Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Jämställts nyhetsbrev

Nytt år, nya möjligheter! Det kan kännas som att världen går åt fel håll när det gäller jämställdhet och inkludering  och  därför är det viktigare än någonsin att vi tillsammans jobbar med dessa frågor. Det händer mycket positivt också, det får vi inte glömma! I detta nyhetsbrev ger vi bland annat tips på bra filmer att använda i skolan, diskuterar Bamse och källkritik och tipsar om en ny utbildning!


Bamse och källkritik

Det känns ibland som att källkritik är något av det viktigaste vi kan lära ut till våra barn. I ett kommande nummer av Bamse diskuteras detta ordentligt.

Lille Skutt får syn på ett läskigt monster i skogen och berättar för alla han möter om vad han har sett. Snart är ryktet i gång bland kullarna – men journalisten Nina Kanin börjar undersöka vad som är sant.

Det är handlingen i ett kommande nummer av tidningen "Bamse", med temat källkritik.

– Internet är lite som den mörka skogen där Lille Skutt ser monstret. Vi har gjort en Bamsehistoria på det temat och i samma nummer går Bamses skola in på djupet om just källkritik, säger "Bamses" chefredaktör Charlotta Borelius.


Musik och normer

Ny utbildning för förskolepedagoger 

Hur kan vi använda musik på ett normkreativt sätt i förskolan? Musik är ett fantastiskt verktyg för att utmana normer! Genom musik skapas nya sätt  att interagera, kommunicera och mötas över gränser .

Under våren 2017, med start i april, anordnar Jämställt en utbildning för förskolepedagoger i Stockholmsområdet. Vid tre tillfällen under veckorna 15, 17 och 19 arbetar vi kreativt och praktiskt med att undersöka och utmana normer kring musik och med hjälp av musik. Utbildningen anordnas som en nätverksträff där intresserade pedagoger från olika förskolor är välkomna.  Inga speciella förkunskaper krävs men gärna ett intresse för musik och en vilja att föra kunskapen vidare till resten av förskolan. Läs mer och anmäl intresse redan idag!


Kvinnorna fanns!

Svenska skolböcker i historia har länge kritiserats för att innehålla för få kvinnor. Skarhult lanserar sex nya kortfilmer för mellan- och högstadiet om Sveriges dolda kvinnohistoria för att kunna ge en sannare bild.

I en alldeles nyutkommen historiebok för åttondeklassare nämns fler nazister vid namn än kvinnor. Som motkraft till ensidigheten lanserar därför Skarhults Slott (som gör utställningar mm) sex nya kortfilmer om den dolda kvinnomakten. Kortfilmerna är ett unikt privat initiativ för att kompensera för den skriande bristen på kvinnor i svenska skolbarns undermåliga historieundervisning. De rekommenderas som komplement till historieundervisningen i mellan- högstadiet. Lärare är fria att använda filmerna med tillhörande instuderingsfrågor i undervisningen. Kort sagt: dags att lära om historien! Se filmerna!


Boka utbildningar nu!

Nu är våren nästan helt fullbokad. Vill ni vara säkra att få utbildning till hösten 2017,  boka redan nu!  
Läs mer om våra utbildningar!


Reda ut begreppen?

Behöver du hjälp att reda ut begreppen? I en ny skrift som ges ut av "Nationella sekretariatet för genusforskning" beskriver en rad forskare ord som genus, rasifiering, intersektionalitet, cisnormativitet, posthumanism och normkritik. Ambitionen är att göra genusvetenskapliga ord och begrepp användbara för en målgrupp som är intresserad – men som inte nödvändigtvis har förkunskaper. Texterna ska därför vara lättillgängliga utan att komplexiteten går förlorad. 

Ladda ner skrifen som PDF. 


Gratis material!

Ni vet väl att vi har massa gratismaterial att ladda ner på vår hemsida?

Läs mer!


Kuvade rum

Vi vill tipsa om en uppsats av Christine Bylund som ger en bra inblick i teorier kring funktionsmakt-ordningen. 

Läs uppsatsen här!


Tips om film!

En bra film från UR om varför det inte är okej att använda n-ordet.

Använd den i din verksamhet!

Men var noga med att inga kränkningar är accepterade i några diskussioner. Se Melanin: DET ÄR INTE OK!  här.


Halva priset

Vår bok Motiver mera - möjligheternas pedagogik! säljs nu för halva priset eftersom vi har fått det resterande lagret från Gleerups.  Beställ här!


Följ oss på sociala medier!



Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Unsubscribe: Vill du avsluta din prenumeration, skicka ett tomt mejl till: nyhetsbrev-unsubscribe@jamstallt.se så plockas den adressen bort automatiskt.