Nyhetsbrev från Hemslöjden. Se det i webbläsaren.


Nyhetsbrev 2017:02


Korgar av vattenhyacint. Foto: Afroart

Slöjdkunskapens relevans i ett hållbart samhälle

Nyhet | Slöjdkunskap kan bidra till ett hållbart samhälle, det är det många som kan vittna om. Frågan är hur Hemslöjden kan jobba och finna metoder för att använda den kunskap och visdom, som finns bland slöjdare och inom organisationen, för att nå dit. Som en del av projektet Do It Together bjöd riksförbundet in medlemsföreningar till en workshop med Helena Hansson, doktorand på HDK, Högskolan för design och konsthantverk, Göteborg.

 

”I den traditionella slöjden är sparsamhet, funktionalitet och kreativitet inbäddat som förutsättningar för skapandet. Makers-, Do-it-Yourself (DIY) och slöjdaktivism är gräsrotsrörelser som länkar ihop handgjort skapande och frugal innovation, som kan inspirera till nya sätt att arbeta med innovation. Nya institutionella och sociala sammanhang kan skapas, där både nya och traditionella tekniker används som medel för förändring”. Helena om kopplingarna mellan frugal innovation och slöjdande.

Läs mer om Hemslöjden och frugal innovation

 


Erika Nordvall Falck framför några av sina insamlade vantar foto: Hans-Olof Utsi

Den fantastiska förnekade stickningen

Nyhet | Än idag förtigs berättelserna om stickningspionjärerna i Norrbotten. Textilhistorien måste skrivas om, säger Erika Nordvall Falck. Hon har samlat, stickat och lärt sig av vantar i 50 år.

Läs hela artikeln i Hemslöjd, nummer 1 2017


2016 års stipendiat Josefin Gäfvert Foto: Ulrika Lovén

100.000 kr att söka!

Tips | Är du eller någon du känner en av våra nya stipendiater? Hemslöjden delar i år ut 100 000 kronor, från fyra stiftelser, till slöjdare, konsthantverkare, konstnärer och designers. Ansök innan den 1 april. Sprid ordet!

 

Stalltips: Just nu har vi få ansökningar till Carl Lamberths stiftelse. Beskrivning: Medel ur Carl Lamberths stiftelse delas ut till formgivare som anlitas av hemslöjdsföreningar anslutna till SHR, för studieresor företrädesvis utomlands. Totalt delas 15 000 kronor ut.

Hemslöjdens stipendier


Bilder från bokreleaserna under Sy- och hantverksfestivalen i Älvsjö, Stockholm. På bild ser ni bland annat författarna Maria Gullberg och Helena Bengtsson samt Ulrika Rapp, Hemslöjdens förlag.

Hemslöjdens förlag

Så roligt att så många vill vara medlem i Hemslöjdens bokvänner och tack för alla positiva kommentarer för våra två nya böcker, Sy väskor – Vackra som smycken och Virkad mönstermagi. Är du inte bokvän men vill bli så anmäler du dig i länken nedan. Bli bokvän före den 24 april så får du vårens boknyheter, blir du medlem efter den 24 april ingår endast höstens bok om mönsterstickning i vänpaketet.
 
Kanske har du redan sytt första väskan eller virkat några rutor? Fota gärna ditt resultat och maila oss bilden så kan vi visa dessa på Facebook och inspirera andra. Har du Instagram kan du haschtagga bilden med #syväskorvackrasomsmycken eller #virkadmönstermagi så visar vi bilderna på förlagets hemsida.

Hemslöjdens förlag


Sex nya mappar tillgängliga!

Hemslöjden kan stolt berätta att vi fått mer medel att fortsätta att tillgängliggöra Zickermans studiesamling på Digitalt museum. Nu finns sex nya mappar innehållande rya och flossa, ute.

 

För över hundra år sedan påbörjade Lilli Zickerman sin resa genom Sverige för att dokumentera textilier från svenska landsbygden. Mellan 1910-1932 fotograferade hon runt 24 000 bilder, många handkolorerades sedan. Hemslöjden kan presentera ”Zickermans studiesamling” där vi tillgängliggör hälften av fotografierna. En kulturskatt.

Läs mer om Zickermans studiesamling


Foton från Johanna Törnqvists konstprojekt Project Precious Trash. Foto: Fredrik Sederholm

Hemslöjdens dygn

Hemslöjdens dygn startar klockan 16.00 fredagen den 1 september och slutar lördagen den 2 september klockan 23.59. I sann återbruksanda har vi nu valt att återanvända återbrukstemat när Hemslöjdens dygn arrangeras för andra gången. Vi visar hur hemslöjd kan påverka och bidra till ett mer hållbart samhälle. Vi gör det igen. Vi gör det tillsammans. Under Hemslöjdens dygn den 2-3 september förra året genomfördes aktiviteter på 35 platser i 18 län och av 37 föreningar och butiker. Hur kommer 2017 års Hemslöjdens dygn se ut?

 

Det finns nu ett evenemang på Facebook, här kan du dela med dig av dina tips och marknadsföra ditt evenemang.

Till Facebook-eventet

 

Läs mer om hur det går till och hur du anmäler ditt intresse att arrangera.                                 

Hemslöjdens dygn


Föreningen Svenska Spetsar

Tips | Den 30 juni genomförs Stora Knyppeldagen, passa på att utbilda dig innan. Kurser i knyppling sker mellan den 26 juni och den 7 juli i Vadstena. Det finns kurser för nybörjare och mer avancerade, i metallknyppling, bildknyppling, tönderknyppling och mycket mer. Sista dag för anmälan är 10 april. Föreningen Svenska Spetsar (FSS) har som målsättning att bevara och utveckla tekniken knyppling i Sverige. FSS ger varje år ett antal kurser i knyppling som vänder sig till både nybörjare som vana knypplare. Kurser och boende erbjuds på Vadstena Folkhögskola i en inspirerande miljö, vid Vätterns strand. Välkommen.

Föreningen Svenska Spetsar


Shabnam Faraee, med sitt mönster ”Sill & Potatis”, håller kursen ”Berättande mönster” mellan den 24-28 juli.

Sätergläntan, läsår, distans och kurser!

Tips | Yrkesutbildningar:  smide, sömnad, trä och väv – Ansök senast 15 april. Kniv, yxa, ässja, slända, nål. Hos oss får du verktygen att forma din egen framtid. Våra treåriga yrkesutbildningar kombinerar kunskap om material, verktyg och hantverkstekniker i smide, sömnad, trä och väv med formgivning, entreprenörskap och utställningar. Unikt lärande om hela processen, från björkträdet i skogen till pallen i ditt kök, från kolmila till yxa, från skiss till färdigt plagg, från får till vävt tyg. Hållbarhet är en självklar del av utbildningen.

 

Distansutbildningar i urval : Forma broderier, Handstickning – med ny inspiration, Internationell produktsamverkan, Analys och rekonstruktion.

 

Kurser i urval: Broderi – lär dig olika stygn med Kerstin Askert, Berättande mönster med Shabnam Faraee, Hedaredskorgar med träbotten med Curt Bengtsson, Sticka en tröja: grundkurs i handstickning med Erica Wheeler, Återbruksslöjd i plåt med Gunnar Jeppsson, Ljusbärare i smide med Vesa Saarelainen, Kjol – från grundkonstruktion till eget mönster med Maja Satz, Vackra rynkor och stygn: handsömnad av särkar och skjortor med Mia Ljungström Svensdotter, Spinning av lin med Marie Ekstedt Bjersing, Trä i rörelse med Helena Flodström, En matta i corduroy Linda Saarelainen

Sätergläntan institutet för slöjd och hantverk


Hela familjen kan slöjda på Sätergläntan

Tips | Skogsslöjd och återbruksslöjd för barn 8 till 12 år i hela juli på Sätergläntan. För dig som går kurs på Sätergläntan kan medföljande barn gå 5-dagarskurs. Om ni har vägarna förbi Sätergläntan finns det nu även möjlighet för barnen att slöjda en eller två dagar. Ni vet väl att det även går att boka rum med frukost på Sätergläntan under vår och höst om ni vill njuta av Dalarna i slöjdmiljö ett par dagar Kontakta oss på e-post info@saterglantan.se eller telefon 0247-645 70 så berättar vi mer.

Sätergläntan, slöjda för barn


Hör en verksamhetsberättelse!

Tillgänglighet | Nu kan du lyssna på en verksamhetsberättelse, passar perfekt om du vill till exempel slöjda samtidigt. Hör Sara Degerfält och Mia Lindgren från Slöjd i Väst, numera Västarvet Hemslöjdskonsulenter, presentera årets verksamhetsberättelse som podcast. Härligt sätt att tillgängliggöra verksamheten tycker vi.

 Till Soundcloud


Foto: Slöjd i Stockholm

Tävla i att spinna ull inför publik

Tips | Tycker du om att anta utmaningar och spinna ull? Då är den här tävlingen för dig! Välkommen att tävla inför publik på Skansen i samband med programmet Lin och ull. Spinnrocka loss! är en tävling som sker i samarbete mellan Slöjd Stockholm och Skansen. För andra året i rad går de ut med en allmän förfrågan till personer som är intresserade av att spinna på spinnrock och slända. Tävlingen sker söndagen den 20 augusti 2017 på Skansen i Stockholm.

 

Tävling i två klasser; spinnrock och slända. Deltagarna tar med egna kardor eller ullkammar, slända eller spinnrock. Ull delas ut. Juryn bedömer det entrådiga garnet utifrån längd, snodd, vikt och hållfasthet. Programledare: Eva Sundström, chef Skansens klädkammare och Charlotte Hellsten Husman, länshemslöjdskonsulent, Slöjd Stockholm. Sista anmälningsdag 21 april.

Mer om Spinnrocka loss


Debattinlägg | ”Slöjdmotståndarna borde slöjda lite oftare”

"Slöjd är ett förhållningssätt och ett mycket hållbart sådant. Slöjden ökar vår förståelse och respekt för den materiella världen, för resursförbrukning och värdet av tingen runt omkring oss.” skriver Konstfacks rektor Maria Lantz i ett debattinlägg i Expressen. Läs mer nedan.

Hela artikeln från Expressen


Save the date!

Välkommen till hösten. Hemslöjdens evenemang Handmade Issues sker den 7 september, på Stadsteatern Kulturhuset i Stockholm. Håll utkik, biljettsläpp och program annonseras under våren.


Instagram

Följ oss gärna på Instagram där vi delar med oss av lite bilder och tips från vår verksamhet. Sök på @hemslojden, @hemslojd eller @hemslojdensforlag direkt på Instagram.

Hemslöjdens Instagram

Hemslöjds Instagram

Hemslöjdens Förlags Instagram


Facebook

Om du vill ha tips och nyheter lite oftare så är det en bra idé att följa oss på Facebook.

Hemslöjdens facebooksida

Hemslöjds facebooksida

Hemslöjdens Förlags facebooksida


Bli medlem

Vill du bli medlem i en hemslöjdsförening? Läs mer om medlemskapet på vår hemsida.

Hemslöjdens hemsida


Du får det här nyhetsbrevet om du är medlem i en hemslöjdsförening eller om du har anmält dig som prenumerant hos oss. Nyhetsbreven skickas från riksförbundets kansli cirka en gång i månaden. Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från oss klickar du på länken längst ner.


Erika Nordvall Falck framför några av sina insamlade vantar foto: Hans-Olof Utsi

Klicka här om du vill avsluta din prenumeration.