Nyheter om antidoping 2016-12-14. Klicka här för webbversion.

Uppdatera din e-post | Tipsa en vän | Dela på Facebook

 

Dopinglistan 2017 - nu på svenska

Nu finns den nyöversatta svenska versionen av WADA:s dopinglista 2017 på Antidoping.se. Den nya listan gäller från och med 1 januari 2017. Vi har summerat de viktigaste ändringarna i ett särskilt dokument som du hittar i anslutning till listan.

Du hittar nya listan här.

WADA:s dopinglista 2017
WADA:s dopinglista 2017 finns nu både på svenska och engelska

Varning för higenamine

Svensk antidoping varnar för användning av kosttillskott som innehåller den förbjudna substansen higenamine. Vi vill särskilt varna för olika PWO:s och bantningsmedel, där vi vet att den aktuella substansen kan förekomma.

Higenamine är en beta-2-stimulerare som är förbjuden enligt WADA:s dopinglista. Förbudet gäller alltid, såväl vid tävling som utanför tävling.

Det nya från och med 1 januari 2017 är att higenamine lagts till som en namngiven substans på WADA:s dopinglista under rubriken ”S3. Beta-2-stimulerare”.

Higenamine beskrivs ofta som ett naturligt extrakt då det utvinns ur en växt, Tinospora crispa. Substansen förekommer under flera olika namn, till exempel demethylcoclaurine, norcoclaurine. Det gör det extra svårt att veta vad du får i dig.

Svensk antidoping avråder från kosttillskott. Läs mer här.

Lars Lilja pratar om kosttillskott i SVT

"Man kan inte lita på innehållsförteckningen"

Det konstaterades i programmet Plus i SVT härom veckan. Se Lars Lilja, vice ordförande i RF:s dopingkommission som på två minuter berättar om problemen med kosttillskott.

Hälften av alla prestationshöjande kosttillskott är olagliga

Östersunds kommun har genomfört en kontroll av olika prestationshöjande kosttillskott.

Totalt har 62 olika produkter som säljs på gym, på apotek och hälsobutiker granskats. Det nedslående resultatet är dock ingen överraskning.

Tidigare kontroller i övriga landet har visat liknande resultat. Läs hela artikeln i ÖP

Giftiga tungmetaller och dopningsklassade ämnen i kosttillskott

Enligt livsmedelsverket är 30 till 50 procent av företagen som säljer kosttillskott på nätet inte registrerade för att få sälja livsmedel. Det betyder att produkterna står utanför den svenska livsmedelskontrollen och i praktiken kan innehålla vad som helst. Och tyvärr har det visat sig vid stickprovskontroller att en del produkter innehåller både giftiga och dopingklassade ämnen. Lyssna på P3 Nyheters inslag om kosttillskott.

Lyssna på Sveriges radios inslag om kottillskott

Svensk Antidoping, Idrottens Hus, Box 11016, 100 61 Stockholm
Telefon 08-699 60 00 (växel), antidoping.se, E-post antidoping@rf.se

facebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har anmält din e-postadress. Vill du avsluta prenumerationen, klicka här.