Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

SmåKom Nyhetsbrev

Styrelsemöte med höstmötesfokus

SmåKoms styrelse möttes den 24-25 augusti i Bräcke kommun.  Programmet för höstmötet fastställdes. Teman kommer att vara digitalisering inklusive utbildning/undervisning på distans. Under fredagen får vi besök av bland andra gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (s), som kommer att belysa  regeringens syn på frågan. Camilla Waltersson-Grönvall (m) kommer att delge oss sina aspekter. 

Vi hoppas på ett givande höstmöte, som äger rum den 23-24 november på Wärdshuset Lasse Maja Konferens & Fest i Järfälla. Program och information finns på vår webb. Välkomna med anmälan.

Nedan styrelsen på bild: Ann-Sofie Alm, vice ordförande, Munkedal, Peter Lindroth, ordförande, Karlsborg, och ledamöterna Arne Ottosson, Gnosjö, Sven-Åke Draxten, Bräcke, Hans Jildesten, Storfors, Ingrid Hugosson, Uppvidinge samt Bjarne Hald, Arvidsjaur.

High Chaparral den 25-27 april 2018

Styrelsen fastställde också platsen för vårens rikskonferens den 
25-27 april 2018. Det blir anläggningen High Chaparral i Hillerstorp, Gnosjö kommun. 
Notera datumen. Närmare information kommer senare.

Aneby kommun på besökskartan

Den 30 augusti besökte SmåKom Aneby kommun. Arne Ottosson och Hilkka Eskelinen från SmåKom träffade Lars-Erik Fälth, kommunstyrelsens ordförande och Anne Hallberg, kommunchef, för ett givande samtal. SmåKoms prioriterade frågor stämmer väl med vad som är aktuellt i Aneby: bostäder, integration, infrastruktur och kompetensförsörjning är några av ämnena som diskuterades. 

På bild Arne Ottosson, Anne Hallberg och Lars-Erik Fälth. 


Förbättrad bostadsfinansiering utreds vidare

Utredningen, som startade sitt arbete i våras, har som syfte är att skapa förbättrade finansieringsförutsättningar för ny- och ombyggnad av bostäder. Det handlar om att få finansieringen att fungera. En utvärdering av de nuvarande kreditgarantierna ska göras, och aktuell forskning och erfarenheter från andra länder ska tas tillvara. Fokus ligger på att förbättra förutsättningarna på svaga marknader, för mindre aktörer och för byggande av hyresbostäder. 

SmåKom samarbetar med utredarna och träffar dem igen den 20 september. Vi ska bland annat ta upp frågan om krav på nedskrivning av nybyggda flerfamiljshus. I denna fråga har vi också kontakt med regeringskansliet. 

Karlsson tar över kommunutredningen

Den tidigare ordföranden i kommunutredningen, Heléne Fritzon, har utsetts till statsråd. Regeringen har därför utsett riksdagsledamoten Niklas Karlsson till ny ordförande.

Utredningen ska bl.a. analysera hur olika åtgärder kan stärka kommunernas förmåga att möta samhällsutvecklingen. Det kan handla om kommunal samverkan, kommunsammanläggningar, förändrade uppgifter och en asymmetrisk ansvarsfördelning. Förslagen kommer att redovisas i oktober 2019. Ett delbetänkande kommer i oktober 2018.

SmåKom deltar i utredningens arbete och ser fram emot ett gott samarbete med Niklas Karlsson.

 

SmåKom, Box 141,  546 21 Karlsborg
Kontakt: Sekreterare Hilkka Eskelinen, 073 70 87 380 hilkka.eskelinen@smakom.se; www.smakom.se

Du får detta utskick som medlem till SmåKom eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.