Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Nyhetsbrev 1 2015

Grannsamverkan sprider sig

Grannsamverkan ökar i landet vilket är mycket glädjande. I en riksrepresentativ undersökning som Trygg Hansa låtit undersökningsföretaget Novus göra uppger så många som 19 procent att de är engagerade i Grannsamverkan. Det ökade intresset märks också genom att materialbeställningarna ökar och att pressklippen om Grannsamverkan i Sverige blir fler. Varje vecka publiceras dessa på Samverkan mot brotts hemsida.

Här är några exempel:
Sydsvenskan – Antalet bostadsinbrott blir allt färre
Sundsvall Tidning – Grannarna skyddar ditt hus från tjuvar
ttela - Grannarna ska se efter varandra i Vargön

 


Stort intresse för filmerna om Grannsamverkan

I december lanserades filmmaterialet om Grannsamverkan för utbildningar och kunskapslyft vid årliga träffar. Det är totalt 14 filmer som beskriver vad grannsamverkan är, hur man kommer igång, kontaktombudens uppgift och om hur man säkrar upp sitt hem. En av filmerna, ”Tänk som en tjuv”, är en kortare intresseväckare om Grannsamverkan. Hittills har den visats närmare 20 000 gånger på Youtube. Här finns filmerna, som förutom på svenska även finns på tre andra språk.

 


Inbrotten ökar - tipsen som skyddar

Enligt Brottsförebyggande rådets statistik ökar antalet anmälda inbrott mot föregående år med i snitt 6 %. Det är ett litet bakslag då inbrotten under några år har legat still eller minskat. Här hittar du sammanfattad statistik.

Den utvärderade metod som visat sig vara mest effektiv för att förebygga inbrott är Grannsamverkan. Det är därför viktigt att hålla samverkan vid liv även när det är lugnt i bostadsområdet men det finns även andra saker som man bör tänka på. Johan Victor från programmet Stoppa tjuven, som sändes i TV3, tipsar om vad man kan göra. Läs Johans tips här

 


Påsken - en högriskhelg för inbrott

Inbrotten ökar under storhelger och påsken är inget undantag. Tänk därför på att se till att säkra ditt hem och prata med dina grannar om du reser bort under påsken.


Ha koll på värdesakerna

Att föra inventarielistor underlättar när något händer och man snabbt behöver få en överblick över sina ägodelar. Till listan bör även bilder bifogas och kännetecken på olika föremål, så att de kan kommuniceras till polisen vid förlust. På Samverkan mot brotts hemsida finns en nedladdningsbar blankett för ändamålet.

SSF Stöldskyddsföreningen erbjuder också SSF Stöldskyddsregister, ett digitalt register där man enkelt kan registrera sina ägodelar och komplettera med bilder etc.


Båtsäsongen närmar sig

Båtmotorstölderna i Sverige har minskat marginellt mellan 2013 och 2014 enligt Brå, Brottsförebyggande Rådet, men problemet är fortfarande stort. Under 2014 polisanmäldes drygt 2 500 båtmotorstölder. Enligt Larmtjänst försvinner ca 70 % av stulna båtmotorer ut ur landet och enbart ett fåtal återfinns. Minskningen av stölder bedöms bero på skärpta poliskontroller i hamnar och ett ökat intresse från båtägare och klubbar för hur man skyddar sig mot stölder, bland annat genom Båtsamverkan. Inför båtsäsongen finns en rad saker att tänka på för att minska risken för att utsättas för stöld. Läs mer här

 


Märkning av ägodelar minskar risken för inbrott och stöld

Åtta av tio bostadsinbrott kan förhindras med hjälp av så kallat märk-DNA. Det visar polisens preliminära utvärdering av ett pilotprojekt i Stockholm där 1 500 hushåll har följts under ett år. Metoden kan nu komma att utökas till hela landet.

Att märka ett föremål verkar brottsförebyggande då det blir svårare för tjuven att sälja stöldgodset vidare och det därför blir mindre attraktivt att stjäla. Märkning är också viktig för identifiering av stöldgods och skapar möjligheter för polisen att återlämna dem till ägaren. Se klipp från TV4 Nyheterna

 


Vårtips från Samverkan mot brott

Nu är det äntligen vår och dags att damma av cykeln! Här kommer 5 tips för att minska risken för stöld:

  1. Lås cykeln med ett certifierat cykellås eller hänglås och kätting i klass 2 
  2. Lås helst fast cykeln i ett fast föremål.
  3. Parkera cykeln så öppet som möjligt, på en plats där det rör sig mycket folk.
  4. Lås in cykeln när du inte använder den
  5. Märk och registrera cykeln så underlättar du betydligt om den blir stulen

Glad Påsk!


Samverkan mot brott


Du får detta nyhetsbrev eftersom du deltar i Grannsamverkan eller för att du anmält dig till att få nyhetsbrevet.  Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.