Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Kurser & läger 2021

Nu öppnar anmälningarna

2021 planerar vi för kurser och läger både på distans och fysiskt på plats. Oavsett form anpassas alltid upplägg och innehåll med kursens syfte i fokus.

Uppdaterad information om kurserna finns på RG:s hemsida. De som anmält sig till en kurs kommer att informeras via e-post vid ändringar.

Under 2020 fick flera av våra kurser och läger ställas in och anpassas till digitala format. Ett minst sagt utmanande år, men vi har vi lärt oss otroligt mycket på vägen. Vi ser att behovet av Aktiv Rehabilitering är fortsatt stort och att vi är många som har en önskan om att kunna ses fysiskt på plats.

Välkommen till våra kurser och läger – som ledare eller deltagare!


Kurser för vuxna

Introkurs

Introkursen fokuserar på dina möjligheter att bli starkare både fysiskt och mentalt. Eftersom pandemin sannolikt medför fortsatta restriktioner, är vårens Introkurs en onlinekurs. Med alla våra erfarenheter från 2020 skapar vi en digital kurs där du med nyförvärvad ryggmärgsskada får insikter, erfarenheter och praktisk träning för ökad självständighet, ökad trygghet och ökad förmåga till en aktiv vardag utifrån dina förutsättningar. Självklart är det RG:s förebilder som håller i de olika passen under kursen.

Under hösten är en Introkurs på plats på Bosön planerad. Observera att du fortfarande är välkommen att delta på en fysisk Introkurs även om du deltar i online-kursen.  

Mer information och anmälan »

Retrokurs

Det kostar på för både kropp och själ att ha en ryggmärgsskada. Leder slits och börjar värka. Rörligheten minskar. Cirkulationen blir sämre och huden skörare och känsligare. På retrokursen får du tips och råd av Sveriges mest kompetenta föreläsare om hur du kan undvika de vanligaste problemen. Du får också veta hur du kan öka livskvalitén och bevara din självständighet.

Retrokursen är för dig som har haft en ryggmärgsskada i minst åtta år och som använder rullstol eller är gående. Kursen består av två kurstillfällen med handledd egenträning däremellan. Den första delen genomförs i maj och den andra i oktober på Bosön, Lidingö.

Mer information och anmälan »

Sommarkurs

För personer som drabbats av en ryggmärgsskada kan det ta tid att jobba upp styrka och teknik som krävs för att bli så självständig som möjligt. Att träna med och inspireras av andra är minst lika viktigt som att veta hur och vad man kan träna. Under några intensiva dagar på sommaren, får du:
• hjälp att sätta upp tydliga mål för vistelsen
• lära av duktiga och aktiva förebildsledare som själva har en skada lik din egen
• träning och aktiviteter anpassade efter dina behov och förutsättningar.
• fokuserad träning inom rullstolsteknik, simning, styrketräning, kondition och gångteknik
• prova-på-aktiviteter med tydlig inriktning mot aktiv fritid
• föreläsningar och gruppdiskussioner kring aktuella ämnen viktiga för dig i din nuvarande situation.

Vi planerar för att genomföra Sommarkursen på plats i Valjeviken med anpassning relaterat till då rådande direktiv kring pandemin. Exakta datum samt kursavgift informerar vi om i slutet av februari samt slutgiltigt beslut om genomförande i slutet av april.

Mer information och anmälan »

Utvecklingskurs

År 2021 fokuserar utvecklingskursen på hur man som kvinna upplever och hanterar livet med ryggmärgsskada.

RG har lång erfarenhet av att anordna kurser för kvinnor med ryggmärgsskada. Fortfarande finns ett stort behov att mötas, utbyta erfarenheter och få ta del av nya råd & rön kring hjälpmedel och forskning för att få sitt liv att fungera på bästa sätt.

I samarbete med GOW (girls on wheels) vill vi inspirera, utforska och utmana till frågor och lösningar för målgruppen. RG och GOW bjuder in till inspirerande dagar med rolig träning, föreläsningar och härliga samtal. Här erbjuds ett unikt tillfälle att träffa andra i samma livssituation, lära av förebilder, utbyta erfarenheter och ha riktigt kul med nya och gamla bekantskaper.

Mer information och anmälan »


Läger för barn & ungdom

Familjeläger 9-13 år

På Familjeläger 9–13 år fokuserar vi på alla möjligheter som finns och vill ge hela familjen ett vidgat perspektiv på barnets möjligheter. Första natten bor familjen gemensamt, därefter bor barnet tillsammans med de andra barnen och ledarna för att fortsätta utvecklingen till att bli så självständig som möjligt, allt efter barnets egna förutsättningar. 

På lägret kommer vi ha: 

  • stort fokus på fysisk aktivitet och att utveckla barnens självständighet 
  • roliga aktiviteter för barnet och syskon 
  • föräldrakurs för vårdnadshavare, med föreläsningar, diskussioner och erfarenhetsutbyte 
  • syskongrupp med aktiviteter och lek 
  • möjlighet att få träffa andra familjer i liknande situation och att vara i en miljö där personer med fysiska funktionsnedsättningar inte är avvikande. 

Vi planerar för att genomföra Familjelägret på plats i Valjeviken med anpassning relaterat till då rådande direktiv kring pandemin. Exakta datum samt lägeravgift informerar vi om i slutet av februari samt slutgiltigt beslut om genomförande i slutet av april. 

Mer information och anmälan »

Forum Ryggmärgsskada

Forum Ryggmärgsskada vänder sig till barn och unga mellan 0-18 år som har en förvärvad ryggmärgsskada och deras vårdnadshavare. Här får barnen delta på olika aktiviteter samtidigt som vårdnadshavarna får utbyta erfarenheter och få ny kunskap genom föreläsningar och diskussionsforum. Syftet är att ge vårdnadshavare och barnet ett vidgat perspektiv på vilka möjligheter som finns nu och i framtiden. 

Vi fokuserar på fysisk aktivitet, erfarenhetsutbyte och ADL (Aktiviteter i Dagliga Livet). Målsättningen är att deltagaren och vårdnadshavare ska få ökad insikt om vilka möjligheter som finns. Vi använder oss av förebildsledare, d.v.s. personer som själva lever med en fysisk funktionsnedsättning, liknande våra deltagare. Det gör att deltagarna ständigt har personer att lära av, fråga och få tips av i olika situationer. Deltagarna får hjälp med det de behöver men tränar också på att klara sig själva så mycket som möjligt. De får utrymme och stöttning för att testa och försöka hitta en lösning. Att vara självständig handlar inte bara om att klara allting själv utan också att kunna förklara för någon annan hur de bäst önskar få hjälp. Under kvällen och natten ansvarar vårdnadshavare för eventuella hjälpbehov. 

Mer information och anmälan »

Ungdomsläger

Ett höstlov på Bosön med RG ger dig energi och gör dig starkare både fysiskt och mentalt. Veckan innehåller fysiska aktiviteter, skönt häng och tillfällen att byta erfarenheter och få tips av våra inspirerande förebildsledare. Du får prova en del av RG:s grundidrotter, bland annat rullstolsteknik, styrketräning och bollsport. Ungdomslägret är till för alla inom RG:s målgrupp som är mellan 14 och 18 år.

Mer information och anmälan »


Sök som ledare

Stämningen på RG:s kurser och läger skapas i första hand av dig och dina ledarkollegor. Detta gäller såklart oavsett om det är en fysisk eller digital aktivitet. Under våren kommer vi att utveckla kursledarnas uppdragsbeskrivning och utbilda våra ledare så att du som ledare känner att du kan bidra och utvecklas oavsett om kursen eller lägret körs på plats eller online. Tveka inte att anmäla ditt intresse! Läs mer om att vara ledare »


Kurser med RG Integration

Projektet RG Integration arrangerar kurser för dig som migrerat till Sverige och har en ryggmärgsskada eller liknande förutsättningar. 

Rullstolsintegration Malmö

I Rullstolsintegration kan du som är migrant och använder manuell rullstol bli bättre på att hantera din rullstol. På så sätt ökar dina möjligheter att röra dig fritt i samhället. 

Under kursen lär du dig att låta rullstolen göra det mesta av jobbet, en skonsam teknik och att öka din fysiska självständighet. Vi går igenom tekniker för att ta sig fram i samhället, samt lösningar på vardagliga problem, till exempel att handla och ta hand om barn. 

Kursen kommer genomföras i Malmö under en tolvveckorsperiod under hösten. 

RG Nära Dig

Vi tar metoden Aktiv Rehabilitering närmare där du bor. Under 2021 kommer vi till tre orter runt om i Sverige.

Du får träffa förebilder, träna gång- och rullstolteknik samt förflyttningar. Förebildsledarna delar med sig av sina erfarenheter och ger tips på hur du kan få en enklare vardag.

Planera för en helg med inspiration och intressanta samtal. 

 

Mer information om projektet och de aktiviteter som RG Integration arrangerar, samt anmälan hittar du här »


Aktiv Rullstol

13-15 september genomförs vår uppskattade kurs Aktiv rullstol – Aktivt liv på Bosön. Under kursen får du lära dig grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper om rullstolsanpassning. Om du, i din yrkesroll eller privat, är intresserad av manuella rullstolar så är detta kursen för dig.

Mer information och anmälan»


Kalendarium

Mer information om alla aktiviteter ovan hittar du på RG:s hemsida


 RG Aktiv Rehabiliterings samarbetspartner 2021


Samarbetspartner på kurser och läger


facebookinstagramyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i RG Aktiv Rehabilitering eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.