Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.A GIRL IS A HALF-FORMED THING av Eimear McBride
Dramatisering: Annie Ryan
En hjärtskärande monolog skriven på ett skimrande, alldeles eget språk.
Texten bildar en mosaikt över en flickas turbulenta resa genom spända familjerelationer och farligt intima förbindelser och möjligen övergrepp.
Roller: 1 (1k)  Språk: Eng, No


BIRD av Katherine Chandler *) NY!
Ava och Tash står på en klippa. De blickar ut över fågelflockarna, mot sin framtid. De håller på att bli vuxna och ska lämna vårdhemmet de vuxit upp på. Ava konfronterar sin mamma, som vägrar tro på hennes berättelse. Tjejerna lever farligt med de män som omger dem. Poetiskt, starkt och egensinnigt.
Roller: 5 (3k, 2m)  Språk: Eng


CUTTIN' IT  av Charlene James *) NY!
Muna och Iqra är två unga brittiska flickor av somalisk härkomst. För Iqra är kvinnlig könsstympning en kulturell praxis som alltid funnits. För Muna är det djupt upprörande, en vidrig hemlighet. Hon tvingas till tystnad, av skam och rädsla.
Roller: 2 (2k)  Språk: Eng


DEN ÄLSKADE av Lisa Langseth
En ung kvinna gör en klassresa och förlorar sin själ. Hon tyr sig till Adam för att, bokstavligen, penetreras av kultur, omvandlas av den - men hon blir utnyttjad, för Adam är hon bara ett vackert, tillgängligt kön. Langseth visar det komplexa hos en kvinna som inte förmår skapa sig en ny roll som inkluderar allt hon är.

Roller: 1 (1k) Språk: Sv, Eng, Fra, Ty


DET DU INTE SÅG av Mats Kjelbye, efter Patrik Sjöberg/M. Luttemans bok
En ung pojke blir utnyttjad av en vuxen man och utsätts för saker han inte vågar berätta om. En man han beundrar och är i stark beroendeställning av, en man som är hans förebild. De andra vuxna, som borde ta ansvar, vänder sig bort och väljer att inte se. Med fokus på barns integritet, från ca 11 år.
Skådespelare: 4  Språk: Sv


FLICKAN OCH SKULDEN av Jörgen Hjerdt
Efter Katarina Wennstams bok
En pjäs om samhällets syn på våldtäkt. Är vi lika inför lagen? Män och kvinnor, killar och tjejer? När ord står mot ord, segrar den som vinner mest i trovärdighet i rätten. Men vad är det? Sunt förnuft, moral, värderingar? Vems värderingar?
Roller: 12 (6k, 6m)  Språk: Sv


GIRLS LIKE THATav Evan Placey
När en nakenbild av Scarlett hamnar på nätet sprids vilda rykten. Alla är snabba att döma och solidaritet och systerskap lyser med sin frånvaro. Men när en nakenbild av en kille hamnar ute i cyberspace är reaktionen en annan.
Roller: 6 (6k)  Språk: Eng  (Från ca 12 år)


GÖRA SIG AV MED EDDY av Édouard Louis
Dramatisering: Lucia Cajchanova
Eddy Bellegueule växer upp i en liten fabriksort. Sitt namn, Eddy, har han fått från någon av de amerikanska serierna hans pappa tittar på. I byn är det viktigt att vara macho. Våldet är ständigt närvarande, både hemma och i skolan. Varje dag försöker Eddy intalar sig själv att han ska bli en hårding...
Roller: 1 (1m)  Språk: Sv


IT FELT EMPTY WHEN THE HEART WENT AT FIRST BUT IT IS ALRIGHT NOW  av Lucy Kirkwood
Diijana är en 22årig sexslav från Kroatien. Nu väntar hon på sin sista torsk. Hon ska få tillbaka sitt pass, återförenas med sin dotter och börja om. Tror hon.
Det här är en drabbande pjäs om tillit och utnyttjande, livslust och människovärde.
Roller: 2 (2k)  Språk: Eng


JAG TROR PÅ DIG, ANITA av Paula Stenström-Öhman
Vad händer om ingen tror på dig? Om ingen vågar fråga? Den prisbelönade dramatikern och regissören Paula Stenström Öhmans nyskrivna pjäs är en vardagsthriller om offer, förövare och tystade vittnen i ett samtida Sverige – från subtilt vardagsförtryck till dödligt våld.
Skådespelare: 5 (23 roller)  Språk: Sv


KROSSAD av Alís Ní Ríain
En ung syster söker sina två bröder för att få svar på familjens självdestruktiva mörka öde. Alla tre är fångna av en besatthet och ett maniskt behov av att återupprepa sin sadistiska faders brutala övergrepp och moderns verklighetsflykt.
Roller: 3 (1k, 2m)  Språk: Eng, Sv


VAR ÄR ALLA? av Mirja Unge
Två tjejers uppgörelse med vad som skedde en festkväll för ett år sen. Vad hände egentligen, var det en våldtäkt? Vad är det som gör att en erotiskt laddad situation plötsligt går över styr? Ett närgånget drama om rykten, skuld och lojalitet. Om social kontroll och makt, men också om vänskap och förmågan att gå vidare.
Roller: 4 (2k, 2m)  Språk: Sv


VON DEN BEINEN ZU KURZ (STUMPY LEGS TOO SHORT) av Katja Brunner
Pappan är besatt av sin dotter. För flickan är faderns ”gränslösa” kärlek en del av hennes verklighet, hans begär en normalitet. Den bortstötta modern däremot betraktar sin dotter som en tjuv. Tragedin skapas och kommenteras utifrån. Och aldrig föminskas flickan till "ett offer". En prisbelönt och oerhörd debutpjäs!
Roller: valfritt  Språk: Ty, Eng


VILKA VILL DU LÄSA?

Vi skickar så gärna!

Berit, Lena & Franka


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/46 (0)8 411 80 85, E-post: info@colombine.se

facebooktwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.