Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

NR 6 SEPTEMBER 2015


Bästa medlemmar! 

Dikt an är nu tillbaka efter sommaruppehållet. Jag hoppas att ni alla har haft en fin tid och en bra start efter semestern. I det här numret har jag intervjuat författaren och illustratören Anna Andersson, som bland annat berättar om samspelet mellan bild och text. Anna-Klara Mehlich berättar om sitt vackraste ord och några tips och nyheter finns också med. 

Och en påminnelse: Har du tips på något du vill se i Dikt an så hör gärna av dig till mig!  hedvig.vanberlekom@forfattarcentrum.se

Hedvig van Berlekom, red


På gång

Översättarstöd - ansökningsperioden pågår nu!

Översättarstödet ska ge ökade möjligheter till försörjning och synlighet för författare med invandrarbakgrund i regionen. Det ska också öka förlagens ekonomiska möjligheter att satsa på i Sverige ännu ej kända författare som skriver på annat språk än svenska. Läs mer på: www.oversattarstod.se

Aktuellt på FCV:s hemsida

Den nya sidan Aktuellt (som ligger under medlemssidorna på FCV:s hemsida) kompletterar Dikt an, då nyheter behöver komma ut snabbare. Titta gärna in med gämna mellanrum så att du inte missar något!  


Intervju med Anna Andersson - en av våra nyaste medlemmar

Foto: Fredrik Andersson

Vem är du?
Jag är en författare och illustratör som bor Laholm med man och tre barn. Jag går ibland lite annorlunda vägar än samhället förväntar sig, som t ex att jag som tjugoåring valde att vara hemmamamma. Jag är glad att jag gick den vägen. Annars hade jag kanske inte blivit barnboksförfattare. Jag läste mycket för barnen och det gav mig en bra grund för att skriva barnböcker. Jag är troende kristen och hämtar inspiration i Bibeln. Det finns mycket att hämta där. Det har många fantasyförfattare före mig upptäckt.

Berätta något om ditt författarskap! 
Att skriva och måla har varit mina två stora intressen i hela mitt liv och att bli författare har alltid varit en stor dröm. Men i tonåren tyckte jag att jag hade för dålig fantasi och det gjorde att jag gav upp den drömmen. När jag var 30 år fick jag ändå idén till min första bok, och när jag väl började arbeta med den satte fantasin igång!

Boken, Resan till Kungens rike (2013), är en fantasybok för mellanstadieåldern. Var inte rädd (2014) och En annorlunda pusselbit (2015), är de två fristående uppföljarna. Jag har också skrivit och illustrerat en bilderbok för yngre barn som heter Krubilum hittar ett hus. Jag illustrerar även bilderböcker åt barnboksförfattaren Malin Hedström. Just nu håller jag på med bilder till vår tredje bok som beräknas komma ut i november i år.

Hur är det att jobba som både illustratör och författare? Hur sker samspelet mellan bild och text för dig?
Texten ger idéer till bilder och bilder ger idéer till text. När jag började med min första bok fick jag idéer från två tavlor som jag hade målat tidigare, innan jag ens hade idén till boken. Jag hade under en period ofta målat en liten flicka i en stor värld, och det blev grunden för den boken. En av de tavlorna blev sedan baksidesbild på boken. När jag kör fast i skrivandet hjälper det ibland att skissa lite, eller göra illustrationer, då kan jag få idéer till texten. När jag gör personporträtt ritar jag de olika personerna så att jag kan ha dem framför mig när jag skriver. En fördel med att själv illustrera mina böcker är att jag kan ändra i texten när jag gör bilderna. När jag höll på med en illustration till den senaste boken upptäckte jag t ex att en kedja borde vara större i förhållande till huvudpersonen än vad jag hade beskrivit den i texten. Då kändes det bra att slippa rätta bilden efter texten och istället göra tvärtom. Det är skillnad att illustrera åt någon annan. Då får jag en färdig text, och eftersom idéerna inte är mina från början behöver jag ibland skissa ganska mycket innan jag kommer på en stil som ändå känns som min. Detta utvecklar mig eftersom jag blir tvungen att tänka utanför mina ramar och hitta sätt att rita sådant som jag själv inte skulle ha kommit på.

Vad läser du just nu?
Jag har just läst ut Fredrik Backmans bok Min mormor hälsar och säger förlåt. Jag älskar hans bildspråk! Han är väldigt bra på att hitta bilder och han gör det på ett humoristiskt sätt. Dessutom har han en kärleksfull ton och plockar fram det fina hos de olika karaktärerna - hur omöjliga de än verkar från början.


TIPS: En skrift på egna villkor - symposium

Akademin Valand hälsar välkommen till 'En skrift på egna villkor', ett halvdagssymposium om konstnärlig forskning i litterär gestaltning. Läs mer här!


Sveriges Författarförbund utlyser punktstipendier ur Fotokopieringsfonden

Berättigade att söka stipendier är författare och översättare av skön-, fack- och barn- och ungdomslitteratur, inklusive kulturjournalistik, samt författare och översättare av publicerade dramatiska verk. Ansök senast den 1 oktober 2015.

Klicka här för vidare info!

 


Det vackraste

Anna-Klara Mehlich svarar på frågan: Vilket är ditt vackraste ord?

Välkommen är ett av de vackraste ord jag vet. För mig är det ett mjukt och varmt ord. Att säga välkommen till människor vi känner, och ännu inte känner, leder ofta till fina möten, nya tankar och stor glädje. Det får oss att känna oss önskade, något vi alla längtar efter. Välkommen … vad roligt att just du läser dessa rader. 


Författarcentrum Väst
Prinsgatan 12
413 05 Göteborg
www.forfattarcentrum.se

Information
Peter Nilsson
peter.nilsson@forfattarcentrum.se
031-41 63 19

Dikt an
Hedvig van Berlekom 
hedvig.vanberlekom@forfattarcentrum.se
031-41 63 19

Kansli
Majvi Liljegren

majvi.liljegren@forfattarcentrum.se
031-41 63 20 

Författarförmedling
Kennet Klemets

kennet.klemets@forfattarcentrum.se
031-41 63 21

Forum för poesi och prosa
poesiochprosa@forfattarcentrum.se

Thomas Skuja

thomas.skuja@forfattarcentrum.se
031-751 25 50

Andrés Stoopendaal
andres.stoopendaal@forfattarcentrum.se
031-751 25 50

Pål Börjesson
pal.borjesson@forfattarcentrum.se

 

 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.