Idag upplever över 25 procent av världens storstäder ”vattenstress”, och enligt FN kommer den globala efterfrågan på färskvatten att överstiga utbudet med 40 procent år 2030.
Vattenbrist är ett abstrakt begrepp för många och en hård verklighet för andra. På grund av geografi, klimat, politik och resursreglering är vissa regioner fyllda med sötvatten, medan andra står inför en livshotande torka.
Vattenbrist är egentligen inget nytt faktum. Tänk bara att i Mexico City har en av fem bara tillgång till vatten några timmar i veckan, och ytterligare runt 20 procent har rinnande vatten endast en del av dagen. Så här kommer det att se ut över hela planeten inom några årtionden förutspås det.
UNESCO förutspår att hälften av världens befolkning kommer att leva under vattenstressade förhållanden inom fem år, och man beräknar från andra håll att år 2050 kommer minst en av fyra av oss att återkommande få brist på sötvatten.
Flera av världens städer står redan inom kort vid denna situation. Däribland Egypten, där Nilen är står för 97 procent av Egyptens vatten men samtidigt också deponi för en allt ökande mängd avfall.
Men flera stora städer har redan enorma problem. Med minskande vattenreserver och vattenbrist. Beijing, Moskva, Istanbul, London, dessa står, bland flera städer, inför enorma utmaningar de kommande åren och årtiondena.
Vatten är inget självklart och är inte reglerat i någon större utsträckning. Detta trots att just vattenfrågan bidragit till många konflikter och många är på gång att blossa upp t e x fördämningen av Nilen.
Nu kräver FN nu globala investeringar i klimatrelaterade vattenfrågor.
Kolla in:
https://www.bbc.com/news/world-42982959
http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/water/wwap/wwdr/wwdr4-2012/
https://www.worldvision.org/clean-water-news-stories/global-water-crisis-facts
https://www.unwater.org/publication_categories/world-water-development-report/