Nyhetsbrev med senaste nytt.
Vi rekommenderar att du läser det i webbläsaren! Se det i din webbläsare!

NYHETSBREV 1/2019

Välkommen till årets första nyhetsbrev från Gård & Djurhälsan FÅR!


Första lammhjälpen

- del 2: Sondmatning av råmjölk till nyfödda lamm

Att lamm dör är inte bara sorgligt och känslomässigt bland det jobbigaste, hög lammdödlighet är också oekonomiskt och ohållbart ur ett klimatperspektiv. Lammdödlighet kan delas upp efter olika åldrar, ex; död vid födsel, död inom 5 dagars ålder, död mellan 6-60 dagars ålder och död från 61 dagar fram till slutändamål.

Läs mer här!

Branschmedel får

Genom en branschavgift från varje slaktat djur (ca 4 kr) ges möjlighet för oss inom Gård & Djurhälsan (G&D) att arbeta med frågor som är till nytta för både enskilda producenter och för branschen som helhet, detta kallar vi branschmedel.

Branschutvecklingspengarna kommer alla fårägare till del, men en tråkig sak är att cirka 50 % av de svenska lammen slaktas på mindre slakterier som inte tar ut avgiften.

Vad gör vi för fårnäringen med dessa pengar?

  • Resurs vid sjukdomsutbrott, tex Schmallenberg, Blue-tounge eller händelser som torkan.
  • Resurs i djurskyddsfrågor, slakterivägledning, dialog med länsstyrelser, djuromsorgsfrågor.
  • Smittskyddsarbete: SDS, dialoggrupp smittskydd, seminfrågor, arbete inför baggauktioner, arbete med utredning av parasitresistens som ej kan faktureras.
  • Samverkan i branschen: Handlingsplan Lamm, LRF, Elitlammsutveckling, Fåravelsförbundet, Lammproducenterna, rådgivare.
  • Samråd & expertfunktion exkl. bransch: SVA, SLU, SJV, Läkemedelsverk, Livsmedelsverk, remissvar.
  • Kunskap & information: omfattande info på hemsida, FB, Fårskötsel, annan media, internarbete med sjukdomsregistrering vid slakt.
  • Medfinansiering av LBU-projekt.
  • Referensgrupper och kommittéer: examinationskommittéer, referensgrupper, KRAVs regelrevideringsgrupp.
  • Möten/konferenser: Fåravelsförbundets riksstämma, Lammproducenternas möte , del som inte kan sättas som rena marknadsföringskostnader.

Läs mer här!

Maedi Visna-programmet har fått en egen telefontid!

Maedi Visna programmet har fått en egen telefontid varje vardag mellan kl. 9-12 på det vanliga växelnumret 0771-21 65 00, där man gör ett val att man har en MV/CAE fråga.

Vi har också en ny mailadress för alla MV- och CAE-frågor som är mv@gardochdjurhalsan.se

Nya fårkurser i kursutbudet!

Nu har vi utökat vårt kursutbud med nya kurser om foder, bete och byggnader för lammproducenter!

Nedan kan du läsa om vad kurserna innebär samt göra en intresseanmälan!

Obduktionsverksamheten i Skara tas vid årsskiftet över av Gård & Djurhälsan AB

Animalycen har upphört med sin verksamhet i Skara från och med årsskiftet. För att kunna ge djurägare och veterinärer i området en fortsatt god service tar Gård & Djurhälsan (G&D) över obduktionsverksamheten från och med 1 januari 2019.

Läs mer här!

Tips inför vårens lamning och även avvänjning av vinterfödda lamm

Annika Melin, fårhälsoveterinär

 


Tiden går fort och snart är våren här och därmed dags för lamning igen. För att tackorna ska få goda förutsättningar att klara lamningen bra krävs att de har blivit hullbedömda och grupperade så de får lagom mängd foder med rätt kvalitet efter deras behov. Scanning vid 40 – 80 dagars dräktighet är en god hjälp för att kunna gruppera tackorna på lämpligt vis.

 

Vaccination är ett viktigt och bra sätt att förebygga problem hos både tackor och lammen. Gasbrandsvaccinet skyddar mot klostridiebakterier, bland annat gasbrand och stelkramp. Gasbrand är en vanlig tarmsjukdom hos växande lamm. Sjukdomen har ett mycket snabbt förlopp och vanligast är att man hittar stora fina lamm döda på betet. Om tackorna vaccineras får lammen skydd via råmjölken. Första året tackorna vaccineras krävs två vaccinationer (= grundvaccinering), 8 och 4 veckor innan beräknad lamning. Om tackorna är grundvaccinerade sedan tidigare år ges en vaccinering ca 4 veckor innan lamning. Gasbrandsvaccin är receptbelagt. Om du är kund hos Gård & Djurhälsan hjälper vi dig gärna med recept. Telefontid alla vardagar 9-12 och 13-15 på telefon 0771-21 65 00.

 

Selentillskott behövs i många fall då Sverige generellt har selenfattiga jordar. Diskutera gärna med din foderrådgivare om det behövs extra selen och E-vitamin. Gård & Djurhälsan rekommenderar att man ger alla djur fri tillgång till ett löst/granulerat mineralfoder året runt. Ge dessutom tackorna extra E-vitamin och i de flesta  fall även selen från 8 v före lamning fram till avvänjning eller betessläpp för att säkerställa att lammen inte föds med selen/vit E-brist. Skulle lammen födas med brist kan de många gånger vara så svaga att de inte orkar dia och risken att de dör är stor. Är bristen inte så stor föds de normalt men kan senare när de börjat växa drabbas av muskelnedbrytning. Ofta drabbas bakdelen och de får svårt att gå och resa sig, men även hjärtat är en muskel och kan drabbas vilket leder till plötsliga dödsfall. 

Klippning hjälper tackan att hålla god hygien så att risken för livmoder- och juver-inflammation minskar. Klippning av tackan gör också att lammen hittar spenarna lättare. Tackorna bör klippas senast 6 - 8 veckor innan lamning.

Förbered lamningen genom att ställa i ordning lamningsboxar i god tid, ha rikligt med ren strö, värmelampor. Se till att förbereda en låda med nödvändiga saker till lamning som flytande tvål, engångshandskar, jodopax, glidslem, mjuka förlossningslinor m.m. Spara råmjölk i frysen, den kan lagras i ett år. En magsond är också en god investering så att svaga lamm kan sondas med råmjölk. Har man förberett sig ökar förutsättningen för en god lamningssäsong.

Att få till en lyckad avvänjning av vinterfödda lamm grundläggs genom att man ger lammen tillgång till lammkammare tidigt där de har fri tillgång till kraftfoder. En lammkammare är en plats dit lammen lätt kan ta sig men som stänger tackorna ute. Viktigt är att komma ihåg att ofta rengöra kraftfoderautomaten eller annan plats där kraftfodret serveras. Det växer lätt till bakterier som kan orsaka sjukdom ex. diarré om hygienen blir bristfällig. Lammen ska också ha tillgång till mineraler, friskt vatten och grovfoder av hög kvalitét.

Avvänjning sker lämpligen när lammen väger 20 kg och äter kraft- och grovfoder bra. De flesta tackor har en god mjölkproduktion upp till ca 6 - 8 veckor, där efter minskar både mängden mjölk och näringsinnehållet i mjölken. Det blir då mer ekonomiskt att ge fodret direkt till lammen istället för omvägen via tackan (stalluppfödning), då hon vid denna tid inte är så effektiv längre att ge mjölk. Det är dock viktigt att fodret är av hög kvalitet och lättsmält för lammet. Grovt, långstråigt grovfoder kommer inga lamm att växa på, å andra sidan blir det ingen mjölk av det heller. Ett lamm som växer ca 300-350 g/dag väger runt 20 kg efter 7 veckor.


Lycka till med vårens utmaningar och tveka inte att höra av er till Gård och Djurhälsan om ni har problem eller funderingar!


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.