Newsletter with the latest news. Problem viewing? View it in your browser.

Gör en annan värld möjlig!

Sverige är idag ett land på väg mot skenande klassklyftor, där välfärdsstaten privatiseras i snabb takt och klasstillhörighet allt tydligare dömer människor till olika levnadsstandard och livslängd. Så här kan vi helt enkelt inte ha det. Att motverka klassamhället är en av ABFs prioriterade utmaningar. Detta gör vi genom att synliggöra orättvisor och skapa rum för människors erfarenheter och berättelser – vi vill stärka samhörigheten för alla med ett gemensamt intresse av ett solidariskt och jämlikt samhälle. Vi bedriver också verksamhet som överbryggar kunskaps- och utbildningsklyftor, och vi fungerar som en resurs för människors organisering. ABFs folkbildningsarbete ska ge mest till dem som fått minst och står längst bort från makt och inflytande. 

I det här nyhetsbrevet vill vi ge dig tips på hur du med folkbildningens hjälp kan engagera dig för en mer jämlik värld. Rusta dig med kunskap och möt dagens och framtidens utmaningar tillsammans med oss!


Vill du inte ha nyhetsbrevet i fortsättningen är det bara att klicka på den röda länken längst ner i detta mail så blir du avregistrerad från sändlistan. Längre ner kan du också läsa om hur vi på ABF i Uppsala län hanterar dina personuppgifter.


Ny antologi: Klass i Sverige

Vill du veta mer om hur det svenska klassamhället ser ut idag? Vill du bekämpa det? Köp den nya antologin Klass i SverigeABFs webbutik och starta en studiecirkel hos oss.

Under våren 2018 genomförde tankesmedjan Katalys, tillsammans med professor Göran Therborn och ett 20-tal forskare, en stor utredning om det svenska klassamhället. Rapporter publicerades, presenterades och diskuterades. Nu har allting uppdaterats och samlats i den nya antologin Klass i Sverige: Ojämlikheten, makten och politiken i det 21:a århundradet tillsammans med en studiehandledning som är perfekt för cirkelverksamhet. Du kan även boka en föreläsning från varje enskild författare. Besök den här sidan för mer information eller kontakta din verksamhetsutvecklare på ABF i Uppsala län. 


Till dig som älskar att vara cirkelledare (och till dig som tvekar)

Många av de allra bästa cirkelledarna är tveksamma till en början. Ofta beror det på en ofullständig bild av vad rollen som cirkelledare innebär. Som cirkelledare bestämmer du inte över andra, och du delar varken ut guldstjärnor eller repressalier. Du är den pedagogiska vägledaren, en inspiratör som håller samman studierna och entusiasmerar gruppen. Och viktigast av allt: cirkelledaren är själv deltagare, och lär sig tillsammans med de andra. Du behöver alltså inte vara expert inom något särskilt ämne för att bli en fantastisk cirkelledare! Cirkelledaren är den som deltagarna vill bli ledda av, inte nödvändigtvis den som helst vill leda. Du har vad som krävs – upptäck det tillsammans med oss på någon av våra cirkelledarutbildningar! 

Våra cirkelledarutbildningar ger dig värdefulla verktyg och kunskaper om demokratiskt lärande, rollen som ledare och ABFs bildningssyn. Utbildningarna är meriterande och passar både för dig som just börjat samarbeta med ABF och för dig som behöver fräscha upp dina kunskaper. Under våren 2021 kommer våra cirkelledarutbildningar att genomföras på distans via den digitala plattformen Microsoft Teams. Efter avslutad utbildning tilldelas du en egen an­vändar­licens till Teams, så att du kan starta en studiecirkel på distans. Vill du gå cirkelledarutbildningen på helg eller vardag, kvällstid eller dagtid, under ett enda tillfälle eller flera? Det finns flera varianter att välja på – anmäl dig redan idag genom att kontakta din verksamhetsutvecklare på ABF i Uppsala län!

Cirkelledarutbildningar vårterminen 2021:

* Söndag 21/2 kl. 9–17
(anmäl dig senast 14/2)

* Måndagar 8/3, 15/3 & 22/3 kl. 18–20.30
(anmäl dig senast 22/2) Närvaro krävs på samtliga träffar!

* Söndagar 11/4 och 18/4 kl. 8.30–12.30
(anmäl dig senast 28/3) Närvaro krävs på båda träffarna!

* Söndagar 23/5 och 30/5 kl. 8.30–12.30
(anmäl dig senast 16/5) Närvaro krävs på båda träffarna!


Tvärfackliga utbildningar – digitala utbildningar våren 2021

Nu har vi äntligen öppnat upp anmälningarna för vårens tvärfackliga utbildningar som anordnas i samverkan med LO-distriktet mellansverige och LO-anslutna fackförbund i Uppsala län.Tills vidare kommer alla utbildningar genomföras digitalt. Här kan du se vilka utbildningar och datum som gäller. Är du redo att ta nästa steg på din fackliga bildningsresa? Kontakta ditt fackförbund för mer information och anmälan!


MÅNADENS LÄSTIPS!

Behöver din cirkel eller förening inspiration? Varje månad lyfter vi fram ett studiematerial från ABFs omfattande webbutik. Den här boken rekommenderar vi varmt!

Folkets Röst av Fredrik Pettersson

"Jag skulle tro att det finns mer av klassvrede nu i Sverige än vad det gjort på ett halvt sekel, men samtidigt ser vi nästan intet av klassmedvetenhet, eller organiserat, radikalt medvetande. Vad vi ser är blint hat, som när en ilsken ung kille slänger en sten på en polisbil i en förort, eller när en arbetare i känslan av att ingen längre bryr sig om honom eller henne, vänder sig till SD som levererar en enkel syndabock för alla problem. De texter som finns samlade i denna bok visar en annan väg."
Göran Greider, ur bokens förord

Folkets röst handlar om 2010-talets Sverige. Om klassamhället, det hårda arbetslivet, ojämställdheten och rasismen. Men boken handlar också om hopp, vilja och organisering. Om en längtan efter någonting annat. Det här är en bok som manar till eftertanke och handling, till diskussion och debatt. Men också en bok som ställer frågor och krav, en bok som vill förändring. I Folkets röst samlas ett urval av Fredrik Petterssons krönikor från tidningen Folket, publicerade mellan 2011-2015. Det finns också en studiehandledning till boken för dig som vill ordna en studiecirkel med boken som utgångspunkt.

Här hittar du boken i ABFs webbutik!


Så här behandlar ABF i Uppsala län personuppgifter vid prenumeration av nyhetsbrev:
ABF i Uppsala län behandlar personuppgifter i samband med anmälan om prenumeration av nyhetsbrev. Behandlingen sker för att ABF i Uppsala län ska kunna administrera prenumerationen och skicka ut informationen. Den rättsliga grunden är att fullgöra det avtal som ingåtts i samband med anmälan som prenumerant. 
ABF behandlar även ABF-deltagares personuppgifter för marknadsföringsåtgärder avseende studieförbundsverksamhet, med stöd av den rättsliga grunden intresseavvägning utifrån vårt berättigade intresse att marknadsföra våra tjänster och produkter. Som huvudregel behandlas personuppgifter i detta fall för ändamålen administration och direkt marknadsföring under det verksamhetsår en registrerad deltar i ABFs verksamhet och i upp till 24 månader därefter. Därefter gallras dessa personuppgifter.

Tipsa en vän om vårt nyhetsbrev!


LO:s poddserie om ojämlikhet

I åtta avsnitt intervjuas forskare och experter om Sveriges väg från världens mest jämlika land till dagens växande klyftor. Är vi dömda till ständigt växande klyftor eller kan vi välja en annan väg? Poddserien bygger på LO:s jämlikhetsutredning och är producerad av SMT radio. Berättare är Nina Zanjani. Du hittar poddserien på Spotify eller på LO Play.


Akademi & Aktivism

Vad händer när en forskare möter en aktivist? Hur kan utbytet mellan vetenskaplig studie och medveten förändringsinriktad praktik se ut? Detta är frågor som vi vill undersöka med vår nya serie Akademi & Aktivism. Seriens första samtal – Den främlingsfientliga arbetarklassen och den toleranta medelklasssen? – sändes den 17/12, och där mötte sociologen Mikael Svensson aktivisten Karin Bennemo. Samtalsledare var Ylva Larsdotter. Här hittar du sändningen


Så knäcker vi SD-koden!

Så knäcker vi SD-koden är en verktygslåda för dig som är lokalt aktiv i arbetarrörelsen. Den samlar goda exempel på hur olika delar av arbetarrörelsen runt om i landet gör för att motverka den samhällsutveckling som gjort att upp emot var femte väljare kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna. Här hittar du boken med tillhörande studiehandledning i ABFs webbutik!


Följ ABF i Uppsala län på Facebook!


Digitala filosoficaféer i februari

TISDAG 16/2 
Distansträff via Zoom, kl. 18–19.30
Tema: Språk. Språket är ett viktigt verktyg för att göra oss förstådda. Men hur fungerar språk och vilken roll spelar det för oss? Och påverkar valet av språk våra möjligheter att vara oss själva?

TORSDAG 25/2
Distansträff via Zoom, 18–19.30
Tema: Effektivitet. Effektivitet är ett ord som dyker upp dagligen i tidningar och på arbetsplatser. Men vad menar vi när vi strävar efter effektivitet och hur påverkar det vårt arbete och våra liv? Är effektivitet alltid något bra eller kan effektivitet rent av motverka det vi vill uppnå?

När vi filosoferar med andra ställer vi de stora frågorna och ger oss ut i det okända. Inga förkunskaper krävs – allt du behöver är nyfikenhet, ett öppet sinne och din egen erfarenhet. Du behöver inte installera Zoom-appen för att kunna delta. I samarbete med Svenska Sällskapet för Filosofisk Praxis (SSFP).

Boka plats via: susanna@existensis.seOM ABF
ABF är Sveriges största studieförbund och vi erbjuder studiecirklar, kurser, föreläsningar och kulturarrangemang i landets alla kommuner. ABF är partipolitiskt och religiöst obundet, men vi arbetar aktivt som idérörelse i överens­stämmelse med arbetarrörelsens grundläggande värderingar.


KONTAKT: 
Växel: 010-199 04 40, E-post: info.uppsala@abf.se
Besöks- och postadress: S:t Persgatan 22 B, 753 29 Uppsala

homepagefacebook

You are receiving this newsletter since your are a customer or you have signed up on our newsletter. If you would like to unsubscribe, click here.