Problem att visa nyhetsbrevet? Öppna det i webbläsaren
.

Konstfack - University of arts, craft and design

NYHETSBREV JANUARI 2019

 

AKTUELLT

Tiden flyger och Konstfack firar i år sitt 175-årsjubileum, hurra! Vårterminen inleds som vanligt med ett öppet hus innan vår forskningsvecka tar vid. Därefter ställer studenter ut på möbelmässan i Älvsjö och sedan hinns en disputation med innan vårblommorna börjar dofta. Save the date för årets vårutställning, 16–26 maj. Snart är vi där.

Surfa runt!

För den intresserade är Konstfacks hemsida full av information om såväl våra utbildningar som om allt annat som händer och är öppet för fallmänheten, till exempel föreläsningar och utställningar som finns listade i vår fullspäckade kalender. Bilden här till höger är hämtad ur en nyligen producerad kortfilm som ger en snabb inblick i våra studenters vardag, ännu mer film på vår Youtube-kanal. Enjoy!

Välkommen till Konstfack Research Week 2019!
Den pågår mellan den 28 januari och 1 februari och alla är välkomna till dess föreläsningar, seminarier och workshops. I år avhandlas bland annat teman som The house is not a home, Life with screens, Material responses och With animals. Syftet är som vanligt att lyfta fram och diskutera olika perspektiv på forskning med anknytning till konst, hantverk, design, inredningsarkitektur, visuell kommunikation och konstpedagogik i Sverige och internationellt. Klicka här för att ta del av det digra programmet.

Konstfack på möbelmässan i Älvsjö

Under parollen Outdoor Diversity deltar sistaårsstudenterna på kandidatprogrammet Inredningsarkitektur & Möbeldesign på möbelmässan i Älvsjö, "världens ledande event för skandinavisk design" enligt arrangörerna. Mellan den 5 och 9 februari visar de en bred förslagsflora med syfte att skapa en mer mångfacetterad offentlig utemiljö. Bland annat idéer om hur sambandet mellan natur och möbler förstärks. Välkommen till monter C15:30 i Greenhouse!

Åsa Pärson på Konsthantverkarna

Åsa Pärson är utbildad på Konstfack och idag adjunkt på programmet Textil. I hennes kommande utställning, på KonsthantverkarnaTillfällig Dekor i Stockholm mellan 1 och 20 februari, ses olika slags rytm i textila ytor vävda i silke, ull och rami. "Det mest värdefulla inramas av något värdefullt som inramas av något tredje mycket värdefullt. Det mest värdefulla är komplicerat, kräver koncentration och fullkomligt fokus. Det mest värdefulla tar en ocean av tid i själva tillblivelsen. Det mest värdefulla återspeglar besöken till Tokfuku-ji i Kyoto, Japan. Trädgården med en oregelbunden schackrutig stenläggning."

Vems hand är det som gör? Disputation!

Konsthantverkaren Frida Hållander, doktorand på Konstfack och HDK – Högskolan för design och konsthantverk, Göteborgs universitet, försvarar sin avhandling Vems hand är det som gör? En systertext om konst/hantverk, klass, feminism och om viljan att ta strid. I denna ställer hon frågor som: Vems hand är det som gör? Och hur kan vi genom görandefallstudier förstå konsthantverkliga praktiker som går i dialog med samhället genom görande och objekt? Genom en praktikbaserad forskning undersöker Frida Hållander frågor om makt, motstånd, konst/hantverk och objekt. Opponent är teknologie doktor Katarina Bonnevier. Välkommen till disputationen fredagen den 15 februari kl 13 i Svarta havet.


ALLTID AKTUELLT
Det händer mycket på Konstfack: utställningar, föreläsningar och seminarier öppna för alla.
Här finns en kalender med allt som är på gång, plus nyheter och pressmeddelanden: www.konstfack.se/Aktuellt


LEDIGA TJÄNSTER
Vi söker löpande kompetenta medarbetare till Konstfack. Läs mer och prenumerera på information om lediga jobb här: www.konstfack.se/Om-Konstfack/Jobba-pa-Konstfack/


OM KONSTFACK
Konstfack är en av Sveriges största konstnärliga högskolor och har sedan 1844 utbildat morgondagens konstnärer, designer, konsthantverkare, inredningsarkitekter, bild- och slöjdlärare. Alla våra utbildningar, liksom vår forskning, vilar på konstnärlig grund och vi har idag cirka 900 studenter och 200 anställda. Besök oss på Telefonplan eller på www.konstfack.se.


Du får detta nyhetsbrev eftersom du tidigare har visat intresse för vår
verksamhet eller har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.