Problem att visa nyhetsbrevet? Öppna det i webbläsaren
.

Konstfack - University of arts, craft and design

NYHETSBREV MARS 2018

 

AKTUELLT

Och så inser vi glatt, som alltid vid den här tiden, att våren snart är här. Liksom den årliga vårutställningen där knappt 200 studenter visar sina färdigheter och funderingar i och genom konsthantverk, visuell kommunikation, inredningsarkitektur, konst, bildpedagogik och design. Mycket att se fram emot med andra ord.

Martin Avila ny professor i design

Sedan 2007 har den nyutnämnde professorn Martin Avila arbetat som lektor i design på Konstfack och bland annat haft ansvar för utvecklingen av ämnet design för hållbar utveckling. Med en master i Design Studies från Central Saint Martins College of Art and Design och en examen i Industridesign från National University of Córdoba har Martin Avila också arbetat som industridesigner, grafisk formgivare, föreläsare och med diverse konsulttjänster inom designområdet. 2012 disputerade han med avhandlingen Devices. On Hospitality, Hostility and Design och var mellan 2013 och 2016 engagerad i postdoc-projektet Symbiotic tactics.

Foto: Jenny Gustafsson

Svensk excellens i Milano

Studenter från årskurs tre på programmet Inredningsarkitektur & Möbeldesign möter våren i Milano. En utställning med samhällsnyttiga möbler tar mellan den 17 och 22 april plats i Chiostro Delle Umiliate under den årliga designveckan i den italienska metropolen. Det spektakulära klostret ligger i det välkända området 5Vie och under parollen Swedish Excellence in Design Education and Journalism delar Konstfack utrymme med Carl Malmsten och arkitekturtidskriften Rum. De sistnämnda presenterar publikationen Past, Present, Future – Swedish Architecture and Design. Ben venuti!

Konstfack

En bok som växer i mötet med läsaren,

tyckte juryn i tävlingen Svensk bokkonst och gav Skrivandets förhandlingar – konflikt och ansvar i text juryns pris. Boken publicerades inom ramen för den fristående kursen med samma namn, ledd av författaren Elisabeth Hjorth, bokens redaktör. Jiri Adamik-Novak, lektor på programmet Grafisk Formgivning & Illustration, står för formgivning, foto och illustration. I juryns motivering fanns även omdömen som "opretentiös men ändå sofistikerad", "snillrik hantering av en öppen rygg" samt "goda val av papper, typografi och bild". Skrivandets förhandlingar är utgiven av Konstfack Collection

JO-anmälan avskriven

Den JO-anmälan som stiftelsen Academic Rights Watch (ARW) gjorde mot rektor Maria Lantz i januari läggs ner av JO Lars Lindström; "Anmälan föranleder inte någon åtgärd eller något uttalande från min sida. Ärendet avslutas." ARW ansåg att brott mot grundlagen begåtts vid en rekrytering av en professor till masterprogrammet Visuell kommunikation, en utbildning med en normkritisk inriktning. Konstfack tog tillfället i akt att kommunicera vikten av ämnesutveckling inom en av högskolans spetskompetenser och tolkar beskedet som att tillsättningen gjorts på helt korrekta grunder som inbegriper att tillvarata den akademiska friheten och självständigheten. Läs mer om hela ärendet här.

 

Ett seminarium, öppet för alla, om kampen för demokrati, kultur, utbildning och konst.

Också om vilka nya historier som skrivs utifrån gamla. Till exempel den om samarbetet mellan Sverige och Sydafrika som 1963 startade i staden Rorke's Drift av de Konstfacksutbildade konstnärerna Ulla och Peder Gowenius. Ett samarbete och en verksamhet vars resultat hade en stor inverkan på den sydafrikanska konstscenen, bland annat tack vare att även svarta sydafrikaner var välkomna att utbilda sig till konstnärer hos Gowenius. Seminariet har ett digert program med många talare och avslutas med en visning av den sydafrikanske filmaren Cedric Nunns senaste dokumentär om Rorke's Drift. Onsdagen den 18 april, mer info här, välkommen!
(På bilden ovan Sibongile Mabasos väv "The red, hungry lion" (1963), foto Peder Gowenius.)


ALLTID AKTUELLT
Det händer mycket på Konstfack: utställningar, föreläsningar och seminarier öppna för alla.
Här finns en kalender med allt som är på gång, plus nyheter och pressmeddelanden: www.konstfack.se/Aktuellt


LEDIGA TJÄNSTER
Vi söker löpande kompetenta medarbetare till Konstfack. Läs mer och prenumerera på information om lediga jobb här: www.konstfack.se/Om-Konstfack/Jobba-pa-Konstfack/


OM KONSTFACK
Konstfack är Sveriges största konstnärliga högskola och har sedan 1844 utbildat morgondagens konstnärer, designer, konsthantverkare, inredningsarkitekter, bild- och slöjdlärare. Alla våra utbildningar, liksom vår forskning, vilar på konstnärlig grund och vi har idag cirka 900 studenter och 200 anställda. Besök oss på Telefonplan eller på www.konstfack.se.


Du får detta nyhetsbrev eftersom du tidigare har visat intresse för vår
verksamhet eller har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.