Nyhetsbrev från Svenskar i Världen. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Stockholm den 9 november 2015

Seminarium om Fri rörlighet inom EU den 8 december

Alltfler svenskar flyttar utomlands. Idag bor 660 000 svenskar i andra länder. Många känner inte till vilka rättigheter de har när de flyttar från ett EU-land till ett annat. Vad innebär den fria rörligheten för EU-medborgare och finns det några begränsningar? Vilka skyldigheter och rättigheter har man som utlandssvensk? Vad är viktigt att tänka på inför en utlandsflytt?

Den 8 december är du välkommen till vårt seminarium som handlar om den fria rörligheten inom EU. 

Program

08.30 – 09.00 Frukost.
09.00 – 09.05 Generalsekreterare Karin Ehnbom-Palmquist hälsar alla välkomna.
09.05 – 09.10 Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för Europeiska Kommissionen i Sverige.
09.10 – 09.20 Vikten av Internationell erfarenhet, Kai Hammerich, Ka Foreign Investment Corporation.
09.20 – 10.30 Expertpanelen diskuterar fallstudier om studenter, yrkesverksamma och pensionärer.

Expertpanelen består av representanter från Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Försäkringskassan, Saco Studentråd, CSN, PRI Pensionsgaranti och Pensionsmyndigheten.

Plats: Europahuset, Regeringsgatan 65 i Stockholm.
Datum: Tisdagen den 8 december.

Mer information finns på http://www.sviv.se/blog/2015/11/frukostseminarium-om-fri-rorlighet-inom-eu/.

Anmäl dig här senast den 1 december

Följ oss på Twitter @svenskarvarlden: #sviv2015eu

Välkommen!

Seminariet webstreamas från EU-kommissionens webbplats. Vi lägger upp länken till sändningen på www.sviv.se strax före seminariet.


Dags igen för Hemvändarmingel

I november ordnar vi after work för hemvändare i både Stockholm och Göteborg. Under avslappnade former kan du träffa andra hemvändare, utbyta erfarenheter, knyta kontakter och umgås med människor som delar samma bakgrund som du med en eller flera utlandsvistelser i bagaget.

STOCKHOLM 11 november

Plats:Restaurang Himlen Högst upp i Skrapan, Götgatan 78
Datum: Onsdagen den 11:e november, från klockan 17:00

GÖTEBORG 12 november

Plats:Byns Bistro Tredje Långgatan 13
Datum: Torsdagen den 12:e november, från klockan 18:00

Bjud med dig andra hemvändare om du vill. Föranmäl dig gärna till: hemvandargruppen@sviv.se Minglet är gratis, du betalar bara för det du själv äter och dricker.


Generalsekreteraren besöker USA

USA är det land där det bor flest utlandssvenskar. Enligt Svenskar i Världens senaste kartläggning har cirka 150 000 svenskar valt att bosätta sig där. 

I november besöker vår generalsekretare Karin Ehnbom-Palmquist New York och Hawaii. Ulf Sörman är vårt ombud på Hawaii och kommer att organisera Karins besök på öarna. Karin ska också träffa andra organisationer, bland annat Svea, och tala vid gudstjänsten på Första Advent i Svenska Kyrkan i New York.


Nästa tidning kommer i december

Senaste numret av Svenskar i Världens tidning lästes av fler personer än någonsin. Läsarna ägnade mer än dubbelt så mycket tid på vårt oktobernummer, jämfört med tidigare utgåvor. Roligt, tycker vi, som noga måste välja vilka kommunikationskanaler vi ska lägga tid och pengar på.

Nummer 4 kommer i din e-brevlåda den 10 december. Det blir reportage och artiklar om en av världens bästa fotbollsspelare, om PR-chefen som flyttade till Bogota och började arbeta med mänskliga rättigheter, om barn som faller mellan stolarna i medborgarskapsfrågor, om några av våra ombud i världen, om e-pass och e-röstning, om hur det är att vara Au Pair och om SISA som tillvaratar utlandsstudenters intressen. Bland annat.

Vill du nå utlandssvenskar är du varmt välkommen att annonsera på vår webbplats, i tidningen eller i ett likadant nyhetsbrev som du just nu läser. Kontakta Urban Hedborg för mer information. Annonsstopp för julnumret av tidningen är den 18 november.

Urban Hedborg
urban@uhmarketing.se   Telefon +46 (0) 8 732 48 50


Många års arbete ger frukt till utlandssvenskar

Vårt idoga arbete för att utlandssvenskar ska kunna återfå sitt medborgarskap var inte gjort över en natt. Det tog flera år. Desto roligare är det i år när vi har gått i mål att få höra solskenshistorier från våra medlemmar om hur tacksamma de är. Att återigen kunna bli svensk är av stort värde för många utlandssvenskar. Här är ett positivt exempel:

 

Hej Svenskar i Världen!

Har just fått mitt Bevis om svenskt medborgarskap. Jag har varit amerikan i 20 år och nu är jag både svensk och amerikansk medborgare. Det känns skönt att vara svensk igen. Man är ju alltid svensk i själen och det finns ingen svenskare än jag. De flesta vännerna är svenskar och jag åker till Sverige 2-3 gånger om året. Jag har sett många landskap, man blir ju bara svenskare med åren. Mina barn, uppvuxna i USA, talar svenska. Även mitt barnbarn gick på en svensk internatskola en sommar och pratar hjälplig svenska. Jag hörde för några år sedan att ni arbetade med att det skulle gå att återfå sitt medborgarskap. TACK för allt arbete och att det lyckades bli en ny lag.

Min son som är flygkapten fick sitt svenska medborgarskap för några veckor sedan, min före detta man har också lagt in sina papper så vi väntar på det.

Gunilla i Florida


Svenskar i Världen | www.sviv.se |  Facebook | Twitter | YouTube

Lägg gärna till denna adress i din adressbok för att förhindra att det hamnar i spam-korgen.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har registrerat dig som mottagare.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.