Mobbningen i Sverige kommer att kosta 17,5 miljarder. Problem att se innehållet nedan? Se det i webbläsaren.

Mobbningen i Sverige kommer att kosta 17,5 miljarder

Mobbningens kostnader - 17,5 miljarder

Mobbning skapar inte bara stort mänskligt lidande, utan innebär också stora ekonomiska kostnader för samhället under lång tid. Friends har låtit nationalekonomer räkna på mobbningens kostnader för samhället.

Resultatet visar att den mobbning som sker i år kommer att kosta samhället 17,5 miljarder kronor på 30 års sikt. Det är lika mycket som 35 800 lärarårslöner. Dessa kostnader fördelas på olika aktörer i samhället, exempelvis arbetsförmedlingen, försäkringskassan och kommunerna. Att förebygga och motverka mobbning har dock en betydligt lägre kostnad. Har vi då råd att avstå från att agera?


Testa verktyget

Friends har tagit fram ett verktyg där du kan se hur mycket mobbningen kommer att kosta i ditt län, din kommun eller på din skola. Sprid sedan vidare ordet till dina vänner i sociala medier eller via mail till dina kommunala politker. Genom att tillsammans sätta press på beslutsfattare kan vi göra skillnad för barn och unga i kampen mot mobbning. 

Mobbningen i Stockholm kommer att kosta 1,6 miljarder

Se hur mycket mobbningen kommer att kosta i ditt län, din kommun eller på din skola.


Vad krävs för förändring?

När man pratar om mobbning är pengarna egentligen inte intressanta, det högsta priset är mänskligt och betalas av de barn som utsätts. Men när våra politiker får de ekonomiska kostnaderna för mobbningen presenterade för sig ökar också pressen på dem att agera. Dessa är Friends politiska krav:

  • Inrätta en statlig fond som hjälper huvudmännen, alltså kommuner, företag och andra som driver skolor, ekonomiskt med trygghetsarbetet.
  • Kräv att samtliga huvudmän återkommande mäter och redovisar hur det ser ut med mobbning och kränkningar i deras skolor.
  • Prioritera upp trygghetsarbetet både i lärarutbildningarna och i lärarnas fortbildning.
  • Skärp Skollagen gällande hur många elever en skolkurator maximalt får ha ansvar för.


facebooklinkedininstagramyoutube

Du får detta brev eftersom du stödjer Friends verksamhet. Vill du inte har fler brev från oss, klicka här.