Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Svenska urpremiärer hösten 2017:

SEPTEMBER

© Aorta

UTVANDRARNAav Vilhelm Moberg, dramatisering: Pontus Stenshäll

”Utvandrarna är ett epos som både är djupt rörande och tänkvärt, det är en spegel av vår egen tid” /Pontus Stenshäll

Under den korta tid som passerat sedan Kristina och Karl-Oskar lämnade sitt torp, sin hembygd och sitt fosterland för att söka lyckan i främmande land, har Sverige gått från ett land med hunger och barkbröd till ett land av fredagsmys med tacos. (Roller: 3k, 3m)

Premiär 8/9 på Göteborgs Stadsteater


JEANNE D'ARC av Sisela Lindblom

Häxa, helgon, religiös fanatiker

Det är år 1431 när Jeanne d’Arc förs till bålet för att brännas. Hon är dömd som häxa. Känd i hela Frankrike som härförare och räddare av den franska kronan.
Rättegången mot henne har då pågått i tre månader. 165 män som gång på gång förhör en 19-årig kvinna. De två stora frågorna: Jeannes påstådda direktkontakt med Gud och varför hon har på sig manskläder. Hennes egen förklaring till de blodiga slag hon fört: det var Guds vilja. (Roller: 4k, 4m) Från 15 år

Premiär 16/9 på Backa Teater


© Klara G

UPPGÅNG OCH FALLav Liv Strömquist, dramatisering: Sara Giese

Sylvass satir av Liv Strömquist

Med en precis och plågsam köttyxa går Liv loss på kapitalism, klass, maktfullkomliga män och mindfulness. Här kommer inte ens vänstern undan.
Vilken är den i särklass bästa bok Annie Lööf läst? Varför är det ingen som tar tag i det globala problemet med extrem rikedom? Och vem säger att det västerländska samhället inte lever i nuet – den enträgna förnekelsen av klimathotet borde väl vara höjden av just carpe diem? (Roller: 3k, 2m)

Premiär 16/9 på Uppsala Stadsteater


BEFORE av Emma Broström

Allt känns så annorlunda efter sommarlovet. De fyra bästa vännerna har varit ifrån varandra nästan hela sommaren. De har längtat och väntat, för sommaren har inte varit den bästa tiden för någon om dem; saker som man inte kan prata med någon annan om har hänt. Och när de återvänder till skolan känns inget som det ska. Plötsligt känns det som om skolan och vännerna befinner sig i Hunger Games och minsta snedsteg kan göra att allt blir förstört. (Roller: 2k, 2m) Från 10 år

Premiär 20/9 på Månteatern


© Ines Sebalj

TIDNINGSHUSET SOM GUD GLÖMDE av Gertrud Larsson 

En svart komedi med övernaturliga inslag.

Förfäder går igen, och onda andar drivs ut under en skräcknatt i sommaridyllens Marstrand. Mardrömmar blir till sanndrömmar när viktiga män kämpar för att rädda sitt tidningsimperium. Mediekoncernen Stampen med flaggskeppet Göteborgs-Posten hamnade i akut ekonomisk kris. De lokala morgontidningarna höll på att försvinna. Gertrud Larsson har satirpennan i högsta hugg och tar oss från nutid till 90-tal. (Roller: 3k, 2m)

Premiär 23/9 på Göteborgs Stadsteater


STAD I DAG av Greta Sundberg

En berättelse efter Fogelström.

Teater Reflex hedrar Per Anders Fogelströms 100-årsdag med en föreställning om människorna i Stockholm i dag. Från det sena 60-talets revoltörer till dagens unga som kämpar för ett rättvisare samhälle. Fogelström skildrade Stockholm mellan åren 1860-1968, berättelsen tar vid efter detta. (Roller: många)

Premiär den 23/9 på Teater Reflex


TELEMAKOS av Emma Broström

En badkarspjäs inspirerad av Odysséen (för barn 4-7 år)

Telemakos och mamma Penelope väntar på att pappa Odysseus ska återvända från kriget. De försöker leva ett vanligt vardagsliv men världen utanför tränger sig på. När kommer pappa hem? Och varför måste de egentligen vara här? Men på kvällen, innan läggdags, förvandlas plötsligt badrummet till en flotte på ett stort hav. Tillsammans träder de in i en fantasivärld av skeppsbrott, sjöodjur, sirener och cykloper. (Roller: 2)

Premiär 29/9 på Teater Halland


KLÄTTERBARONEN av Nicolas Kolovos, fritt efter Italo Calvinos roman

”Jag ska aldrig mer komma ner!” skriker Cosimo 12 år efter ett bråk vid middagen och flyr upp i ett högt träd. Föräldrarna tar det för ett tillfälligt barnsligt uppror. Men Cosimo som svär att aldrig mer nudda marken håller sitt ord! Resten av livet lever han uppe bland träden, och från hög höjd iakttar han det vanliga livet. Snart sprids ryktet om den märkliga ”trädbaronen” vida kring. En absurd och humoristisk pjäs som tar upp frågeställningar om identitet och frihet. (Roller: 2k, 2m) Från 12 år

Premiär 29/9 på Angereds teater

© Freja Erixån

November

UPPENBARELSEN av Mattias Andersson

En medelålders man får en religiös uppenbarelse – han måste ligga med kvinnan som tigger utanför matbutiken. En ung flicka påstår sig ha hört en röst som bett henne att starta ett heligt krig. Två bröder har en våldsam uppgörelse om vem av de två som fötts med den gudomliga gåvan. Alla har samma riktning mot ett soprum. Uppenbarelsen är en hyperrealistisk pjäs om ett antal människor som år 2017 får en kallelse av Gud att utföra ett heligt offer. Här ryms teman som alternativa fakta, gudsbegrepp och godhet som övergrepp. (Roller: 2k, 4m)

Premiär 16/11 på Dramaten


© Klara G

BROARNA I MADISON COUNTY av Robert James Waller, översättning: Pamela Jaskoviak, dramatisering: Niklas Hjulström & Pamela Jaskoviak

Francesca har sett fram emot en vecka för sig själv, utan man och barn. Familjen hinner bara lämna gården så kommer Robert körandes upp på hennes gårdsplan för att fråga efter vägen. Mötet mellan Francesca och Robert blir den starkaste av kärlekshistorier. Men mitt i passionen och kärleken behöver de allra svåraste besluten fattas, att följa passionen eller att vara kvar i sin trygga vardag. (Roller: 2k, 3m)

Premiär 18/11 på Västmanlands Teater

December

MIRAKELPOJKEN av Ulf Stark, dramatisering: Per Wernolf

Ulf är för liten, han får inte hänga med storebrorsan. Men aldrig att han vill följa med på något så tråkigt som på föräldrarnas promenad. Han får stanna hemma med löfte om att inte gå utanför trädgården. Men ingen sa något om att cykla… Ulf blir en superhjälte och susar förbi fältet till brorsans stora förvåning. Plötsligt känner han inte längre igen sig. Han är vilse. Ulf börjar känna sig ensam och inte får han prata med främlingar heller... (Roller: 1m) För barn 3-6 år

Premiär 9/12 på Teater Kung & Drottning


Pjäspresentationerna är hämtade helt eller delvis från teatrarnas hemsidor.


Vi säger 'spark' och önskar lycka till!

Vill du läsa? Skriv så skickar vi!

Berit, Karin, Ulla, Franka och Lena

PS. En del pjäser kan vi inte skicka innan de fått sin urpremiär, men vi noterar gärna ditt intresse och skickar så snart som möjligt DS.


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/46 (0)8 411 80 85, E-post: info@colombine.se

facebooktwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.