Problem att visa nyhetsbrevet? Öppna det i webbläsaren
.

Konstfack - University of arts, craft and design

NYHETSBREV NOVEMBER 2019

Konstfack fyller 175 år och det firar vi bland annat med en finfin jubileumsbok som snart finns i en boklåda och på ett nät nära dig. Och naturligtvis på Konstfacks traditionsenliga julmarknad som äger rum nu i helgen. Välkommen!


En kollektiv historieskrivning om 175 år av kamp, glädje och misslyckanden

Den 20 oktober 1844 startades en ”Söndags-Rit-Skola för Handtverkare” av konstnären och folklivsforskaren Nils Månsson Mandelgren. 175 år, tiotusentals studenter och medarbetare senare, minns några av dessa sin tid på skolan i boken 175 år av kamp, glädje och misslyckanden, en kollektiv historieskrivning där historiska fakta samsas med ett hundratal röster som i text och bild berättar om framgång, motgång, lärda läxor och vardag. Rektor Maria Lantz sa bland annat så här vid lanseringen på Nationalmuseum tidigare i veckan: "Genom sin 175-åriga historia har Konstfack satt sin prägel på samhället i allt från designade produkter, inredningar och offentlig konst till barnböckernas illustrationer och grundskolans bild- och slöjdlärare. Konstfack finns överallt i vardagen, säkert i de flesta människors liv."

Boken finns till försäljning i skolans reception och inom kort även i vanliga bokkanaler.

Grafisk form: Hanna Fideli Fritzell

Missa inte julmarknaden i helgen!

Äntligen dags för Konstfacks julmarknad där du hittar studenternas innovativa kreationer som keramik, textil, måleri, smycken, glas, posters, skulptur, inredning och mycket annat. Passa på att fynda framtidens klassiker av samtidens stjärnor.  Workshops arrangeras för barn och föräldrar som vill skapa sina egna konstverk. Vår restaurang har öppet och serverar lunch, mackor och fika båda dagarna det vill säga lördag och första advent mellan 10 och 17. Här finns mer info om du behöver.

Foto: Maria Bonnier Dahlins Stiftelse/Hendrik Zeitler

Alumnen
Olof Marsja får Maria Bonnier Dahlin-stipendium

Grattis Olof Marsja som tilldelats årets Maria Bonnier Dahlin-stipendium. Han är utbildad vid Konstfack där han 2017 tog sin kandidatexamen på Ädellab, skolans program för smyckes- och corpusutbildning. Juryn för det prestigefulla stipendiet säger bland annat så här: "Likt en trickster gäckar han kategorier som bildkonst, konsthantverk, tradition och samtid. I hans installationer – där renhornet möter glaset från hyttan – skapar han en egen skulptural vokabulär och nya dialoger och berättelser uppstår."
Vernissaget för utställningen med 2019 års Maria Bonnier Dahlin-stipendiater, Olof Marsja och Iris Smeds, äger rum på Bonniers konsthall onsdag 4 december, kl. 18–20. Utställningen pågår till och med 26 januari 2020.

Visning av Åsa Cederqvists film Mama Dada Gaga + samtal

Mama Dada Gaga är en utforskande film som skildrar lek, tillit och konstnärligt arbete. I samarbete med sin dotter och mamma dokumenterar och iscensätter Åsa Cederqvist, konstnär och lektor på Konstfacks kandidatprogram Textil, en värld under ständig uppbyggnad. Filmen är skapad över flera års tid och består av dokumentära klipp, iscensatta scener och material som tillkommit under så kallade leksessions. 
Filmen visas i Studion på Konstfack måndagen den 9 december klockan 17.25, 18.00 och 19.30.
18.45 sker ett samtal mellan Åsa Cederqvist och Iréne Berggren, fotohistoriker, skribent och curator. Susanne Helgeson, biträdande kommunikationschef på Konstfack, journalist och författare, modererar.


ALLTID AKTUELLT
Det händer mycket på Konstfack: utställningar, föreläsningar och seminarier öppna för alla.
Här finns en kalender med allt som är på gång, plus nyheter och pressmeddelanden: www.konstfack.se/Aktuellt


LEDIGA TJÄNSTER
Vi söker löpande kompetenta medarbetare till Konstfack. Läs mer och prenumerera på information om lediga jobb här: www.konstfack.se/Om-Konstfack/Jobba-pa-Konstfack/


Konstfack är Sveriges största konstnärliga högskola inom konst, design och konsthantverk. Sedan 1844 har vi utbildat en mängd olika yrkesgrupper inom dessa fält samt bild- och slöjdlärare. Vi bedriver både konstnärlig och vetenskaplig utbildning/ forskning och har idag cirka 900 studenter och 200 anställda. www.konstfack.se


Du får detta nyhetsbrev eftersom du tidigare har visat intresse för vår
verksamhet eller har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.