Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Vad döljer de för oss...?

Här presenterar vi ett urval pjäser för vår oroliga och oförutsägbara samtid. Nu när mycket av det vi nyss ansåg beständigt, så som yttrandefrihet och demokrati, skakar i sina grundvalar. Och när alternativa fakta och populistiska kappsvängningar fördunklar tillvaron.

Dessa pjäser handlar bland annat om maktbegär och girighet, om ansvarstagande och underkastelse, rädsla och motstånd. De ger kanske inga klara svar men förtydligar våra frågor.


FRÄMLING av Gertrud Larsson

Från dansbands- och schlagerkung, via Skara Sommarland och Ny Demokrati till en av Sveriges största entreprenörer för asylboenden. Berättelsen om Bert Karlssons liv innehåller många olika vändningar. Och som alltid hos Gertrud Larsson levereras historien om asylkungen med gott humör, satirisk udd och ögon-glimtar hos både grisar, migranter och Bert.

Pjäsen skulle haft premiär på Riksteatern hösten 2016 men ställdes in i sista stund. FRÄMLING väntar alltså på sin urpremiär på en modig teater!

Roller: 6 skåd/musiker; Språk: Sv


JALTA av Lucas Svensson

I februari 1945 hölls Jaltakonferensen, några månader före andra världskrigets slut. Där den champangepimplande Churchill, den rullstolsrullande Roosevelt och den snuggatuggande Stalin anstränger sig för att göra upp om hur Tyskland och Polen ska delas efter freden.
En rasande rolig, snabbfotat intelligent pjäs.

Roller: 6m; Språk: Sv, No, Eng, Ty, Fr


≈ [ungefär lika med] av Jonas Hassen Khemiri

Martina jobbar i affär och drömmer om ekologiska odlingar, ekonomihistorikern Mani försöker undvika sin fars fotspår, Andrej söker jobb efter jobb, Freja har fått sparken och Peter är uteliggare. Alla kämpar de mot tidens marknadstänkande som hotar att genomsyra varje del av våra liv.
Det här är folkbildande underhållning på bästa nivå.

Roller: många (min. 4 skåd.); Språk: Sv, No, Dan, Isl, Fr, Eng


MANN UTEN HENSIKT av Arne Lygre

Detta stycke är skrivet i rakt nedstigande led från både Ibsen och O'Neill.
Peter blir på en segeltur så fångad av den storslagna naturen att han bestämmer sig för att sälja alla sina företag och grunda en ny stad just där. Effektivt och brutalt övervinner han allt motstånd. För Peter har pengar, och allt är till salu: Han skaffar en ex-fru, för han vill naturligtvis inte ha en fru, och när han på sin dödsbädd känner behov för ett barn skaffar han sig en dotter.
Arne Lygre har skrivit en djupt tänkvärd antikapitalistisk fabel.

Roller: 3k, 3m;  Språk: No, Eng, Ty, Fr


THE STONE av Marius von Mayenburg

Handlingen rör sig mellan sex olika år i 34 korta scener. Scenerna är konstruerade så att de sista replikerna i en scen upprepas som de första i följande scen, som utspelar sig i en helt annan tid. Så uppfattar vi en mystisk synkronitet som sträcker sig över tre tyska statsskick – det fascistiska, det kommunistiska samt vår moderna 90-tals-historia. Men rummet är konstant.
Det är huset som spelar huvudrollen - ett tyst vittne till historien.

Roller: 5k, 1m; Språk: Ty, Sv, Eng


THE RITUAL SLAUGHTER OF GORGE MASTROMAS
av Dennis Kelly

Spännande som en triller är den, och formmässigt intressant. Från vaggan till det bittra slutet följer vi en man som är ganska snäll, ganska trevlig. En medelmåtta helt enkelt. ”Godhet eller feghet?” ekar som ett mantra genom Gorges liv, fram till den dag då han får ett erbjudande han inte kan motstå. Med tre regler för ögonen (nr 1: När du vill ha någonting – ta det!) byter hans liv riktning. Och medelmåttan är strax ett minne blott.

Roller: 2k, 5m; Språk: Eng


RAGE av Simon Stephens

Vilken typ av Europa vill vi leva i? På vilka sätt påverkar en arketypisk känsla som "raseri" vår moderna verklighet? Vem uttrycker raseri, var och av vilken anledning? Stephens har skrivit en vrålande furiös pjäs som utspelar sig en våldsam lördagnatt i en stor stad någonstans i vårt anspända Europa. Ett intelligent slag i magen.

Roller: många; Språk: Eng


OIL av Ella Hickson

Oil är ett kraftfullt episkt drama som utspelar sig under 150 år - från fotogenlampans introduktion till de sinade oljekällorna. Den är civilisationskritisk, feministisk och oavbrutet fascinerande. I de bärande rollerna ser vi en mor och hennes dotter som tillsammans genomlever Västvärldens uppgång och fall.

Roller: 5k, 5m;  Språk: Eng


THE CHILDREN av Lucy Kirkwood

Hazel och Robin har inte träffat Rose på trettioåtta år. Alla tre är pensionerade kärnkraftsingenjörer som en gång arbetade tillsammans. Pjäsen utvecklar sig till ett moraliskt dilemma om huruvida den generation som vridit miljön ur led också är den som skall vrida den rätt igen. Ett uppsluppet och allvarligt kammardrama där katastrofen närmar sig bortanför det pikanta triangeldramat, vinet och gammal, något rostig, vänskap.

Roller: 2k, 1m; Språk: Eng


HÅLLA ANDAN av Zinnie Harris

En ung kvinna har ett one-night-stand med en man som senare visar sig vara djävulen. Hon åker med sin gravida syster mot Egypten. På tåget upptäcker de att betalkorten inte längre fungerar, samtliga banker har gått i konkurs, och systrarna blir avslängda mitt i ett Europa i fritt fall. Och för att nå Alexandria har de inget annat val än att ta hjälp av människosmugglare för färden över Medelhavet. En stark dystopi med humorn i behåll.

Roller: 4k, 3m, Språk: Sv, Eng


IF YOU DON'T LET US DREAM WE WON'T LET YOU SLEEP av Anders Lustgarten

Första akten beskriver i en rad scener ett England där nyliberalismen i sin framfart spräckt skyddsnäten och vänt folk mot folk. Och rovkapitalismens visar sitt allt annat än fagra anlete. Andra akten utspelar sig under en ockupation, där aktivisterna förbereder en rättegång under banderollen 'The Court of Public Opinion. Det är en pjäs med stark framåtrörelse, som ställer frågor snarare än ger några klara svar.

Roller: många (min.8 skåd) ,  Språk: Eng


DET LÖJLIGA MÖRKRET av Wolfram Lotz

Med avstamp i Joseph Conrads Mörkrets hjärta och Coppolas Apocalypse Now gräver sig Wolfram Lotz ner i vår samtids mest dåliga samvete, från missförhållandena i Afrikas gruvor till Balkankriget och vår relation till Islam. En italiensk officer i Afghanistan, en somalisk pirat, en serbisk handelsman: Alla passerar de revy i en rasande och absurdistisk fart där teatern ställs mot verklighetens långt mer bisarra galenskap.

Roller: valfritt, Språk: Ty, Sv


GENOA 01 av Fausto Paravidino

G8 uppfanns för att visa världen den totala makten hos de självvalda åtta ledarna, som också skulle visa upp hur väl de kom överens. Ceremonimästare var Berlusconi. De möttes av demonstrationer. Följderna blev en tragedi som på samma gång avslöjar och döljer allt. Denna historia berättas genom en journalist. Händelserna utspelas på en teater. Medverkande är kvinnor och män i alla åldrar, färger och nationaliteter.

Roller: valfritt; Språk: It, Sv, Eng, Ty


Vilka vill du läsa?

Skriv så skickar vi!

/Berit, Lena & Franka


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/46 (0)8 411 80 85, E-post: info@colombine.se

facebooktwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.