Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev November

Mars 2020

Rikskonferens 22-24 april

Allra först en påminnelse om att det är hög tid att anmäla sig till årets Rikskonferens på Lerdalshöjden i Rättvik den 22-24 april. Vi har skapat ett välkomponerat program med intressanta föreläsare och aktuella kommunexempel.

Antalet platser är begränsat och vi erbjuder i år en starkt subventionerad konferensavgift, 2 500 kr för konferens, mat och logi. Avgiften kommer inte att bli lägre för att du väntar, anmäl dig gärna idag för att säkra din plats.

Sista dag för anmälan är den 20 mars.

Anmäl dig här!
Länk till anmälan

Länk till programmet
Länk till programmet


Kommunbesök

Under januari och februari har vi hunnit besöka fyra av våra medlemskommuner.

Grästorps kommun

Först ut var Grästorps och Essungas kommuner, två grannkommuner i Skaraborg. Diskussionerna rörde sig bland annat om bostäder, VA-frågan och kapitalförsörjning.

Askersunds kommun

Några veckor senare styrde vi kosan till Askersund och Laxå, också två grannkommuner, i Örebro län. Ämnen som var uppe på agendan var samverkansfrågor, bredbands-utbyggnad och arbetsförmedlingen. 

Samtliga kommuner lyfte också problematiken runt Trafikverket, både vad gäller kommunikation och verksamhet. Det känns bra att informera er om att vi från SmåKoms ledning bokat in ett möte med Trafikverkets generaldirektör i Borlänge i samband med rikskonferensen i Rättvik. Där kommer vi självklart lyfta de problem som ni medlemskommuner upplever.

Vi tackar kommunerna för intressanta möten och gott mottagande!


Kommunutredningen

Den 2 mars presenterades Kommunutredningen på ett seminarium som arrangerades av SNS. Utredningens ordförande Niklas Karlsson var föredragande och övriga medverkande var Gissur Erlingsson, forskare vid LIU, Britta Flinkfeldt, KSO Arjeplog och Carola Gunnarsson, vice ordf. SKR. SmåKoms ordförande Peter Lindroth fanns i publiken och var tillfrågad att kommentera utredningen vilket han gör ca en timma in i sändningen.
Ta del av seminariet genom att klicka på bilden eller HÄR.


Informationsutbyte

Kommuninvest

I slutet på februari gjorde vi ett besök hos Kommuninvest i Örebro. Vi träffade VD Tomas Werngren, vice VD Maria Vimne och Ulf Bengtsson. Det blev intressanta samtal, framförallt med fokus på Kommunutredningen. Vidare berörde vi möjligheten att låta Kommuninvest vara en av föreläsarna på höstmötet vilket vi kommer arbeta vidare med under året.

Hela Sverige ska leva

Den 6 februari träffade ordföranden och verksamhetsledaren representanter för Hela Sverige ska leva. Vi gjorde en avstämning och diskuterade gemensamma frågor såsom strandskydd, bostäder och infrastruktur. Det var bra samtal och det är angeläget att vi uppdaterar varandra för kunna påverka från olika fronter. 


På gång i SmåKom

Riksdagsbesök

Den 10-12 mars kommer SmåKoms arbetsutskott tillsammans med verksamhetsledaren träffa representanter för samtliga riksdags-partier. De frågor vi framförallt kommer lyfta handlar om Kommunutredningen, bostäder, Trafikverket och bredbandsutbyggnaden.


Strandskyddsutredningen

I juli 2019 tillsattes en utredning med uppdrag att se över strandskyddslag-stiftningen. Utredningen ska föreslå författningsändringar och andra åtgärder som innebär att strandskyddet görs om i grunden genom en ökad differentiering som tar hänsyn till att tillgången till sjöar och stränder, befolkningstätheten och exploateringstrycket varierar i landet. Läs mer om utredningen HÄR.

Den 26 mars träffar vi utredaren Catharina Håkansson Broman för att framföra våra åsikter i frågan. Är det någon fråga som du vill skicka med så skicka ett mail till charlotta@smakom.se.


Svenskt Vatten

Pär Dalhielm, VD på Svenskt Vatten, har kontaktat oss för ett möte då vi driver vissa gemensamma frågor. Vi kommer ses i slutet på mars för att diskutera nuläge, problembild, framtid och möjliga lösningar. Tillsammans kan vi bli en starkare röst och förhoppningsvis få tillstånd robusta åtgärder.


Kontakt

Charlotta Haskovec, verksamhetsledare
E-post; charlotta@smakom.se
Telefon; 0706 725 649

www.smakom.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.