Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Ny agenda för migration

Källa: EU kommissions represetation i Sverige
Källa: EU kommissions represetation i Sverige

Den 13 maj antog kommissionen en ny agenda för migration samt presenterade de viktigaste principerna och åtgärderna ur denna för pågående mandatperiod 2015-2020. Efter tragedin i medelhavet har Europeiska Unionen kommit fram till att det är nödvändigt att utarbeta en ny agenda kring migration. Den nya agendan omfattar både en kort- och långsiktig strategi. Strategin innefattar fyra huvudområden: en stark gemensam asylpolitik, en intensifierad kamp mot människohandel och förebyggande av olaglig migration, en effektivare hantering av de yttre gränserna samt en ny politik för laglig migration. Läs mer här.


Din röst i Europa

Din röst i Europa är EU-kommissionens portal för EU-medborgare som aktivt vill delta i EU:s beslutsprocess. I öppna samråd har du möjlighet att ge synpunkter i olika frågor och på så vis påverka den framtida EU-politiken. Dessutom har du möjlighet att ta kontakt med politiker genom sociala medier och diskutera aktuella frågor. Fler sätt att göra din röst hörd samt en översikt över aktuella öppna samråd hittar du på EU-kommissionens hemsida.


EU-budget 2016

Den 27 maj 2015 föreslog EU-kommissionen EU:s budget för 2016, som totalt omfattar 143,5 miljarder euro. Nästan halva budgeten är avsatt för att främja tillväxt, sysselsättning och konkurrenskraft. Budgetutkastet kommer nu att skickas till både Europaparlamentet och alla medlemsländer för godkännande. Detaljerad information kring EU-budgeten 2016 och dess användningsområden finns på EU-kommissionens hemsida.


Vinnare i EU:s skrivtävling utsedda

Vinnarna i EU:s skrivartävling ”Så lika, så olika, så europeiska” är nu utsedda. Det skickades in över 700 bidrag från alla 28 av EU:s medlemsländer. Svenska vinnaren är Ademir Zilic från Linköping med sitt bidrag ”Utvidgningen – hoppet om en bättre framtid”. Tillsammans med de andra nationella vinnarna belönades han med en tredagarsvistelse i Bryssel i slutet av maj 2015.

Europarum i Brålanda skola

Den 6 maj besökte vi Brålanda skola. Vi träffade under dagen årskurs 5 och 6. Eleverna fick en allmän information om den Europeiska Unionen bl.a. om EU:s symboler, EU:s grundare, fakta om EU, Europa och EU:s medlemsländer samt om EU:s institutioner. Efter presentationen ställde vi frågor om ämnet. Därefter spelade vi EU-relaterade spel såsom flaggmemory, EU-pussel samt ett sällskapsspel som är en frågesport där eleverna reser genom Europa. Med oss i Brålanda hade vi Åmåls kommuns EVS-volontärer. Då volontärerna tillsammans med oss kommer från olika europeiska länder, gavs eleverna en möjlighet att lära känna olika europeiska språk. Volontärerna talade på sitt modersmål och eleverna fick gissa vilket språk det var. Eeleverna fick även praktisera sin engelska med våra volontärer under lektionen samt fick chansen att skriva vykort på något annat språk till sin familj eller sina kompisar.


Uppdrag: Ungdomarnas Europa

Tillsammans med Europa Direkt Skaraborg, Europa Direkt Göteborgsregion och Europa Direkt Sjuhärad anordnar vi sedan 2011 en tävling med EU-relaterade ämnen för gymnasieelever i årskurs 1 från Västsverige . Årets tema EU:s roll i det globala utvecklingsarbetet var kopplat till Europaåret för utvecklingssamarbete. Syftet med tävlingen är bl. a. att skapa intresse för EU:s arbete och öka delaktigheten bland ungdomar. Som en del av sitt tävlingsbidrag fick eleverna formulera fem tips till EU:s makthavare om vilken roll EU ska ha i det globala utvecklingssamarbetet. Eleverna spelade även in en film där de intervjuade en makthavare på lokal nivå om hur man arbetar lokalt med globalt utvecklingsarbete. Dessutom skulle eleverna ta tre bilder som var relaterade till de fem tips som de lämnat in. Efter första urvalet gick åtta bidrag vidare till finalen. Finalen ägde rum den 8 maj i Göteborg. Finalisterna presenterade sina förslag, bilder och filmer. En jury bestående av Moa Boëthius Lind (Västra Götalandsregion),Ludvig Einarsson (Europa Direkt Hässleholm), Olle Ludvigsson (EU-parlamentariker), Camilla Winter (Kungsbacka kommun), valde ut de tre bästa bidragen. Förstapriset, som var en resa till Bryssel, gick till samhällsklassen 1C från Västerhöjdsgymnasiet i Skövde.


Europadagen i Åmål

Den 9 maj firades både Europadagen och Cykelns dag i Åmål. Vi har anordnat en cykel-tipspromenad i Örnasskogen med fyra ”europeiska” stationer. Vid varje station fanns information om ett europeiskt land samt dess cykelkultur. Deltagarna svarade på frågor om Nederländerna, Frankrike, Danmark och Italien. Vår volontär Laura skapade en legogubbe och Eiffeltornet som symboler för Danmark och Frankrike. Andreas Olsson, vinnare av tipspromenaden, har vunnit ett cykelpresentkort värt 5000 kronor. Under dagen har vi haft ett informationsbord och vi har berättat om Europadagens betydelse för våra besökare. Tack till alla som deltog!


Europarum i Uddevalla

Den 19 och 20 maj besökte vi årskurs 1-3 på Sandersdalsskolan i Uddevalla. Under dagarna fick eleverna lära sig allmänt om den Europeiska unionen, testa sina kunskaper om EU-ländernas flaggor i ett memoryspel samt skriva vykort på olika europeiska språk.

Finansieras av Europeiska Unionen, Västra Götalandsregionen och Åmåls kommun


 Europa Direkt Fyrbodal

 Kungsgatan 20, 662 31 Åmål, europadirekt@amal.se, facebook, hemsida, 0532-170 20

Hjälp oss att bli bättre! Vänligen ta dig tid att fylla i enkäten om hur nöjd du är med våra tjänster.

 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.