Problem att visa nyhetsbrevet? Öppna det i webbläsaren
.

Konstfack - University of arts, craft and design

NYHETSBREV JANUARI 2020

Vår årliga, välbesökta forskningsvecka har just haft sin sista programpunkt och de studenter som till våren tar examen har fullt upp. Några av dessa, lärare och alumner ställer också ut på Möbelmässan, konsthallen Accelerator och Liljevalchs vårsalong. Allt medan rektor rycker ut till slöjdens försvar.

 


Studenter manar till sans och eftertanke på Stockholm Furniture Fair

I tider av pressade priser, minskad inhemsk produktion, klimathot och trendhysteri manar tredjeårsstudenterna på Konstfacks program för Inredningsarkitektur & Möbeldesign till sans och eftertanke. Till att på allvar vilja hållbarhet, lokalproduktion och uppskattning av de unika spåren i vegetabiliskt garvat skinn och i träets olika randningar. I möbler som håller att åldras med oss, våra barn och barnbarn. De har inspirerats av miljöerna runt Säters sågverk och Tärnsjö garveri, designat och producerat på Konstfack; sittmöbler som länge tål ögats och kroppens slitage i mötet mellan svenskt trä och läder. Resultatet finns att se i monter C04:35 på Stockholm Furniture Fairs avdelning Greenhouse 4–8 februari. 

Johanna Gustafsson Fürst ställer ut på konsthallen Accelerator

Johanna, som är konstnär och lektor i konst på Konstfack, visar skulpturer och installationer på  Accelerator vid Stockholms universitet. I utställningen Ympa orden, piska min tunga undersöks maktutövning genom språk, samtidens politiska klimat och relationen mellan språk och kropp. Den är uppbyggd som ett drama i två delar där flera verk tar en ny skepnad och nya verk tillförs i andra del under mars månad. Då släpps också en publikation där fem författare tagit sig an utställningens centrala teman i texter. Utställningen pågår till och med 18 juni och har fått fantastiska recensioner.

Alumnen Simon Skinners afrokammar uppmärksammas internationellt

Med den lekfulla kamkollektionen Afropicks tog Simon Skinner examen från kandidatprogrammet Industridesign 2018. Tanken var att utmana konventionella former, bidra till ett mer inkluderande klimat och lyfta frågor kring mångfald och svart identitet. Hans projekt har uppmärksammats i samband med desingnveckan i Milano, varit utställd på MoMA i New York och nominerats till tidskriften Wallpapers Design Awards. Dessutom ingår Afropicks i Nationalmuseums samling och är nu utställd i den så kallade tidslinjen.

Slöjdens väktare

I den offentliga debatten attackeras ibland slöjdämnet med argumentet mer matte i skolan – på slöjdens bekostnad. Eftersom Konstfack utbildar slöjdlärare rycker då rektor Maria Lantz ut till ämnets försvar, senast efter förra veckans inslag i SvT. Därför en liten påminnelse om att slöjd är viktigare än någonsin eftersom den ökar vår förståelse och respekt för den materiella världen, för resursförbrukning och värdet av tingen runt omkring oss. En förutsättning för både hållbart tänkande och för innovation.

Spår av Konstfack på populär vårsalong 

Liljevalchs vårsalong har lockat många utställare och besökare sedan starten 1921. Av de 170 konstnärer som antagits till Vårsalongen 2020, har 35 någon typ av Konstfack-anknytning, många av dem är studenter nu, andra alumner eller före detta lärare. I årets upplaga av salongen samsas måleri, teckning och skulptur med fotografi, objekt och installationer. Allt utvalt av årets jury bestående av konstnären Lars Lerin, konstnären och designern Bea Szenfeld samt som ordförande Mårten Castenfors, Liljevalchs chef. Utställningen pågår till och med 22 mars.
Se vilka utställare som har anknytning till Konstfack här och framför allt, se utställningen!


ALLTID AKTUELLT
Det händer mycket på Konstfack: utställningar, föreläsningar och seminarier öppna för alla.
Här finns en kalender med allt som är på gång, plus nyheter och pressmeddelanden: www.konstfack.se/Aktuellt


LEDIGA TJÄNSTER
Vi söker löpande kompetenta medarbetare till Konstfack. Läs mer och prenumerera på information om lediga jobb här: www.konstfack.se/Om-Konstfack/Jobba-pa-Konstfack/


Konstfack är Sveriges största konstnärliga högskola inom konst, design och konsthantverk. Sedan 1844 har vi utbildat en mängd olika yrkesgrupper inom dessa fält samt bild- och slöjdlärare. Vi bedriver både konstnärlig och vetenskaplig utbildning/ forskning och har idag cirka 900 studenter och 200 anställda. www.konstfack.se


Du får detta nyhetsbrev eftersom du tidigare har visat intresse för vår
verksamhet eller har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.