NSPH Nyhetsbrev Nr 9 2020. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 9 - torsdagen den 24 september 2020


Krönika: "Många längtar efter att få möta andra med liknande erfarenheter "

I en krönika skriver Emelie Lundin, projektledare för Inflytande i rättspsykiatrin, att de första fokusgrupperna börjar i höst. Där ska före detta patienter och anhöriga mötas i mindre fokusgrupper om hur vården fungerat, hur man tänker kring egenmakt och inflytande samt hur man upplevt bemötande från samhället och omgivningen i sin situation.

- Det finns många som är beredda att dela sina berättelser för att för att bidra till att göra vården bättre. Det tycker vi är fantastiskt! Vi har förstått att många längtar efter att få möta andra med liknande erfarenheter. För att känna att man inte är ensam, skriver Emelie Lundin. Läs hela krönikan>>


Få inspiration, kunskap och motivation kring utvecklingsarbetet inom psykiatrisk vård och omsorg!

Du vet väl om att du kan följa vår inspirationsdag Morgondagens psykiatri 9/10 på distans? Den kommer webbsändas och göras tillgänglig för dig som inte kan eller vill resa just nu. Det bästa av allt: digitalt deltagande kostar ingenting! Däremot vill vi att digitala deltagare anmäler sig.

Här kan du anmäla dig till den digitala konferensen>>
Läs mer om konferensen och ordinarie anmälan>>


Välkommen till en kunskapsdag om rättspsykiatri som anordnas av NSPH:s Arvsfondsprojekt Inflytande i rättspsykiatrin i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Dagen syftar till att ge en övergripande introduktion i ämnet rättspsykiatri. Vi lyssnar till flera inbjudna gäster från forskningen och professionen, samt även en brukar- och anhörigpanel som belyser rättspsykiatri med berättelser och reflektioner utifrån den egna erfarenheten.

Kunskapsdagen vänder sig till NSPH:s medlemsorganisationer men övriga intresserade är välkomna att delta digitalt. Konferensen kommer webbsändas och kan följas via länk på vår hemsida. 
Mer information och program>>


Facebook-evenemang>>

Länk till livesändning>>


Åsa Moberg kommer till anhörigkonferensen 13/11

Vi är glada över att författaren och debattören Åsa Moberg kommer att delta på vår inspirationsdag om stöd till anhöriga till personer med psykisk ohälsa, under rubriken ”Anhöriga – de omöjliga?”. Hon har sällskap av fler intressanta talare som bland andra Annika Strandhäll (s), talesperson i jämställdhetsfrågor, Jenny Kindgren, verksamhetsutvecklare anhörigstöd, Riksförbundet Attention samt Maria Berglin och Sofi Hult, anhörigkonsulenter i Gävle. Syftet med dagen är att få inspiration, kunskap och motivation att förbättra stödet till anhöriga! OBS: Konferensen kommer webbsändas. Mer information och program>>


INTRESSEPOLITIK:
Nu har NSPH yttrat sig rörande den pågående utredningen om sjuk- och aktivitetsersättning, kring det som rör möjligheten till arbete, studier eller ideellt arbete. Många inom NSPH:s medlemsförbund med psykisk ohälsa/sjukdom uppbär aktivitets- eller sjukersättning. Vi menar att om dessa personer orkar och vill engagera sig exempelvis i en förening, bör detta betraktas som rehabilitering och inte jämföras med ett vanligt arbete. Det är viktigt att man får arbetsträna eller engagera sig ideellt utifrån sin ibland varierande arbetsförmåga.

Läs yttrandet här>>


Hösterbjudande i webbutiken 

Nu har vi sänkt priset i webbutiken på våra populära broschyrer som rör barn och unga! Informationsmaterialet har tagits fram i samarbete med unga och tar upp psykisk ohälsa och hur man möter det på ett klokt sätt. Som ung eller vuxen. Beställare är ofta skolor, ungdomsmottagningar och andra verksamheter som kommer i kontakt med unga. Läs mer och beställ här>>

Såhär kan funktionsrätten förbättras

Nu lanseras webbplatsen www.respektforrattigheter.se ”Respekt för rättigheter?” är en rapport om hur Sverige lever upp till FN:s funktionsrättskonvention. Rapporten innehåller skarp kritik och över 130 konstruktiva förslag till förändringar! NSPH är en av alla de organisationer som står bakom rapporten.


Glada nyheter: Nu finns NSPH i Värmland!

Den 8 september skrev åtta patient-, brukar och anhörigföreningar under en gemensam överenskommelse om samverkan och har därmed bildat NSPH Värmland. Stort grattis och lycka till med ert gemensamma arbete. Hurra!

Här finns mer information om nätverket>>


Två nya poddavsnitt ute nu!

Martin Börjesson om socialtjänstens eviga konflikt

Docent Martin Börjesson funderar mycket på varför socialtjänstlagen är så intressant och varför debatten om den numera är så lågmäld. Lyssna på avsnittet>>

Ylva Larsson om samjuklighet

Hjärnkollsambassadören Ylva Larsson berättar om sina erfarenheter av att ha levt ett liv med ett blandmissbruk och psykisk ohälsa. Hon är en av deltagarna i den referensgrupp som NSPH startat för att samla erfarenheter från personer som levt med både ett drogmissbruk och psykisk sjukdom.

Lyssna på avsnittet>>


facebooktwitterhomepagelinkedininstagram

Välkommen till NSPH:s nyhetsbrev, som håller dig uppdaterad om viktiga händelser och relevanta nyheter ur ett patient-, brukar- och anhörigperspektiv. Vi arbetar för att öka inflytandet på psykiatriområdet för våra organisationer och för de människor vi företräder.

Nyhetstips: mejla till lisa.ringstrom@nsph.se


Avregistrera din prenumeration, klicka här.  Kontakta NSPH info@nsph.se