Senaste nytt från svensk konståkning Nr 6, 15 januari 2021
 

Nyhetsbrev nr 6, 15 januari, 2021
Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Klicka här för att se nyhetsbrevet i din webbläsare.
Inte prenumerant än? Skriv upp dig för prenumeration här!
Tipsa en vän om vårt nyhetsbrev! Klicka här

Viktigt att öppna upp ishallarna för smittsäker träning igen.

En god fortsättning på det nya året, 2021, vill jag önska alla inom svensk konståkning! Vi befinner oss fortfarande i en pandemi och hela Konståkningssverige har ett ansvar - att var och en fortsätter att bidra till att begränsa smittspridningen av covid-19. Svensk konståkning har också tagit och fortsätter ta ett stort ansvar. Det är självklart viktigt.

Förbundet kan konstatera att vi har ett stort engagemang i våra föreningar som under dessa svåra tider gör ett fantastiskt jobb för att hålla motivationen uppe hos våra åkare, tränare och familjer med digitala träningar, utbildningar, tävlingslika situationer och uppvisningar. Anpassningarna visar på en styrka och vilja inom svensk konståkning, vilket jag och övriga i förbundsstyrelsen och förbundskansliet är stolta över. Vi tar med oss detta in i 2021 och det fortsatta arbetet för att tillsammans med distrikt och föreningar utveckla svensk konståkning.

Förbundet anser att den nya pandemilagen med kompletterande förordning och Folkhälsomyndighetens föreskrifter ger stöd för smittsäker konståkningsträning som genomförs med distans. Träningen behöver självklart ta hänsyn till vid varje tidpunkt gällande författning, beslut och rekommendationer som meddelas av regering, riksdag, Folkhälsomyndigheten, regionalt smittskydd eller andra myndigheter samt Riksidrottsförbundet. Vi rekommenderar därför just nu att konståkning bedrivs i de kommuner som bedömer att de kan öppna ishallarna för sådan smittsäker träning för aktiva på alla nivåer.

I ett inlägg på förbundets hemsida lyfter jag två viktiga skäl varför konståkningsträningar kan bedrivas med den nya lagen och att möjligheten till träning ska gälla alla, oavsett nivå. Här kan du läsa hela inlägget!

Jag och förbundsstyrelsen ser fram emot att konståkningsverksamheten öppnas upp för smittsäker träning snarast på alla håll i landet på alla nivåer och vi längtar efter att den ordinarie verksamheten med träning och tävling kommer igång.

 

/ Helena Rosén Andersson, Förbundsordförande

 
 

Covid-19

Träning: Svenska Konståkningsförbundet har med anledning av att den s.k. pandemilagen trädde i kraft 10 januari 2021 fått många frågor om hur detta påverkar möjligheten för våra föreningar att bedriva träningsverksamhet. Med respekt för den rådande pandemin och att vi alla ska bidra till att begränsa smittspridningen ser SKF att pandemilagen med kompletterande förordning och Folkhälsomyndighetens föreskrifter ger stöd för smittsäker konståkningsträning som genomförs med distans. Läs mer här.

Tävling: I de nationella råd som trädde i kraft den 14 december och gäller fram till den 30 juni 2021 avråds från tävlingar. Enda undantaget för individuell idrott är tävlingar lokalt inom den egna föreningen. Läs mer här.

Kompensationsstöd (RF): Idag den 15 januari öppnar ansökan om kompensationsstöd för corona. Idrottsföreningar kan då ansöka om kompensation för ekonomiska förluster under fjärde kvartalet 2020. Läs mer här.

 

Digitala utbildningar.

Kunskapsspridning, erfarenhetsutbyte och inspiration - Svenska Konståkningsförbundet arrangerar med start i januari digitala kurser och föreläsningar för olika målgrupper inom svensk konståkning.

Svenska Konståkningsförbundet kommer under våren bjuda in till flera utbildande och inspirerande digitala föreläsningar i olika ämnen.

Information om aktuella och kommande digitala föreläsningar och utbildningar publiceras kontinuerligt på förbundets hemsida. Antalet platser till föreläsningar och utbildningar kommer vara begränsade - först till kvarn.

 

 
Läs mer →
 
 

Knappt tio veckor till VM i Globen.

Nu på måndag är det nio veckor kvar till VM i konståkning drar igång på hemmaplan i Globen i Stockholm. Vi välkomnar världsstjärnorna till ett härligt, glittrande och spännande mästerskap. 

Tips! Följ VM 2021 på Instagram.

 
Läs mer →
 
 

Nytt från sporten. 

 
Virtuell landslagstävling.

Svenska Konståkningsförbundet bjuder in till ett virtuellt event för landslag, utvecklingslandslag och speciellt inbjudna åkare (singel och par) den 6-7 februari 2021. Målet är ge åkarna ett tillfälle att visa upp sina program vid en tävlingslik situation samt bli bedömda av en fullständig domarpanel enligt IJS system.

Eventet kommer att sändas i efterhand på vår videokanal. Mer information kommer inom kort.

 

Föreläsningar, utbildningar  och kurser.

Steg 3, del 3b:  Denna del av utbildningen tar upp koreografi. Catarina Lindgren, erkänd koreograf som arbetat med många världsstjärnor tar upp filosofin och tekniken bakom en lyckad koreografi. Hon kommer också berätta om ”The 5 Thruths of Skating Control” och dess innebörd för koreografi. Kontakta Sportchefsassistent Linda Angelsiöö för frågor om kursen. 

Sista anmälningsdag: 31 januari
Kurstillfälle: 16 februari, 18:00-20:00
Kursplats: Digitalt
Föreläsare: Catarina Lindgren
Kostnad: 1 000 SEK per person. SKF fakturerar föreningen. Föreningen har möjlighet att ansöka om 75% i projektstöd. Ansöka görs i Idrottsmedelsapplikationen i IdrottOnline. Kontakta info@skatesweden.se för frågor om ansökningsprocessen.

Här hittar du mer information och anmälan.


Svenska Konståkningsförbundet bjuder in till föreläsningen Understanding IJS Scoring.
Hur kan man matematiskt lägga upp program, målsättning och strategi för att optimera sin poäng? Föreläsningen är på engelska och kommer vara övergripande. Föreläsningen riktar sig till tränare anslutna till en svensk konståkningsförening och äldre åkare över 14 år.

Sista anmälningsdag: 17 januari (Begränsat antal platser, först till kvarn)
Kurstillfälle: 20 januari 2021, 16:00-17:30
Kursplats: Digitalt
Föreläsare: Elliot Schwartz
Kostnad: 500 SEK per person. SKF fakturerar föreningen. Föreningen har möjlighet att ansöka om 100% i projektstöd. Ansökan görs i Idrottsmedelsapplikationen i IdrottOnline. Kontakta info@skatesweden.se för frågor om ansökningsprocessen.

Här hittar du mer information och anmälan.


Svenska Konståkningsförbundet bjuder in till föreläsningen Feedback.
Hur du säger saker, hur det tas emot och vem som äger motivationen för att man ens skall kunna göra den förändringen som aktiv som tränare önskar. Föreläsningen kommer också ta upp de framgångsnycklar som ligger bakom beslut, konflikter, framgångar. Varför det blir som det blir och hur vi kan få det som vi vill ha det. Föreläsningen riktar sig till tränare anslutna till en svensk konståkningsförening.

Sista anmälningsdag: 31 januari 2021
(Begränsat antal platser, först till kvarn)
Kurstillfälle: 4 februari 2021, 19.30-21.00
Kursplats: Digitalt
Föreläsare: Anne Forsell
Kostnad: 500 SEK per person. SKF fakturerar föreningen. Föreningen har möjlighet att ansöka om 100% i projektstöd. Ansökan görs i Idrottsmedelsapplikationen i IdrottOnline. Kontakta info@skatesweden.se för frågor om ansökningsprocessen.

Här hittar du mer information och anmälan.

 

Förslag på nytt idrottsgymnasiesystem.

Utbildningsdepartementet har sedan i september 2019 genomfört en utredning av de gymnasiala idrottsutbildningarna RIG och NIU. Anledning är den hemställan Skolverket tidigare skickat in för att belysa ett flertal brister i systemet, bland annat i frågan om likvärdighet och rättssäkerhet för eleverna. Utredningen lämnade en så kallad promemoria i mitten av juli, vilken har varit på remiss hos berörda parter – idrotten, huvudmän, Skolverket med flera och där departementet i mitten på november har fått in synpunkter på förslaget. Nu analyseras remissvaren och departementet ska besluta om och i så fall vad som behöver förtydligas eller förändras. Vi följer departementets fortsatta arbete och ett beslut väntas under våren 2021.

Här kan du läsa premorian i sin helhet och utredningens förslag i korthet.

 

Tips!

Ledare som lyssnar är en webbaserad utbildning via Folkhälsomyndigheten, om psykisk hälsa för dig som leder barn och unga på fritiden. I utbildningen får du lära dig mer om psykisk hälsa och hur du kan upptäcka och stötta barn och unga som mår dåligt psykiskt. Du får även tips om hur du kan stärka den psykiska hälsa hos de barn och unga som du leder.

Folkbildning pågår landet runt Läs mer om vad just ditt distrikt erbjuder för digitala utbildningar.

 

Nyfiken på landslaget?

Vilka är egentligen våra åkare i landslaget? Vem är det som ser upp till Gracie Gold och vem skulle vilja bli domare i konståkning? Vem skriver manus på framtiden och vem älskar tv-serien Vänner? Vem har en hund som heter Cocao och vem lyssnar gärna på Slipknot? Läs mer om vårt landslag på skatesweden.se.

 

Glädje.Glöd.Gemenskap.

Tillsammans måste vi alla, styrelser, tränare, tekniska funktionärer, anställda, åkare och föräldrar, bidra till ett positivt klimat där vår värdegrund genomsyrar hela vår verksamhet. På vår sida för föreningsutveckling hittar ni material för arbete med värdegrund och trygga idrottsmiljöer. TIPS! För att underlätta diskussioner om värdegrund  - testa våra digitala diskussionskort.

 

Tips och inspo.

Vi fortsätter samla tips om böcker, poddar m.m. under Att läsa själv på hemsidan. Vill du tipsa om något som borde finnas på sidan, skicka en e-post till info@skatesweden.se.

 
Att läsa själv→
 
 

#skatesweden i sociala medier.

Bidra till att berätta om vad ni gör i konståkningssverige! Använd alltid #skatesweden när ni delar på sociala medier så dyker kanske just er bild upp i skateswedens flöde.

 

Följ svensk konståkning.

FacebookInstagramYouTubeHome Page

 

Det här nyhetsbrevet skickas ut av Svenska Konståkningsförbundet. Du får nyhetsbrevet eftersom du är en del av konståkningssverige. Ifall du inte vill ta emot fler nyhetsbrev, klicka på länken här nedanför: