Problem att visa nyhetsbrevet? Öppna det i webbläsaren
.

Konstfack - College of arts, craft and design

NYHETSBREV SEPTEMBER 2016

 

AKTUELLT

Terminen har kommit igång och cirka 900 studenter ser tillsammans med en 200-hövdad personalstyrka fram emot en intressant höst med ny kunskap och nya bekantskaper.

Grattis doktor Petra Bauer!

En solig dag i mitten av september var det så dags för vår doktorand, konstnären och filmaren Petra Bauer, att försvara sin avhandling Sisters! Making Films, Doing Politics som bland annat handlar om hur film kan vara en politisk handling. I arbetet reflekterar hon över sin egen erfarenhet av att göra politisk film och undersöker de estetiska mekanismer som samtida strategier inom kollektivt och feministiskt filmskapande utgår ifrån. Efter opponering av Annie Fletcher, chefscurator vid van Abbemuseet i Eindhoven, blev Petra Bauer med beröm godkänd av en enhällig betygsnämnd. Detta kort efter att ha börjat sin nya tjänst som professor i fri konst med inriktning mot rörlig bild på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Konstfack stärker kärnämnen genom nya professorer

De tidigare lektorerna i bildpedagogik respektive inredningsarkitektur & möbeldesign, Ulla Lind och Rochus Hinkel har befordrats till professorer. Läs bland våra samlade aktualiteter om dem, deras bakgrund, syn på respektive fält och profession.

Rosad föreläsning om rosa

Du som inte har varit på Fanny Ambjörnssons rosade föreläsning om den älskade och hatade färgen rosa få nu en ny chans. Den 16 novemver kl 16.30 i Svarta havet på Konstfack berättas om Pink – The Dangerous Colour som väcker så starka känslor, allt från vällust och begär till avsky och hat. Varför är färgen så laddad? Föreläsningen ingår i Open School, ett initiativ av programmen Visuell kommunikation/Grafisk Design & Illustration.

Transpersoner berättar

I höst lyfts en grupp transpersoner fram i SvT-serien Tjejer som oss. Bland annat får publiken möta Xenia Klein som går kandidatprogrammet i konst här på Konstfack. Hon är en av fem svenska transtjejer som i serien talar om allt från själsliv och vardag till dejting och fest. De första avsnitten släpps den 10 oktober och resterande några dagar senare. Allt på SvT Play.

Välkommen på fredagsföreläsningar!

Med ambitionen att förse främst våra masterstudenter med oväntad kunskap presenterar Konstfack i höst den nionde omgången av föreläsningsserien Friday Lectures, öppen för alla. Denna gång avhandlas ekonomi ur en rad olika vinklar under rubriken Share and Care Beyond Market and StateKlicka här för hela programmet.

Konstfack på ForskarFredag

Det årliga evenemanget ForskarFredag i Vetenskapens Hus regi äger i år rum den 30 september på Debaser Medis i Stockholm. Där kan till exempel bekantskap stiftas med vår doktorand Maja Frögårds forskningsprojekt Supporting co-creation of knowledge and understanding through form and materialization som bland annat handlar om att hitta sitt eget förhållningssätt till vad design kan bidra med. Maja är doktorand på Konst, teknik och design – Konstfacks och KTHs gemensamma doktorandprogram.


Vidareutbilda dig på en fristående kurs i vår, ansök senast den 17 oktober!


ALLTID AKTUELLT
Det händer mycket på Konstfack: utställningar, föreläsningar och seminarier öppna för alla.
Här finns en kalender med allt som är på gång, plus nyheter och pressmeddelanden: www.konstfack.se/Aktuellt


LEDIGA TJÄNSTER
Vi söker löpande kompetenta medarbetare till Konstfack. I skrivande stund tre lektorer, bland annat i inredningsarkitektur. Här kan du läsa mer om tjänsterna och även prenumerera på information om lediga jobb: www.konstfack.se/Om-Konstfack/Jobba-pa-Konstfack/


OM KONSTFACK
Konstfack är Sveriges största konstnärliga högskola och har sedan 1844 utbildat morgondagens konstnärer, designer, konsthantverkare, bild- och slöjdlärare. Alla våra utbildningar och forskning vilar på konstnärlig grund och vi har idag cirka 900 studenter och 200 anställda. Besök oss på www.konstfack.se.


Du får detta nyhetsbrev eftersom du tidigare har visat intresse för vår
verksamhet eller har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.