Pressmeddelande från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


MATTIAS BRUNN får Staffan Göthes pris 2019


Skådespelaren och dramatikern MATTIAS BRUNN får årets STAFFAN GÖTHE-PRIS på 20.000:-.

Priset utdelas på Colombines 25-årsjubileum den 8 april.

Staffan Göthes motivering:
"Hängivet gestaltar han sceniskt annorlundaskapet.
Han röjer dess minfält, förtrollar dess lustgårdar - mångbegåvad, munter och modig.”

MATTIAS BRUNN är verksam som skådespelare, dramatiker och regissör, och är kanske mest känd för hur han genom sin karriär oförtrutet har arbetat med att skildra HBTQ-frågor, och inte minst hatbrott, på scenen. Mattias föddes 1976 i Stockholm och är utbildad på Teaterstudion, Kulturama och Skara skolscen. Han fick sitt stora genombrott med den egenskrivna monologen ”Efter Fredrik”, som uppfördes på Riksteatern 2006.

 2009 dramatiserade han Johan Hiltons reportagebok ”No tears for queers” och året därpå vann uppsättningen, som Mattias även medverkade i som skådespelare, priset ”Årets scen” på QX Gaygala. 2011 blev ”No tears for queers” uttagen till Teaterbiennalen och 2012 vann pjäsen Prix d´Assitej.

 Sedan dess har Mattias arbetat bland annat på Regionteater Väst, Uppsala Stadsteater, Backateatern och Hålogaland Teater i Tromsø, Norge. 2014 skapade han föreställningen ”Vårt förakt för svaghet”, utifrån Harald Ofstads bok om nazism, på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen tillsammans med Joakim Rindå och Victor Wigardt, och 2017 stod samma team bakom föreställningen ”Landet Inuti”, om svensk landsbygd och queera erfarenheter, på Folkteatern Gävleborg.

 Då hade Mattias pjäs ”Männen med rosa triangel”, baserad på Heniz Hegers självbiografiska roman om en homosexuella mans upplevelser i koncentrationsläger, rönt stor uppmärksamhet året innan, då en föreställning fick avbrytas efter hot från publiken. 2018 skrev och regisserade Mattias ”Rivers of Färila” på Folkteatern Gävleborg, och var dessutom med och bearbetade Tony Kushners ”Angels in America” när Farnaz Arbabi satte upp den på Elverket/Dramaten.

 Som skådespelare sågs han senast i Moisés Kaufmans ”The Laramie Project”, i regi av Carolina Frände, på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen. Uppsättningen är uttagen till Scenkonstbiennalen 2019. Mattias har även undervisat på STDH i normkritiskt tänkande och drev under flera år Projekt:ID, en satsning på högstadie- och gymnasieungdomar fokuserat kring temat kön och identitet, på Regionteater Väst. Mattias är, tillsammans med Erik Uddenberg och Kajsa Isakson, konstnärlig ledare för Folkteatern Gävleborg.


Vid frågor om priset kontakta  Berit Gullberg, e-post: berit.gullberg@colombine,se, mobil: 070-796 80 53.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är journalist eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.