Inför partikongressen hördes många högljudda rop om förbud mot konfessionella friskolor. En del var grundade på en genuin vilja att verka för integration och individens fria val, andra mer baserade på fördomar och allmän aversion mot religion eller troende människor.
När beslutet om politiska riktlinjer på skolområdet nu har fattats välkomnar vi att Socialdemokraterna uttalar sig tydligt för att stoppa kommersialiseringen till förmån för en sammanhållen och jämlik kunskapsskola. Vi är i grunden tveksamma till dagens friskolesystem, inte minst den vinstjakt den har gett upphov till, och vi tycker det är viktigt att barn och unga med olika erfarenheter och bakgrund möts i den svenska skolan.
Vi konstaterar också att det fortfarande är möjligt för trossamfund att driva skola. Så länge vi har ett friskolesystem är det viktigt att Socialdemokraterna inte valt en negativ särbehandling av religiösa aktörer, som i många fall gör stora insatser för att hjälpa minoritetsgrupper in i samhället. Likaså var det viktigt att markera friheten för varje elev att forma sin egen uppfattning och framtid. Det gäller rimligen också friheten att uttrycka sin tro på olika sätt, på och utanför skolan.
Däremot är vi bekymrade över den debatt som förts, i vårt eget parti och andra, där den bakomliggande uppfattningen hos många tycks vara att religion per automatik är något destruktivt och något som människor ska skyddas ifrån. Det är uppenbart att vi behöver arbeta för att öka förståelsen för de konstruktiva krafter som finns i landets trossamfund, som så starkt arbetar för ett sammanhållet samhälle och stärker människovärdet hos enskilda individer.
Skolan ska inte vara en plats för otillbörlig påverkan, religiös eller icke-religiös, och konfessionella aktiviteter ska skötas av de troendes olika gemenskaper. Däremot ska skolan skapa kunskap om religionens roll i samhället. Det är inte religion i sig som är negativt, utan fundamentalism och sekterism.