Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV DECEMBER 2019

Vi är stolta över svensk köttproduktion!

Svenska Köttföretagen är ett utvecklingsbolag som ska öka lönsamheten för våra kunder genom att leverera semin, livdjur, rådgivning och branschutveckling i världsklass på ett effektivt sätt. Vårt mål är att utveckla den positiva trenden för svensk köttproduktion genom att skapa och stå för framtidstro, hållbarhet, innovation och glädje. Tillsammans med övriga aktörer i branschen, myndigheter och handel vill vi skapa "Svenskt kött för världens hållbarhet". Våra verksamhetsområden är:

Branschfrågor, som t.ex Handlingsplan Gris, Nöt- och lamm, utsprungsverifiering samt andra branschgemensamma frågor!

Utbildning och Rådgivning, genom dotterbolaget Gård & Djurhälsan.

Konsumentfrågor, genom det delägda bolaget Svenskt Kött!

Uppföljning seminkvalitet

Svenska Köttföretagens seminstationer har referensbesättningar som följs upp kvartalsvis beträffande suggors dräktighetsresultat och kullstorlek. Besättningarna är utspridda över hela landet, använder WinPig för produktionsuppföljning och får hem semin varje till var tredje vecka. Alla våra leveranssätt är representerade.

Senaste uppföljningsperioden är semineringar och grisningar i perioden 190401-190630. Varje kvartal består av ca 3500 semineringar. Resultaten är preliminära tills alla som betäckts i perioden har grisat eller löpt om.

Jämfört med det nationella medeltalet för Sverige 2018 så ligger medeltalet för referensbesättningarna över medeltalet för både dräktighetsprocent och totalfödda.

Julskinka fortsatt svenskarnas favorit på julbordet

Svenskarnas julmatsvanor förändras om än långsamt. Skinkan är fortsatt favorit på julbordet men avståndet till sillen och Janssons frestelse krymper. Julmust är viktigaste dryck, ris à la Malta drar ifrån i dessertligan.

– Julen är vår mest traditionella högtid. Men som vi ser i undersökningen så betyder inte det att allt står still. Tvärtom, varje år ser vi flera små, spännande förändringar i svenskarnas mat- och dryckesvanor. Det är uppenbart att de yngre har annorlunda preferenser än de äldre. Men det som gör julmaten så härlig är att man verkar lägga till snarare än att dra ifrån, och på så sätt kan alla få det de vill. Julbordet är en skön mix av tradition och förnyelse, och det speglas i hur de svenska livsmedelsproducenterna twistar till våra vanliga julprodukter med nya smaker, oväntade ingredienser och annorlunda råvaror, säger Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.

FAKTA JULSKINKA

Redan på sommaren börjar man slakta grisar för att få tillräckligt med julskinka. Producenterna fryser in stora mängder köttråvara som senare bereds till skinka. Hela skinkan på grisen består av flera delar: innanlår, ytterlår, rulle, lägg, rostbiff och fransyska. Till stora julskinkor delar man hela skinkan i två delar, medelstora i tre delar och små i fyra delar. Skinkorna formas sedan runda eller avlånga och läggs i nät för att hålla formen. De runda ger stora skivor, de avlånga är lättast att skära jämnstora skivor av och har kortare tillagningstid.

Tvärtemot vad många tror så är julskinka smalmat. Köttet innehåller endast 3 procent fett när man har tagit bort det synliga fettet.

Först i slutet av 1800-talet började man äta julskinka i Sverige, av den typ som man äter idag.

Dags för årsbeställning semin

Nu är det dags att fylla i din årsbeställning på semin. Årsbeställningsblankett och den nya almanackan skickades ut till dig som kund i dagarna, fyll gärna i den och skicka tillbaka den så fort som möjligt. Har du inte fått någon årsbeställningsblankett och almanacka, hör av dig till ordermottagningen så löser vi det.

Den ifyllda årsbeställningen kan mejlas tillorder@kottforetagen.se

Årsbeställningsblanketten finns även att ladda ner på vår hemsida https://www.kottforetagen.se/semin-arsbestallning.html

Fördelar med att teckna årsbeställning:

  • Ni säkerställer att beställningarna/leveranserna är enligt er plan
  • Ni kan justera en lagd årsbeställning utan extra avgifter (10 kr/dos)
  • Lägsta pris, 1 kr rabatt per dos
  • Planeringen på stationerna förbättras, vi har rätt antal galtar och rätt bemanning, vilket ger en kostnadseffektiv produktion.

Tack på förhand!

Ordermottagningen

Ultraljudsundersökning / scanning av betäckta tackor

Scanning ett värdefullt hjälpmedel i fårproduktionen. De betäckta tackorna undersöks med ultraljud via bukväggen för att fastställa andelen tackor som är dräktiga samt antalet foster. Lämpligast tidpunkt för att få säkrast resultat är mellan dag 40 – 80 i dräktigheten.

Läs mer här!

Eurobarametern: Medborgarnas intresse för livsmedelssäkerhet i Sverige

Europaparlamentet publicerar regelbundet undersökningar om den allmänna opinionen i medlemsstaterna. Opinionsundersökningar är ett sätt att få reda på människors uppfattningar om Europaparlamentet och den Europeiska unionen i allmänhet.

Undersökningarna kan också användas i förberedande syfte, för beslutsfattande och i utvärderingen av parlamentets arbete. I opinionsundersökningarna hittar läsarna information, inte bara om attityder i EU om t. ex. klimatförändringar eller den nuvarande ekonomiska situationen, utan också om hur folk ser - och vad de förväntar sig av- Europavalet, Europaparlamentet och den europeiska integrationen i allmänhet.

Prova på digital rådgivning via mobilen, plattan eller datorn


- Den snabba vägen till professionell rådgivning

Vid digitalt gårdsbesök kan du med hjälp av modern teknik låta veterinären eller produktionsrådgivaren följa med dig på gården via mobilen eller plattan: visa foderbordet, vattenkopparna, diarrén, halta djuret, betet, nya stallet, mjölktaxin etc. Vi kan också ha ett digitalt möte med hela gårdens personal där vi delar t ex ritningar, provsvar, gör avstämningar eller planering tillsammans.

PROVA-PÅ-ERBJUDANDE:
30 min gratis digitalt gårdsbesök (gäller ett samtal per företag). 

Beställ BAS DIGITAL och PLUS DIGITAL redan idag: gardochdjurhalsan.se/radgivning-tjanster
Telefon: 0771-21 65 00.
info@gardochdjurhalsan.se

Påminnelse att svara på vår enkät:

Vad tycker du om Svenska Köttföretagen Genetik?

Svenska Köttföretagens mål är att förse svenska grisproducenter med ett internationellt konkurrenskraftigt avelsmaterial med fokus på att göra detta utan att riskera det goda hälsoläget som vi har i Sverige.  

För att få veta vad du som kund tycker om vår verksamhet och hur du anser vi bör utvecklas är vi tacksamma om du kan svara på bifogad enkät. Den tar några minuter att fylla i och dina svar är anonyma.

Detta är en påminnelse av att svara på vår enkät, har du redan svarat är vi mycket tacksamma för detta och du behöver inte svara igen.

Tack på förhand! Klicka på knapp nedan för att öppna enkäten. 

Till våra kunder: Ny fakturahantering

Svenska Köttföretagen verkar för ett effektivt resursutnyttjande och ständiga miljöförbättringar. Som en del av detta arbete vill vi minska pappershanteringen och erbjuder därför dig elektroniska fakturaalternativ.

Faktura via E-post

Fakturan skickas som en PDF. E-postfakturan går direkt till din mailbox. Anmälan görs till ekonomiavdelning via mail, se nedan. 

Avgift för pappersfaktura införs 2020

Till kunder som önskar pappersfaktura kommer vi att fortsätta erbjuda detta, dock mot en administrativ avgift på 45 kr per fakturautskick. Detta kommer införas under 2020.

Anmälan om E-postfaktura

Skicka e-post till servicecenter@kottforetagen.se

Vid er anmälan om E-postfaktura vänligen också ange ert kundnummer.

VIP-kväll med DanBred

På måndagskvällen före grisföretagardagen höll DanBred ett möte för kunder som använder deras genetik i Sverige. Sören Thuesen, som är chefsrådgivare på DanBred, gick systematiskt igenom hela cykeln från förberedelser inför grisning till avvänjning av kullen.

Torrt, varmt och rikligt med strö inför grisning är tre framgångsfaktorer som Sören nämnde. Övervakningen under grisning är även väldigt viktig - minst en gång i timmen bör man ta en sväng runt i BB-avdelningen. Anteckna grisningsstart på suggkortet så att alla som arbetar i stallet har koll på läget. Hjälp suggan när det är nödvändigt och se till att hålla grisarna varma och torra. Klipp av navelsträngen direkt med en desinficerad sax. Lämna 3-4 cm och stryk gärna jod på navelstumpen.

Se till att alla smågrisar får i sig råmjölk inom 12 timmar. Skiftdia alltid. Räcker inte råmjölken av någon anledning så kan man i andra hand ge råmjölk från annan sugga och i tredje hand koråmjölk, men självklart är det bäst med den egna suggans råmjölk.

För att suggan ska komma upp i mjölkproduktion snabbt ska hon gärna vara uppe i en giva runt 7 kilo på dag 7 efter grisning för att vid dag 14 vara uppe på max på kurvan. Viktigt att fodret är aptitligt, smakar bra och har god hygienisk kvalitet.

För att få en hög avvänjningsvikt på smågrisarna gäller det att suggorna har en hög mjölkproduktion. Börja stödutfodra smågrisarna redan när de är en vecka gamla.

Sist men inte minst, se till att ha rätt person med rätt kunskap på rätt plats! 

Lamning till våren? Då är det hög tid att börja planera och beställa grejer!

Tex gasbrandsvaccin kan vara bra att beställa nu innan jul för dig med lamning i feb-mars och 2 månader innan lamning behöver tackorna börja få extra selen och E-vitamin.

Som kund till Gård & Djurhälsan ringer du på 0771-216500 så hjälper de dig för en bra start på lamningen 2020!

Ny utlämningsplats - Sölvesborg

Nu utökar vi vår budbilsrunda med en utlämningsplats i Sölvesborg. Läs mer på vår sida om transporter  eller kontakta ordermottagningen för mer information. Tel: 010-130 89 32

Svenska Köttföretagen vill lösa PostNords neddragning av paket med sin nya budbilsverksamhet

Från den 30/11-2019 går det inte att skicka postpaket från söndag (röd dag) till måndag. Detta på grund av PostNords nedragningar av helgöppna terminaler. Vi har därför under hösten jobbat med att ta fram en budbilslösning för leverans av semindoser.

I dagsläget trafikerar budbilen Skåne och Halland två gånger i veckan, med leverans måndag och fredag. Budbilen är en tempererad bil som håller samma lagringstemperatur i bilen som den temperatur som du som kund ska lagra din doser i (17-18 grader).

Budbilen stannar på tio olika utlämningsställen, där våra kunder enkelt kan hämta upp beställd semin. Budbilsslingan är fortfarande under uppbyggnad så andra områden kommer läggas till vart efter, uppdatering sker löpande på vår hemsida.

Semintransporter under Jul & Nyår

Så här ser våra öppettider ut under jul och nyårshelgen. Kontakta ordermottagningen om du har några funderingar.

Torsdag 19 dec: Sista dagen innan Jul att skicka postpaket Faderraserna skickas ut som longlife till baspris

Fredag 20 dec: Order öppet 07.30-10.00

Söndag 22 dec: Endast förbeställda paket skickas ut, beställ senast fredag 20 december före kl. 10.00. Faderraserna skickas ut som longlife till baspris, biltransporter går till vissa områden. Inga postpaket kan skickas.

Måndag 23 dec: Order öppet 7.30-10.00 Endast förbeställda paket skickas ut, beställ senast söndag 22 december kl. 15.00. Biltransporter går till vissa områden. Inga postpaket kan skickas.

Tisdag 24 dec: Stängt.

Onsdag 25 dec: Stängt.

Torsdag 26 dec: Order öppet 7.30-10.00 Endast förbeställda paket skickas ut, beställ senast 25 december kl. 15.00. Faderraserna skickas ut som longlife till baspris. Biltransporter går till vissa områden. Inga postpaket kan skickas

Fredag 27 dec: Order öppet 07.30-10.00

Söndag 29 dec: Endast förbeställda paket skickas ut, beställ senast fredag 27 december före kl. 10.00 Faderraserna skickas ut som longlife till baspris. Biltransporter går till vissa områden. Inga postpaket kan skickas

Måndag 30 dec:  Order öppet 7.30-10.00 Endast förbeställda paket skickas ut, beställ senast söndag 29 december före kl. 15.00. Biltransporter går till vissa områden. Inga postpaket kan skickas.

Tisdag 31 dec: Stängt

Onsdag 1 jan:  Stängt

Fredag 3 jan: Order öppet 07.30-10.00

Söndag 5 jan: Endast förbeställda paket skickas ut, beställ senast fredag 3 januari kl. 10.00. Biltransporter går till vissa områden. Inga postpaket kan skickas

Måndag 6 jan: Endast förbeställda paket skickas ut, beställ senast söndag 5 januari kl. 15.00. Biltransporter går till vissa områden. Inga postpaket kan skickas

Svenska Köttföretagen växel har julstängt 23 december och 27 december!

PAG för dina dikor

- dräktighetsanalys på mjölk

Dräktighetsundersökning är ett viktigt redskap för både ekonomin och driften i en dikobesättning. Andel dräktiga kor, tomma kor, icke fungerande tjur, misstanke om tjuvbetäckning, mått på fertilitet eller undersökning av slaktkor kan vara aktuella frågeställningar.

Nu kan Gård&Djurhälsan i samarbete med Eurofins erbjuda dräktighetsanalys genomförd på mjölk (PAG= pregnancy associated glykoprotein).

Undersökningen görs redan efter 28 dgr efter betäckning och fram till kalvning. Tanken är att du som djurägare kan ta mjölkprov för dräktighet själv,  när det passar dig och när du behöver det! Provkit beställs direkt via Eurofins (se länk) och  består av 12 stycken provrör med medföljande följesedel och provtagningsinstruktion. Förpackning med provrör kostar 975 kr + moms.  Lådan kan enkelt postas vidare till laboratoriet (svarsporto ingår) och svar kommer via mail inom 2-3 dagar.

Välkommen att göra din beställning!

Mer information hittar du här!

Beställ semin och förnödenheter online!

I vår webbshop hittar du semin och förnödenheter av god kvalitet till konkurrenskraftiga priser – helt enkelt det mesta du behöver i det dagliga arbetet med djuren.

Titta in på www.kottforetagen.se 

Obduktionen har flyttat till Konvex lokaler i Krutmöllan

Endast mindre djur som kan lyftas själv kan lämnas in privat. Måste förpackas i dubbla plastsäckar innan ankomst.

Större djur kan bara köras in med Svensk Lantbrukstjänst

Adress:

Krutmöllevägen 34-13

24491 Kävlinge

Kontakt:

Ansvarig veterinär: Ulrika Rockström 070-524 37 90

Obducerande veterinär: 044-10 05 59, 044-10 05 89

Hämtning av djur på gård: Stefan 070-977 26 50

Henrik Nisser utsedd till årets nötköttsföretagare

Årets nötköttsföretag 2019 finns i Värmland. Utmärkelsen går till Henrik Nisser som med ekologiska metoder driver Alstrums gård utanför Karlstad.

”Med en tydlig strategi, och ett systematiskt förbättringsarbete med uppföljning av foderproduktion, avel och byggnadslösningar är Alstrums gård ett hållbart företag såväl socialt som ekonomiskt och miljömässigt.” heter det i juryns motivering.

Alstrums gård är Kravcertifierad. Henrik Nisser har en ekologisk dikobesättning och målet 200 avvanda kalvar per år. Företaget, som arbetar aktivt med Lean Lantbruk, producerar slaktdjur och tjurkalvar. Till det kommer naturskötsel.

Rekryteringsavtal & inköpsplan

Alla som köper livdjur och har tecknat ett rekryteringsavtal med Köttföretagen har avtalspris och säkrad tillgång på gyltorna.

Prislista: https://www.kottforetagen.se/livdjur-prislista.html

Inköpsplan för minst ett års inköpsbehov ska lämnas till livdjursförmedlingen. Om inte ny inköpsplan kommer in, löper den gamla planen på. Avvikelse från planen får göras med 20% per leveranstillfälle.

Inköpsplan: https://www.kottforetagen.se/inkoepsplan.html

Vid ökning av antalet dräktiga gyltor ska beställningen göras senast 4 veckor innan planerad betäckningsvecka för att vi ska ha möjlighet att tillgodose era önskemål.

Har inte justeringen gjorts enligt ovan är du som köpare förbunden att ta emot de djur du beställt. Självklart gör vi vad vi kan för att försöka hitta en annan köpare till djuren.

Om man planerar att sluta köpa in rekrytering ska avtalet sägas upp. Uppsägningstiden är 6 månader på ämnen och 12 månader på obetäckta, betäckningsfärdiga och dräktiga djur.

Fodervecka med Topigs Norsvin

Varje är har Topigs Norsvins foderexperter en speciell fodervecka. Detta år gästades vi av Catalin Nicolaiciuc från Topigs Norsvins fodergrupp, som tillsammans med Kimmie Nissen, Topigs Norsvin och Lotta Henrysson, Köttföretagen hade flera intressanta möten med grisproducenter, foderföretag, veterinärer, rådgivare och livdjursproducenter.

Primärt diskuterades det Topigs Norsvins fodermanualer för de olika raserna och hur de kan användas som vägledning och anpassas till svenska förhållanden.

Kimmie reser regelbundet till Sverige och finns tillgänglig för svenska kunder som behöver hjälp eller bara vill diskutera Topigs Norsvins genetik. Hör av er till Kimmie om ni behöver hjälp. (E-post: kimmie.nissen@topigsnorsvin.com)

Du hittar manualerna på Köttföretagens hemsida https://www.kottforetagen.se/utfodringsmanualer.html

Anmäl dig till Dikoakademin:

- för dig som vill utveckla din dikoproduktion

Utvärdering Grisföretagardagen

Det var rekordstort deltagande på årets Grisföretagardag. Till dig som var med på plats vill vi skicka ett stort tack för att du deltog i Grisföretagardagen. Vi hoppas du hade en bra dag i Jönköping.

På länken nedan hittar du en utvärdering som vi är tacksamma om du fyller i. Det hjälper oss att göra ett bättre arrangemang framöver.

Du kan svara anonymt, men om du vill ange namn och mailadress kan du vara med i utlottningen av Daniel Crespis signerade bok ”30 odödliga rätter”.

Svenska Köttföretagen, Vasagatan 29 . 541 31 Skövde
tel 0500-48 30 65 . info@kottforetagen.se . kottforetagen.se 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.