Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Styrelsen möts 11-12 februari

Vid 2016 års första styrelsemöte kommer programmet för rikskonferensen att stå på dagordningen. Därutöver tas bland annat ställning till preliminärt bokslut, några yttranden om statliga utredningar  och vårens ämnen för samtal med riksdagens partier.

Små kommuners utmaningar - seminarium

SmåKoms ordförade Peter Lindroth deltog i panelen när Handelshögskolan vid Göteborgs universitet höll ett seminarium den 29 januari om små kommuners utmaningar: Är vissa kommuner är för små för att möta de framtida utmaningarna? Behövs det en ny kommunreform? På seminariet lyftes frågor om kommunernas utmaningar kopplat till den demografiska utvecklingen. 

Jan Leander, kommunfullmäktiges ordförande i Bengtsfors kommun var med i debatten. Siv Sandberg från Åbo Akademi gjorde en nordisk utblick och Sverker Lindblad från  Näringsdepartementet redogjorde för Långtidsutredningens rapport. Katarina Sundberg från Finansdepartementet deltog också, liksom Birgitta Losman, som företräder SKL och Västra Götalandsregionen. 
Mera läsning finns på Handelshögskolans webb.


SmåKom reser till små kommuner

SmåKom kommer under våren att besöka små kommuners ledningar i hela landet. Hylte kommun har gästats (se nedan), och ytterligare ett tiotal besök är inbokade denna första period. Ambitionen är att besöka alla små kommuner under en mandatperiod.

Under mötena vill vi lyssna in vad som är aktuellt i kommunerna. Vi stämmer också av vårt arbete. 

Vill din kommun också ha besök? Kontakta oss.


Januaribesök i Hylte kommun

SmåKoms vice ordförande Eva Johansson och au-ledamoten Ann-Sofie Alm besökte under januari medlemskommunen Hylte. De träffade kommunstyrelsen ordförande Ronny Löfqvist, vice ordförande Henrik Erlingsson och kommunchef Per Borg.

Kommunens invånarantal har ökat något sedan 2013 till idag ca 10 400, och födeseöverskottet är postivt.

Många nyanlända finns i Hylte. För att skapa snabb sysselsättning och integration har man lokalt arbetat bland annat inom den s k "Kronobergsmodellen".

Hylte har jobbat framgångsrikt med servicekontor, där man samordnar sig med statlig service. En intressant förebild för andra kommuner.

Även bostäder och finansiering berördes under besöktet.

Här kan du se bild och text från besöket:

Hylte kommun

Civilminister Shekarabi till SmåKoms rikskonferens

SmåKoms stämma och rikskonferens går av stapeln på Strand Hotell i Borgholm den 20-22 april. Ett intressant och matnyttigt program planeras. Civilminister Ardalan Shekarabi kommer med stor sannolikhet att möta upp på konferensen under fredagen. Missa inte tillfället att få senaste nytt om kommunsektorn.
Välkommen med din anmälan redan nu via SmåKoms webb.

SmåKom, Box 141,  546 21 Karlsborg
Kontakt: Sekreterare Hilkka Eskelinen, 073 70 87 380 hilkka.eskelinen@smakom.se; www.smakom.se

Du får detta utskick som medlem till SmåKom eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.