfplattan

Tillhör du en hemmasittande skara? Har du plötsligt tid att hitta skavankerna i hemmet, på kläderna eller i trädgården? Naturskyddsföreningen har en hel sajt med fixartips för alla – från nybörjarfixaren till proffset som vill ha inspiration. 

Sajten, Fixa grejen, är uppdelad i kapitel: Hem & MöblerKökKläder/Tyg & SkorHobby&FritidTrädgård & Balkong och Elektronik.

Framtidsveckan 2020

I år planerar vi för att sprida ut Framtidsveckan under fem veckor för att inte komprimera alla aktiviteter och därmed ge större möjlighet till att besöka fler evenemang. Framtidsveckan börjar traditionellt med helgen vecka 39 och fem veckor framåt, 26 september till 1 november. Vad skulle du vilja visa upp? Vad skulle du vilja att vi arrangerar?

Den 26/9 planerar vi för en upptakt, ett Framtidsforum med intressanta föreläsningar och workshops. Det kommer vara möjligt att hålla detta evenemang både digitalt och på plats hos ABF i Örebro.

Framtidsveckans tjej, Keep my earth clean

Maria Westerberg kommer vara vår kontaktperson. Du når henne på mariawesterholm@hotmail.com. Anmälan om programpunkter och proram kommer finnas på orebrolan.framtidsveckan.net.

Andra tips & arrangemang

  • 12/6 kl. 12-13 Transiti(on-line) TalksWhen COVID cut our wings. With planes on the ground and society homebound, what is the future of mobility? 
  • 14/6 kl. 14 Lagningscafé och klimatnätverkshäng med Degerfors klimatnätverk på Café Kaffebönan i Åtorp, Degerfors kommun. Alla är välkomna! Vid regn ställer vi in.

Klimatriksdagen har arrangerat flera webbinarier som här kan ses i efterhand:

  • ETT HÅLLBART KLIMATSMART JORDBRUK
  • HUR SER EN KLIMATSMART EKONOMI UT OCH HUR NÅR VI DIT?
  • EN KLIMATPLAN SOM HÅLLER? 
  • HUR NÅR VI EN FOSSILFRI TRANSPORTSEKTOR? 
  • RÅVARUKÄLLA ELLER KOLSÄNKA – SKOGENS ROLL I EN SNABB KLIMATOMSTÄLLNING 

Klimatfredagarna är numera digitalaFridays for Future uppmanar aktivister att lyssna på forskningen och lokala regler i Coronatiderna. Prioritera hälsa och säkerhet. Delta digitalt med text och foto i sociala medier. Använd  taggen #climatestrikeonline.

Vill du anmäla in ett arrangemang till vårt nyhetsbrev? Mejla till  ros.orebrolan@gmail.com.

Blandade surftips


Detta nyhetsbrev kommer från nätverket Regional Omställning i Samverkan (ROS).

ROS består av aktörer i Örebro län som vill lyfta fram hållbarhetsfrågorna och genom lokala initiativ bidra till en regional omställning. Sedan 2013 har representanter från Hela Sverige ska leva Örebro län, Naturskyddsföreningen Örebro län, Örebro läns bildningsförbund, Coompanion Örebro, Omställning Örebro, Hållbart Latorp, Omvända vär(l)den och Framtiden i Våra Händer samarbetat med akademi, offentliga, ideella och privata aktörer under paraplyet ROS. Från 2019 är representanter från ABF och JAK med i nätverkets arbetsgrupp. 2020 anslöt Svenska kyrkan, Örebro pastorat.
För kontakt, mejla ros.orebrolan@gmail.com

Starta en prenumeration på Framtidsstafetten. Tipsa en vän

ROS finns på Facebook och på en egen webbplats örebrolän.omställning.net.

facebook

Du får Framtidsstafettens nyhetsbrev eftersom du ingår i vårt nätverk, tidigare fått info om Framtidsveckan eller för att vi tror du är intresserad av vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.