Problem att visa nyhetsbrevet? Öppna det i webbläsaren
.

Konstfack - University of arts, craft and design

NYHETSBREV SEPTEMBER 2020

 

Höstterminen är igång med en lägesanpassad blandning av campusförlagd och digitalt stödd undervisning. Här några nyheter och aktivitetstips om och med både studenter och lärare. Ännu fler i vår kalender på konstfack.se


Elisabet Jagell, Annika Sandahl och Sophia Desport.

Tre doktorander inom bild- och slöjdpedagogik till Konstfack

I september påbörjar tre doktorander sina forskarutbildningar vid Institutionen för bild- och slöjdpedagogik på Konstfack: Elisabet Jagell, Annika Sandahl och Sophia Desport. Samtliga är knutna till den nya Nationella forskarskolan i bild- och slöjdpedagogik vid Göteborgs universitet. Skolans syfte är att utveckla kunskapsområdet visuell, virtuell och materiell kultur samt handlingsburen kunskap och den vänder sig till lärare i hela landet som genom forskarutbildning vill fördjupa sina kunskaper. Läs mer om de tre doktorandernas olika forskningsområden här.

Exprimentell samtidskonst från Sveriges konsthögskolor

För nionde året i rad visar SEART upp ett urval från den unga konstscenen. Evenemanget är ett årligt återkommande internationellt initiativ som ger unga begåvade konstnärer möjligheter att synas i nya sammanhang och få fler människor i och utanför konstvärlden att uppleva tankeväckande och inspirerande konst. I årets utställning visas verk som relaterar bland annat till natur, tid, rum och rörelse från studenter på Konstfack, Kungliga Konsthögskolan, Konsthögskolan i Malmö, HDK-Valand och Umeå Konsthögskola. Pågår till och med 27 september i industridesignföretaget No Picnics lokaler på Storgatan 23 C i Stockholm.

Samtal om Afrika utanför Afrika

Tidigare Konstfacksstudenten Salad Hilowle medverkade i P1´s Nordegren & Epstein på temat Afrika utanför Afrika. Tillsammans med journalisten och författaren Amat Levin samtalade de bland annat om afrikansk kultur i diasporan, BLM och mellanförskap. Lyssna i den här länken: sverigesradio.se/avsnitt/1525891

Salad Hilowle är konstnär och filmare med examen från Konstfacks kandidatprogram Konst. Hans konstnärskap kretsar kring identitet, minnen och plats, synliggörande och mellanförskap. Salad har tidigare uppmärksammats för sin kortfilm Brev till Sverige som finns att se på SVT Play.

Skendöd på Carl Eldhs Ateljémuseum

Bella Rune, professor i textil på Konstfack, ställer ut textila skulpturer på Carl Eldhs Ateljémuseum. De är uppbyggda av färgstarka trådar som bildar geometriska objekt. Utställningstiteln Skendöd kan associeras till den pågående coronapandemin – hela världen tycks ha hamnat i ett fruset tillstånd i vilket motsatser möts och kontraster balanseras. Där Carl Eldh gestaltar mänskliga relationer, handlar det i Bella Runes fall om sammanbundna kraftfält, om ett spel mellan olika dimensioner. Hennes platsspecifika skulpturer lyfter fram det sköra och allvarliga i Carl Eldhs verk och visar på verklighetens dubbelhet. Pågår till och med 27 september.

Lyssna på Craftsight – om forskning, konsthantverk och utveckling

Hannah-Molly Brown och Veronika Murarikova, studenter på masterprogrammet CRAFT!, driver en podcast om konsthantverk där de utifrån tillverkarens position delar sina idéer med andra konstnärer, författare, anhängare och utövare inom fältet. Målet är att skapa en diskussionsplats för forskningen kring konsthantverket och dess framtida ämnesutveckling. Craftsights avsnitt släpps två gånger i månaden på Spotify. Lyssna, lär, inpireras och diskutera!

Välkommen till Konstfack under Stockholm Craft Week

Konstfack är en självklar deltagare i årets största konsthantverksmanifestation, Stockholm Craft Week som i år äger rum mellan den första och fjärde oktober. En grupputställning med elva sistaårsstudenter på kandidatprogrammet Keramik & Glas visas på Galleri Konstfack i Tellusgången bredvid skolan. Verken rör sig mellan konst, design och konsthantverk och ger en inblick i hur studenterna arbetar med olika teman genom materialen lera och glas.

Sissi Westerberg får Ulrica Hydman Valliens Stiftelses stipendium

Grattis Sissi Westerberg, lektor på Institutionen för konsthantverk, som får
90 000 kronor samt möjlighet att göra egna experiment i glashyttan hos Orrefors Kosta Boda. Juryn ansåg bland annat att: "Hennes förmåga att utmana, och att samtidigt med inlevelse och humor kommunicera genom sina verk, väcker nyfikenhet. I den lilla skalan gör hon smycken med överraskande poänger."

Sissi Westerberg tog examen 2002 vid Institutionen för metall på Konstfack och arbetar med metallkonsthantverk, skulptur, video och installationer, ofta med en stark relation till kroppen.

Verk av Johanna Gustafsson Fürst (foto: Christian Saltas) resp. Thomas Elovsson (foto: Björkholmen Gallery). 

Kollektivt deltagande och abstrakt måleri

Missa inte andra delen i vår lektor Johanna Gustafsson Fürsts omskrivna utställning Ympa orden, piska min tunga på konsthallen Accelerator vid Stockholms universitet, till och med 11 oktober. Den första delen präglades av enspråkighets­normens förtyck och relat­ionen mellan språk och kropp medan denna andra fokuserar på kollektivt deltagande och förvaltande av språk genom arkiv och bibliotek. 
One or Many Paintings kallar Thomas Elovsson, gästprofessor på Institutionen för konst, sin utställning på Björkholmen Gallery i Stockholm. Verken baseras på konsthistoriskt abstrakt måleri samt hur uttryck och betydelser inom denna genre förändras över tid. Pågår till och med 3 oktober.


LEDIGA TJÄNSTER
Vi söker löpande kompetenta medarbetare till Konstfack. Läs mer och prenumerera på information om lediga jobb här: www.konstfack.se/Om-Konstfack/Jobba-pa-Konstfack/


Konstfack är Sveriges största konstnärliga högskola inom konst, design och konsthantverk. Sedan 1844 har vi utbildat en mängd olika yrkesgrupper inom dessa fält samt bild- och slöjdlärare. Vi bedriver både konstnärlig och vetenskaplig utbildning/forskning och har idag cirka 900 studenter och 200 anställda. www.konstfack.se


Du får detta nyhetsbrev eftersom du tidigare har visat intresse för vår
verksamhet eller har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.